• marmara bölgesinde, artık sayıları iyice azalan yoğun orman alanlarından biri olan samanlı sıradağlarında guris holdinge bağlı yuva enerji tarafından oldu bittiye getirilerek yapım hazırlıkları devam eden onbinlerce dönüm tarihi kayın ormanını yok edecek olan rüzgar enerjisi projesi.

    projenin haritadaki yeri
    çed raprundaki türbin konumları

    projeye karşı şu an farklı illerde, bursa iznik doğader, gölcük muhtarlar birliği tarafından ve ilaveten şahıslar adına açılmış davalar devam ediyor ve halkın katılımını sağlayacak bir tepki hareketi aylardır yoğun bir çaba ile bölgesel olarak filizleniyor.

    change.org

    ancak süre azaldı. nisan ve mayıs aylarında ağaç kesimlerinin ve ilk hazırlıkların başlayacağı konuşuluyor. sadece rüzgar gülleri için değil, ayrıca açılacak devasa enerji nakil hatlarının ve rüzgar güllerinin taşınması için genişletilecek köy yolları için kesilecek onbinlerce dönüm kayın ormanını ve doğal hayatı korumak için bu projeye karşı oluşan doğa direnişinin daha fazla sese ihtiyacı var.

    bölgeden resim 1
    bölgeden resim 2
    bölgeden resim 3
    bölgeden resim 4
    yakın zamanda fotokapana yakalanmış ayı kardeş

    rüzgar enerjisi haritalarında , rüzgar enerjisi verimliliği yüksek olmadığı görülen projenin yapıldığı bin metre rakımlı bu alan yüz yaşını geçkin emsalsiz bir kayın ağacı bölgesi ve şaşırtıcı bir hayvan ve bir kısmı endemik olmak üzere bitki çeşitliliğine sahip. vaşaktan, kurda, ayıya, çakala, tilkiye karacaya hatta semendere kadar inanılmaz bir hayvan çeşitliliği.

    çed raporunda geçen bölgeye ait hayvan türlerini gösteren görseller 1, 2, 3, 4

    temiz ve yenilenebilir enerji candır. ancak bunu yaparken doğal hayata en az etki edecek şekilde insan yerleşimine nispeten uzak, hayvan göç yollarına, yaşam ortamına uzak, bitki çeşitliliğine ve yer altı sularına zarar vermeyen yerler tercih edilmeli. bu proje ise bunun aksi olan herşeyi usülen yapılmış çakma bir çed raporu ile yapıyor olmasına rağmen son hızla devam ediyor. üstelik bölgedeki köyleri yüz metrelere varan mesafelerle çepeçevre sararak.

    (bkz: çed raporunun artık önemsiz olması)

    proje ilk olarak kocaeli yuvacık'ta planlanıyor. sonra bursa'ya kaydırılıyor. ancak halkın tepkisi nedeniye defalarca yeri değiştiriliyor. en sonunda ne şiş yansın ne kebap diye bursa ve kocaeli sınırındaki yoğun ormanlarla kaplı dağ köylerindeki halk sahte bilgilendirmelerle kandırılarak bu bölge göz göre göre harcanıyor.

    guris holdinge, bursa ve kocaeli belediyelerine sesimizi duyurmamız gerekiyor. göz göre göre yapılan bu tahribata lütfen seyirci kalmayalım.

    ilgili haberler:

    doğa katliamının engellenmesi için elimden geleni yapacağım
    bu güzelliğe kıymayın efendiler
    samanlı ormanlarına res projesi tepkisi
    iznik'in dağlarını doğaya bırakın
    iznik'in dağlarında çiçekler açmayacak
    vicdanınız varsa doğa harikası alandan elinizi çekin

    bölgede 2000 yılından beri istanbuldaki kariyerini bırakarak yaşayan bir veteriner hekimin konuyu net ele alan yazıları:

    iznik’in dağlarında çiçekler açar 1
    iznik’in dağlarında çiçekler açar 2

    guris holdingin ilgili projenin facebook sayfası ve duyurusu! guris facebook. lütfen tepkimizi gösterelim. zaman çok daraldı!
  • samanlı dağları çok geniş bir alana yayılıyor, kocaelinde 15 yılda özellikle gölcük-başiskele arasında yapılan talanı bir araştırın.

    rezil medya tarafından manipüle edilmiş, devlet eliyle korkutmalarla sindirilmiş bir halk var.

    işte bunları engellemek için ülkede kuvvetler ayrılığı vardı, denge için kurumlar vardı. hep kötü yanını anlatıp sonunda yıktılar bütün yapıyı, yerine de hiç bir şey koymadılar.

    canın ne istiyorsa yaparsın artık bu ülkede. bu güzel doğaya keşke baştan sahip olmasaydık.
  • rüzgar enerjisi ile üretilen elektrik yeşil enerji olarak tanımlanmıyor mu? denize mi kursunlar rüzgar türbinlerini, ya da çöle mi dikmeliler? rüzgar türbini dağın tepesine kurulmaz mı? saçma muhalefet gibi geldi bana. yine de bu konudaki bilgilerimin sığ olduğunu baştan kabul ediyorum
  • ormanın amına koymuş projedir.

    yerinde gördüm içim parçalandı. kesilen ağaç sayısı belirsiz. kesilen ağaçları yalnızca santral çevresi ile sınırlamayın. o kadar alet erdevatı o bölgeye götürmek için yol açıldı. en çok tahribatı bu yollar verdi.

    çevredeki yaylaların 2/b'den zaten anası sikilmiş vaziyette, bu da üstüne kaymak oldu.

    hayır amına kodumun hollandasında dağ yok, fakat adamlar rüzgar enerjisinden faydalanabiliyor. bu sikikler neden çorak yerlere bunu yapmaz da, nerede bi güzellik varsa oraya çöreklenir.

    imralı adasını donat bununla. çeşme yarım adasında ottan başka bi şey yok, doldur her tarafı rüzgar santraliyle. nereden keşfettiler yani bildiğin anası sikilmiş ortamın.
  • lan memlekette bir suru agac olmayan dag varken niye ormanlik alanlara cokmeye calisirsin ki..?
    hayir bir de o agaclari kesmek icin bir suru masrafin oluyor, senin de eline gecen birsey yok..
    anlamiyorum, su agaclarla alip veremediginiz nedir ya..
    ic anadolu'da da bir suru corak arazi var.. bok mu var da turbin dikecek orayi buldunuz.. cok mu ruzgar esiyor orada.. ic anadolu'da da var bir suru uygun yer.. hatta dikilecek yerleri de belli.. potansiyeli olan yer cok memlekette..
    ama yok bizim bunlari dikmek icin birkac agac kesmemiz gerek, dogaya zarar vermeden olmaz diyorsaniz bilemeyecegim..
hesabın var mı? giriş yap