• mektup metni:

    dear mr. andropov,

    my name is samantha smith. i am 10 years old. congratulations on your new job. i have been worrying about russia and the united states getting into a nuclear war. are you going to vote to have a war or not? if you aren't please tell me how you are going to help to not have a war. this question you do not have to answer, but i would like to know why you want to conquer the world, or at least our country. god made the world for us to live together in peace and not to fight.

    sincerely, samantha smith

    maggie downs tarafından samantha smith hakkında 2002 yılında yazılan bir makaleye ise aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilinir:

    http://www.commondreams.org/views02/1016-04.htm
  • tarihin akışını değiştirmiş çocuklar arasında sayılan amerikan en genç iyi niyet elçisi.
    sovyet rusya-abd soğuk savaş döneminde meşhur olmuş olan samantha reed smith, manchester, maine'de amerikalı bir öğrenciydi. kasım 1982'de 10 yaşında iken sovyet lider yuri andropov'a neden sovyet rusya ile abd'nin arasının gergin olduğunu anlamaya çalıştığıyla ilgili mektup yazdı. mektubu, sovyet rusya'nın siyasi gazetesi olan pravda gazetesinde yayınlandı. samantha ne kadar mektubunun yayınlanmış olmasından mutluluk duysa da, geri cevap alamamıştı. daha sonra sovyet rusya'nın amerikan konsolosuna mr. andropov'un cevap verme uğraşı içinde olup olmadığını sordu. 26 nisan 1983'te andropov'dan cevap aldı.

    smith, iyi niyet elçisi ve amerika'nın en genç elçisi olarak japonya'da yaptığı barış yanlısı çabalarından dolayı iki ülkede de medyanın büyük ilgisini çekti. 13 yaşında bar harbor havayollarındaki uçak kazasından önce, bir kitap yazdı ve bir dizide başrol aldı.

    1985 kiril alfabesiyle yazılmış sovyet rusya pul örneği
  • sovyetler birliği'ne yazdığı mektup sayesinde, yuri andropov, sovyet sosyalist cuhuriyetler birliği'nin aslında dünya genelinde bir savaş istemediğini, tam tersine nükleer silahların karşılıklı olarak yok edilmesini arzuladığını ve lenin'in barış içinde birarada yaşama siyasetinde ısrarcı olduklarını, silahlanma yarışının amerika birleşik devletleri ve nato'nun politik yönelimleri tarafından körüklendiğini batı yarıküredeki halklara aktarabilme olanağına kavuşmuştur. ancak bu durum, sosyalizmi yok etmek için bazı yeni hamlelerin yapılacağı neo-liberal/neo-muhafazakar dönemin başlangıcıyla çeliştiğinden ötürü, smith ailesi zamanla ölüm tehditleriyle karşılaşmış ancak buna rağmen sosyalist ülkelerden gelen davete icabet ederek, cia'in hedef tahtasına yerleşmiştir. sonuç olarak 25 ağustos 1985 tarihinde gizemli bir uçak kazası sonucunda hayatını kaybetmiştir. düşen uçağın kokpit ses kayıt cihazının çalışmıyor oluşu ve kara kutusunun bulunamaması, samantha smith'in suikaste kurban gittiği şüphelerini kuvvetlendirmektedir.
  • kısacık bir ömre dünyalar sığdırmış, iyi kalpli ve cesaretli bir melek.

    görsel

    saf duygularla ortaya koyduğu büyük iş şaşırtıcı ve takdir edilesidir.

    kendi mektubu da, andropov'un kendisine verdiği yanıt da okuyanların içini ısıtır.

    kendi mektubu

    aldığı yanıt

    maalesef henüz 13 yaşında iken, talihsiz bir uçak kazasında babası ve kendisi dahil toplam 8 kişi ile birlikte bu dünyadan ayrılır.

    anıt

    ardına da kendisine ve cesaretine hayran kalmış bir dünya bırakır...

    anısına basılan sovyet posta pulu
hesabın var mı? giriş yap