• çok kalleş bir içeçek. kıvamlı olduğu için üstü soğuyor. bir yudum alıyorsun ağzının içi kavruluyor resmen.
    aynı haşlanmış patetes kalleşliği bunda da var.
  • eski etimoloji notlarımızı karıştırırken karşımıza çıkan ilginç bir bilgi: salepin arapçası olan sahlep kelimesinin anlamı tilki testisi imiş. evet, tilki t*şşağı bildiğin... salebin elde edildiği orkide tuberlerinin morfolojik açıdan testislerle benzetilmesi anlaşılabilir (aynı şekilde orkide kelimesi de yunancada testis anlamına gelen orchis kelimesinden türemiş), orkidenin afrodizyak etkiye sahip olduğuna dair antik yunan'dan beri aktarılagelmiş bilgiler de hesaba katılırsa bu paralellik, farklı kültürlerdeki bu benzer algılayış normal. buraya kadar her şey güzel... de niçin tilki yau? "tilki testisi" kavramı için ayrı bir kelimeye sahip olan arapçayı mı kutlayayım, isimlendirmek için genitaliası seçilen hayvanın neden tilki olduğunu açıklamakta kifayetsiz kalan etimoloji bilimine mi veryansın edeyim bilemedim. oy.
    (bkz: tilki testisi tilki yolunda kırılır)*
  • istanbul kar yagislarinin resmi sponsoru olmasi gereken icecek. tikvesli'ninki sek'inkinden daha guzel.
  • geçen hafta kilosu 400 liraya ulaşmış baharat. buna rağmen, baharatçıdan alınanı daha ucuz ve lezzetli, zira hazır salep tozunda sadece %0.3 salep olabiliyor. bu nedenle baharatçıdan alıp evde yapacağınız herhangi bir salepten daha iyi bir tat verir. ancak birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var:

    - lise öncesi yıllarınızdan hatırlayacağınız üzere doymamış ve doymuş çözelti gibi kavramlar var, referans vermek istediğim. bir litre süte iki çorba kaşığı salep, daha iyi bir salep üretmeyecektir. az bir miktardan fazlası, tencerenizde topaklanarak israf olacaktır. bir tatlı kaşığı toz ile bir litre salep yapamıyorsanız, baharatçı sizi kazıklamış demektir. geçmiş olsun.

    - baharatçıdan aldığınız o toz, nescafe 3ü1 arada gibi yapılmaz. salep tozunun tanecikleri (nişastalı olmalarından dolayı) ıslandıkları an en yakın salep tozu taneciğine bir daha ayrılmamak üzere yapışmaya meyillidirler. 1 tatlı kaşığı salebi yaklaşık 1/3 su bardağı(*) toz şeker ile kuru kuru karıştırın. şeker ve salep iyice karıştıktan sonra üstüne (karıştırırken) soğuk süt ekleyin ve iyice karıştırın.bu karışımı geri kalan soğuk sütün içine boşaltın. bardağı bir miktar süt ile tekrar çalkalayıp bunu da ilave edebilirsiniz.

    - dr oetker puding gibi, salebin de bir taşım kaynamaya ihtiyacı vardır. hazır toz saleplerin de benzeri bir ihtiyacı var, hazır almamanın burada bir dezavantajı yok.

    - işin külfeti nedeniyle bir seferde bir bardak salep yapılmaz, ölçüyü tutturup kalite güvencesi sağlayabilmek için en az bir litre iyidir. artan salep nimettir dökülmez, oda sıcaklığına soğuduktan sonra buzdolabında saklanıp ertesi gün tüketilebilir. yok eğer salepten o kadar bıktıysanız derin dondurucuya atıp arada bir karıştırarak erimiş kaşar peyniri gibi sünen güzel bir dondurma yapabilirsiniz.

    - salep yaptığınız tencereyi elde yıkayacaksanız (bir daha salep yapma şevkinizin kırılmaması için) bulaşığı çok bekletmeden ıslatın.

    unutmadan, salep bitkisinin türünün salebin tadına-kıvamına etkisi konusunda çok bir kaynak yok. iyi gastronomik çalışma çıkar buradan.

    (*) şeker ölçüsünü bir litre (beş bardak) şekerli süt yaptığınızı düşünerek ayarlayınız.
  • amerikan noel filmlerinde ailecek kakao içerler ya hani, türk ailesi için de salep odur. iç ısıtır, mutlu eder.
  • tdk tarafından onaylanmış hali "salep"tir, imla kılavuzunda da böyle geçer.
  • kışın içip yazın yaladığımız doğa mucizesi.
  • kar yağarken içmek için ideal salep tarifi:

    * 1 litre jersey sütü,
    * 30 - 70 gr şeker (ne kadar şekerli seviyorsanız)
    * 8 - 10 gram salep (tercihen bucak salebi)
    * tarçın

    önce salep ve şeker güzelce karıştırılır.

    süt, kaynayana kadar karışıtırılır. daha sonra altı kısılır, salep ve şeker karışımı yavaş yavaş eklenir ve karıştırmaya devam edilir. yaklaşık yarım saat karıştırdıktan sonra tarçın ile birlikte afiyetle içilir.

    eğer 1 litre fazla diyorsanız, oranlayarak azaltabilirsiniz. örneğin 250 ml süt kullanacaksanız 7 - 8 gram şeker ve 2 - 3 gram salep yeterlidir.

    ancak burada unutulmaması gereken, pişirme süresinin de aynı oranda azalmadığı. 250 ml'lik bir kupa / fincan salep için yine 10 - 15 dakika karıştırmanız gerekir. zaten kıvamından anlayacaksınız.

    not: salebin lezzetini etkileyen en önemli faktör süt olduğu için, jersey gibi yağlı bir süt ile çok lezzetli oluyor. yarım yağlı sütle yapacağınız salep maalesef çok yavan kalacaktır.
  • kilosu400-500 lira diye cok pahalı gozuken, o nedenle de markette 50 kurusa satılan paket karısımlarla ikame edilmeye calisilan icecek.
    senelerdir ben de o paketerden iciyorum.

    gecenlerde bir attardan salep aldım, 400 lira kilosu. 50 gram aldım.

    1 litre sute yarım cay bardagı seker ve 1 tepeleme tatlı kasıgı salep (yaklasık 12 gr. ) ile 20 dakika harcayarak yapılabiliyor. 1 litre sutten, paket salep olcusuyle 5 kisilik salep cikiyor. 20 liralık salepten ve 2 cay bardağı sekerden 20 bardak salep cıkıyor yani.
    sekeri ignore edersek, 1 bardak salepin, salep maliyeti 1 lira.

    pakete gore %100 daha pahalı ama en azından nisasta ve glikoz yerine gercek bir sey icmis oluyorsun. fena degil bence.

    imza: hesaplayan adam.

    edit: subat 2020 itibariyle fiyat 700 lira olmus. 35 liralık salep , 2 cay bardagı seker ve 4 litre sutten 20 bardak salep cıkıyor. yine de olumlu sanki.
  • [inada bindi]...
    salepgillerden otsu bitki cinsi. kökü iki yumrulu, dik gövdeli, tekçiçek kurulu çok çiceklidir. taç ve çanak yapraklar çana benzer biçim oluşturur. familyanın öbür üyelerinde de farklılaşan taç yaprak salepte tek parçalıdır. genellikle bataklık ve nemli yerlerde görülen "salep", türkiye de içinde olmak üzere, avrupa, asya ve kuzey amerika'da doğal olarak yetişir. nişastalı yumruları yine salep adıyla kıvamlı bir içecek yapımında kullanılır... (bkz: orchis) die de geçer.
hesabın var mı? giriş yap