• bilmem kaç milyon güneş kütlesindeki karadeliktir...

    aha, tam ekşi sözlüğe uygun bir tanım oldu. şimdi ekşiyle hiç işi olmayan bir yavrucak, bu karadeliği google'dan türkçe aratsa, muhtemelen bu entry'ye de ulaşacaktır. bulduğu cevap da bu; "bilmem kaç milyon güneş kütlesindeki karadeliktir..."

    çocuk, ekşiye ve bana sinkaflı kaydırmadan biraz daha bilgi vereyim de, aydınlansın, bilgiye doysun.

    şimdi çocuğum... bakma, aslında verdik cevabı. güneşin kütlesinden milyonlarca kat daha büyük kütlesi var işte bu körolmayasıcanın. tam sayıyı napıcan, 3 milyon mu, 4 milyon mu, öyle birşey işte. dur... 30-40 milyon da olabilir, tam emin değilim. aslında bunu gören falan yok da, etrafında birkaç düzine yıldız öyle yaldır yaldır dönerlermiş, o sayede tespit ediyorlarmış bunu. var yani böyle bir karadelik. aradığın bilgiyi buldun çocuğum. korkmayasın, bizi yutma ihtimali yok bu uğursuzun. hem çok uzak, hem de arada milyarlarca yıldız var. bizden 25-30 bin ışık yılı uzakta. anlayacağın ışık hızıyla atılsa üstümüze, gelip de bizi yutması kemiksiz 25.000 sene sürer.

    en sade biçimde, en gerekli bilgileri verdim sana işte. "daha da öğrenmek istiyorum, caps'i falan yok mu bunun?" diyorsan, google'dan devam et yavrucuğum. yalnız dikkat et, "yüce yaradan galaksileri kusursuz biçimde yaratmıştır" tarzında bilgi veren sitelere çok takılma. çünkü, oradan tıklaya tıklaya, sakallı bir amca var, onun sitelerine varırsın ki, işin sonunda, amcanın videolarına rastlayıp, karşısındaki ahu gözlü ablaları görebilirsin. karadelikleri öğreneceğim derken, sabah uykusunda kamyonu devirirsin, aman diyim çocuğum...
  • yeryüzünde, içimizdeki boşluk kadar emiş gücü yoktur bunun.
  • (bkz: sagittarius a)
  • tahminen 400 milyon gunes büyüklüğünde oldugu düşünülüyor. bütün galaksilerin merkezinde büyük çapta karadelik oldugu biliniyor. bizim galaksimizdeki karadeligin yakınındaki yildizlarin anormal hareketleri, yildizlarin yörüngelerinin sapitmasi oldugu düşünülmektedir.

    http://m.youtube.com/…=/&gl=us#/watch?v=e-bm5_jytey
  • aslında sadece basit bir çekirdek.büyüklük göreceli bir şey sonuçta.evrende en küçük yapı taşı atomlara bakarsanızda bir çekirdek ve etrafında dönen elektron protonlar görürsünüz.yani sistem hep bunun üzerine kurulmuş.protonlar çekirdek etrafında, uydular gezegenler etrafında, yıldızlar galakside, galaksiler kendi aralarında hep bir dönüş hareketindeler.muhtemelen bu galaksilerin, hatta belkide evrenlerin hareketininde bir çekirdeği vardır ve bu karadeliklerin çekimi onun yanında elektrik süpürgesi gibi kalıyor olabilir. kimbilir?
  • (bkz: supermassive black hole)gillerden.

    güneş sistemini ele alalım, güneşe daha yakın gezegenler kütle çekim kuvvetinin etkisiyle daha hızlı dönerken dış gezegenler daha yavaş dönmektedir. aynı şekilde galaksimizin ortasına yakın cisimlerin daha hızlı dışında kalan cisimlerin daha yavaş döndüğü tespit edilmiştir.

    bu da akıllara "ortada ne var?" sorusunu getirmiştir. bu bulguların elde edilmesinde özellikle s2 isimli bir yıldız yardımcı olmuştur. s2 isimli bu yıldızın karanlık bir nesnenin etrafında on bir yıllık dolanım hareketi yaptığı tespit edilmiştir. bu yıldızın yörüngesi bahsi geçen cisimden yirmi astronomik birim uzaktadır, yani bahsi geçen cismin sınırlı bir hacmi vardır.

    buna karşın dört milyon güneş kütlesindedir. bu hacim ve kütledeki bir cisim için kara delikten başka bir açıklama düşünülememektedir.
  • o kadar uzaktadir ki daha piramitlerin yapıldıldığından bile haberi yoktur. hatta göbeklitepe'yi geçtim, son buzul çağının bittiğinden bile haberi yoktur. ha olsa ne olacak, ipinde olmaz, sonuçta merkezi yerde oturuyor, kenardaki bir gezegeni kim takar?

    neyse bizim astrofizikçi arkadaşlarla buna tapan bir din kurma fikrimiz vardı, güneş kültü gibi, çok uzak diye vazgeçtik.
  • içinde bulunduğumuz samanyolu galaksisinin tam ortasında bir karadeliğin olduğu ispatlanmış durumdadır. işin ilginci her zaman sorulan bir soru vardır, "ay dünya etrafında dönüyor, dünya güneş etrafında dönüyor, ee güneş neyin etrafında dönüyor?" işte bu sorunun cevabı artık verilebiliyor. evet, güneş de bu karadelik etrafında dönüyor.
  • (bkz: evrenin ibne olması)bu kadarda dönülmesi,evren denilen nanenin de özünde ibne olduğunu ispatlar
hesabın var mı? giriş yap