• ismi sales force automationdan gelir.

    bunu sofistike bulanlar muhtemelen excel ve hesap makinesinden baska birsey kullanmamistir. sap, siebel gibi uygulamalarla karsilastirildiginda oyuncak gibi kalir. fonksiyonel olarak hemen her sfa crm uygulamasinda bulunan seylerden pek de fazlasini sunmaz. (bu salesforce kotudur demek olmuyor)

    en onemli farklari ve faydalari: basit ve hizli konfigurasyon, ucretsiz ve hizli guncellemeler (bu genel olarak bulut uygulamalarinin faydasi) ve appexchange. bu konularin her birisi ayri ayri incelemeyi hakediyor aslinda ama kisa tutacagim.

    buyuk sirketler klasik uygulamalar yerine salesforce'a geciyorlar cunku ortada bir maliyet hesabi var. ayrica dunya genelindeki trend, tek basina herseyi yapan "monolitik" uygulamalar yerine daha kucuk ve kolay yonetilebilir uygulamalarin entegre oldugu modele dogru gidiyor. (hatta en nihayetinde olay microservices mimarisine gidiyor ama bu apayri bir konu) ornegin, tek basina siebel'da, salesforce automation, contact center, order management, field service management, marketing, ecommerce, partner portal ve daha bir cok fonksiyon var. ayni seyi salesforce.com etrafinda yapmak icin kimisi appexchange'den kimisi tamamen disaridan ayri ayri uygulamalar alip entegre etmek gerekecek. ornegin parker harris, dreamforce'da salesforce.com'dan siparis vererek drone ile coca cola teslimati yaptirdi ama bunun belki %10'u bile salesforce.com degildir. neyse, cozum ne olursa olsun sonunda karar temel olarak toplam maliyetin ne oldugunda bitiyor.

    salesforce bir platform olarak cok iyi planlanmis ve uygulanmis/uygulaniyor. sirket olarak da dogru hareketler yapiyorlar; biraz da su anda trend olusturacak bir konumda olduklari icin ne yapsalar tutuyor gibi bir hava var. sanirim bu yuzden demandware icin piyasa degerinin iki katini vermekten cekinmiyor saleforce. baska birileri (orn. sap, oracle, microsoft, adobe falan) ayni seyi yapsaydi yerin dibine sokup sokup cikartilirlardi, imzayi atan adami taksim meydaninda sallandirirlardi. ama soz konusu marc benioff olunca, alkislar saksaklar girla gidiyor.

    salesforce alirken neye para verdiginize dikkat etmenizi tavsiye ederim. platform bastan uca multitenant oldugu icin sayfalar dolusu limitler var (bir sorguda kac kayit donecegi, gunde kac sorgu yapabileceginiz, dashboardlari kac kere guncelleyebileceginiz, kac mb storage olacagi gibi gibi gibi...) aboneliginize ilk baslarken size iyi fiyat vermek icin lisanslama sirasinda "cok yaratici" oluyorlar; zaman icindeki ihtiyaclariniz icin add-on'lar almaniz gerekiyor ve fiyat artiyor.

    fonksiyonel olarak derinligi olmadigi icin ihtiyacinizi ya force.com'da gelistirmeniz; ya da appexchange'den cozum almaniz gerekiyor. ozellikle appexchange'in muhtesem bir fikir oldugunu soylemeden gecemeyecegim. bildiginiz apple store/google play gibi application market yapmis adamlar. bunlardan kimisi bedava (bedavalar oldukca kisitli); cogu parali. bazilarinin ucretini odeyip neredeyse telefona uygulama yukler gibi hemen kullanabiliyorsunuz; bazilarinda implementasyon/entegraryon projesi oluyor. burada dikkat etmeniz gereken sey, bu ek gelistirme veya uygulamalarin toplam sahip olma maliyetinize eklenecegi. salesforce'dan gelen amcalar size cozum sunarken "bunlarin hepsini yapiyoruz" veya "appexchange'de cozum var, hallederiz" gibi yaklasimda olabilirler. ama bunlarin hepsi ek maliyet ve ekstra efor olarak donebilir size. o yuzden tekrar edeyim; neye para verdiginize cok dikkat etmenizi tavsiye ediyorum; ozellikle kullanim limitlerinizi mutlaka sorun.

    eger yeni kurulan sirket veya startup modelindeyseniz ne salesforce, ne sap, ne oracle, ne microsoft vb'lerine para vermeyin. paranizi isinizi buyutecek yatirimlara harcayin. o boyutlardayken isinizi gorecek bir suru open source veya ucuz crm var. is modelinizin temeli bu tur bir crm'e dayaniyorsa ciddi olarak dusunebilirsiniz tabi.
  • bunu kullanabilecek düzeyde teknoloji ile barışık çalışanlara sahip şirketler için gayet kapsamlı ve faydalı bir olay.
    yeniliğe kapalı, teknoloji özürlüold school çalışanlara sahip şirketler için ise atıl yatırım.
  • online crm konusunda dunya lideri olan firma. oldukca esnek altyapisi kucuk isletmelerde kullanmak icin biraz fazla karisik olsa da orta ve buyuk isletmelerde kullanmak icin mantiklidir. software as a service akiminin bayragini en onde tasimaktadir.

    http://www.salesforce.com/
  • sirf ismi yuzunden calismayacagim sirket. hadi kurdun bir kere, hic kimse demedi mi "la olm salesforce ne ola ki, biz bildigin cloud sirketiyiz"...
  • 4 yıldır danışmanlığını yaptığım, ekmek kapımdır. türkiye'de bu alanda çalışan çok az insan bulunduğundan iyi kazandırır.

    5 yıldır dünyanın en yenilikçi şirketi sıfatını elinden bırakmayan, microsoft'tan sonra dünyanın en büyük yazılım firması. sadece bir crm veritabanı değil, tüm şirket içi iş akışlarını kolayca tasarlayıp takip edebileceğiniz bir platformdur. appexchange adlı salesforce appstore'undan ücretli veya ücretsiz paketler, eklentiler alabileceğiniz, ideas ve success communities forumları ile fikir alışverişi yapabileceğiniz, developer ya da admin'i olabilmek için sıkı bir eğitim sürecinden geçip, sertifikayı aldığınızda karşılığını misliyle alabileceğiniz firmadır.

    sertifika alabilmek için 200 dolar karşılığı girdiğiniz sınavda, sizi amerika'dan 45 derecelik açıyla webcamden izleyen, herhangi bir hareket/konuşma/göz kayması durumunda sınavı durduran abilerin olduğu şirkettir.

    winter '16 release'i ile lightning experience'ı tanıtmış, yepyeni arayüzü ve geliştirme seçenekleri ile vazgeçilmezliğini pekiştirmiştir.
  • dünyanın en ucuz yazılımcılarının türk lirası alarak çalıştığı bir ülkede bu pahalı ürünü dolar vererek satın almak çok akıl karı bir iş olmasa gerek. ama ceo’ların hoşuna gider, zira tech biz dergilerinde bu ürünü alıp kar eden yüzlerce şirket sıralanmıştır. ama buranın silikon vadisi olmadığını, ortalama developer maaşının senelik 200 bin dolar değil 20 bin dolar olduğunu düşünmezler.
  • 2.5 milyar dolara exacttarget'ı satın almışlar. (bkz: http://dealbook.nytimes.com/…arget-for-2-5-billion/) merrill lynch alışa, jpmorgan chase de satışa danışmanlık yaparak yine success fee olarak dünyaları götürmüştür.
  • facebook gibi ama is icin, is arkadaslarinla kullaniyorsun.
  • tamam epey güzel, hoş da, hayvan gibi pahalı görünüyor. kullanıcı başına aylık 135 euro gibi rakamlar nedir abi? sadece çok uluslu şirketleri hedeflemişler herhalde, start-up kafasındaki adamların buna para yetiştirmesi zor gibi.
  • kendisini begenirim ancak her sene yeni bir lansman yapip devamini getirmeyen firmadir. ve bu yil dreamforce'da duyurduklari einstein ile artik oeh dedirtti. hayal sunma ve satma konusunda cok basarililar.

    bildigin 40 yillik lead scoring'i einstein ai olarak sundu adamlar. turkiyedeki saticilari da musterilere "bizim urun o kadar akilli ki sitenize giren her ziyaretciyi otomatik puanlayip size haber veriyor" diye anlatmaya baslamis.

    bir de demandware'deki urun tavsiyesi fonksiyonu da (eticaretteki bunu alanlar bunu da aldi olayi) einstein olarak sunuldu. olm, demandware ve bilimum eticaret platformlarinda kac yildir olan sey bu. zaten daha bu yaz aldiniz demandware'i; hangi ara sizin platforma baglayip einstein yaptiniz?
hesabın var mı? giriş yap