• rusların 1971-1991 arası işlev görmüş yedi uzay istasyonunun ortak adı. bunlardan birincisi olan salyut 1 insanlığın ürettiği ilk uzay istasyonu olup 19 nisan 1971'de devreye girmiştir.
  • salyut (rusça selam anlamında) sovyetler birliğinin birinci kuşak uzay istasyonları ailesi.
    salyut 1 uzay istasyonu bu ailenin ilk istasyonudur. rusların ay programının kalıntılarından ve soyuz uzay aracının yapısındaki birtakım değişiklerle üreilmiştir. 14,5 m uzunluğunda ve 19 ton ağırlığındaki bu istasyon 19 nisan 1971'de proton roketiyle fırlatılmıştır.
    salyut 2 nisan 1973'te fırlatıldı. aslında askeri amaçla yapılmıştı (bkz: almaz) ama başarısız oldu.
    salyut 3, 4 ve 5 başarıyla yörüngeye oturtuldu.
    ilk beş istasyon pek başarılı olmamış fakat bu istasyonlardan elde edilen deneyimle yapılan salyut 6'nın 1977 yılında uzaya fırlatılmasıyla uzay istasyonları büyük gelişme göstermiştir. salyut 6'yla birlikte kozmonotlar uzun dönemli olarak istasyonda çalışmaya başlar. aynı anda iki soyuz uzay aracının kenetlenebilmesi için iki kenetlenme kapısı uzun süreli çalışma yapan kozmonotlara kısa süre çalışacak kozmonotların katılmasını sağladı. soyuzun tasarımından geliştirilen progress kargo aracı istasyona insansız olarak kenetlenebiliyordu. salyut 6 1977-82 arası yörüngede kaldı. 1982 yılında salyut 7 uzaya fırlatıldı. bu istasyon 7800'den fazla insanlı uçuşa olanak sağladıktan sonra 1986 yılında emekliye ayrılarak boş olarak yeni bir yörüngeye oturtuldu. ancak şubat 1991'de kendisine kenetlenen uzay aracının ayrılamaması sonucu arızalanarak arjantinin güneyine düştü.
  • salyut uzay istasyonlarının silahla donatılmış olanlarına almaz ismi verilir. salyut 3 uzayda silah denemesinin yapıldığı ilk göreve ev sahipliği yapmıştır. kozmonotlar istasyondan bırakılan maket uyduları patlatıp bonus kazanmışlar.. aynı tekniğin düşman uyduları yok etmede başarılı olabileceği kanıtlanmış bu şekilde.. amerika'nın planladığı yıldız savaşları projesi de buna karşı geliştirilen bir savunma stratejisi olarak kabul edilebilir..
  • (bkz: kiev 88)
  • dünya yörüngesine yerleştirilen ilk uzay istasyonudur. sscb dışında çekoslovakya, vietnam, küba, moğolistan gibi çeşitli sosyalist ülkelerden gelen kozmonotların da görev yaptığı, uzayda yıllarca ikamet edebilme olanağı sağlayan araçtır. dünya dışına sıçrama tahtasıdır.

    (bkz: uzay istasyonu)
    (bkz: uzay çağı)
  • (bkz: mir)
  • ilk uzay istasyonu, aynı zamanda yedi araçtan oluşan ve yirmi yıl boyunca devam etmiş sovyet uzay programı. ilk salyut, 175 gün yörüngede kalmış (1971). son salyut göreviyse 1991 yılında tamamlanmış. araçların mürettabatlarını sadece ruslar değil, sosyalist düşünceye uygun olarak farklı milletlerden kozmonotlar oluşturmuş. örneğin, vietnam, moğolistan ve çekoslavakya. eklemek gerekir, o dönemde henüz abd'de siyahlar beyazlarla aynı otobüse binemiyorlardı.
hesabın var mı? giriş yap