• bir senesinin insanın içine işleyebildiği ifade edilen okulum. varın yedi sene yatılılığının insanın nerelerine işleyebileceğini siz tahmin edin. haber aldım ki samsun'da puan olarak üçüncü sıraya gerilemiş. bir zamanlar karadeniz'in en iyi okuluydu bu okul. türkiye'de de ilk onda idi.

    1955 yılında kurulan altı maarif koleji'nden biri idi. diğerleri kadıköy, bursa, konya, bornova ve diyarbakır maarif kolejleridir. aslında tam bir kampüstü. çoğu tabela üniversitesinden daha geniş alana kurulu, kapalı spor salonu futbol, basketbol sahaları, kocaman yemekhanesi, bin kişilk yatakhanesi olan ve hatta arazisinin bir kısmına başka okul ve lojman yapılan bir okuldu. türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahipti. öss ve öys'de sık sık türkiye derecesi çıkarır ilk yüze pek çok öğrenci sokardı.

    dejenerasyon yetmişlerde maarif kolejlerinin adının anadolu lisesi yapılıp her yere anadolu lisesi açılması ile başladı. hiç bir kritere dayanmadan abuk subuk yerlerde açılan anadolu liseleri ile önce anadolu lisesi adı ucuzladı. ama yine de köklü eğitim kurumları varlıklarını devam ettirdiler. 1988-1899 öğretim yılında ise çıkan bir kanun mu yönetmelik mi herneyse onunla anadolu lisesi sınavlarında herkese kendi ilini ya da üç büyük şehri seçme zorunluluğu getirildi. önceden merkezi sınavla başarısına göre kahramanmaraş'tan, muğla'dan, karaman'dan ve anadolu'nun pek çok yerinden öğrenci alan okulu sadece samsunlular tercih edebilecekti artık. seksenlerin ilk yarısında beşyüz civarında olan yatılı sayısı 1993'te yetmiş seksene kadar düşmüştü. ki beşyüz yatılı varken okulun öğrenci sayısı bin civarı idi. doksanların başında ise öğrenci sayısı ikibine vurmuştu. eskiden yatılıların yatakhanede etüt odası olan salonlar derslik olmuş, bu da yetmemiş yatakhaneler de dersliğe çevrilmeye başlanmıştı. aslında bu süreçte yok olanlar anılardı.

    ve son darbe sekiz yıllık kesintisiz eğitimle vuruldu. egemenlerimiz imam hatip okulları yüzünden tüm eğitim sistemini hallaç pamuğu gibi attılar. laik bir ülkede imam hatip okulu gibi bir okulun olup olmayacağına dahi kafa yormadan tüm eğitim sistemini etkileyecek kararlar aldılar. (bu durumun da imam hatip antipatimde bir yeri vardır) onbir oniki yaşında hazırlık eğitimi ile başlayan yedi yıllık anadolu lisesi eğitimleri ortaokuldan sonra devam edilen alalade bir lise eğitimine dönüştü. çarpık eğitim politikaları saygın bir tarihi olan okulu en son şimdiki haline getirdi. son olarak duydum ki yatakhaneler derslik olarak samsun anadolu lisesi'nin samsun'daki en büyük rakibi namık kemal lisesi'ne kiralanmış. samsun anadolu lisesi bir efsaneydi..
  • çok acı bir olaya sahne olmasıyla beni derde salan okulum..

    iki tane meleğin üzerine 9 tane kurşun boca eden orospu çocuklarının hedefi olan güzelim okul. yedi sene oldu mezun olalı, ve çıkıp indiğim merdivenleri yeniden görmek bu olayın yüzünden... hayatları kararmış iki tane çocuk, eski ruhu kalmasa da bir efsaneyi yaşayacaktı, hayatlarında çok güzel anacakları yılları bir takım orospu çocukları ellerinden almasaydı, anneleri babaları acıdan çıldırmayacaktı...

    bizim zamanımızda en şiddetli sataşma bıçaklama olurdu; bu tür bir olayı duyduğumuzda bile buz keserdik.. süt çocuğuyduk "serseri"lere göre, zengin piçiydik. ama hiç bir zaman böyle bir şiddet yoktu.. şiddet ne; ölüm var ortada, ve tabi bir de orospu çocukluğu!

    benim de bir arkadaşım ölmüştü lise yıllarında, arkadaşlarının gözlerindeki acı çaresizlik katlanılır bir şey değil, anlatılır bir şey değil.. klavyem sus diyor bana..
  • ilkokul gibi (erkekler için) bulabileceğin tek atraksiyonun tenefüslerde uzun eşşek oynamak ya da bulduğun ilk yuvarlak şeyle maç yapmak olduğu 5 yıllık bi süreçten çıkıp gidildiğinde hele ki 11 yaşındaysanız (ki 11 yaşında oluyordunuz) kendinizi uzay mekiğiyle aya gönderilmiş simitçi gibi gibi hissetme olasılığınız olan, üstüne bu ülkede (zamanında) lise olmadığını düşündüğüm lise.

    lise demeye dilim varmıyor aslında, zira o kadar heybetlidir ve kozmopolittir ki (yine zamanında) nice üniversite onun karşısında saygıyla eğilmelidir.

    efenim çok meşhur bir spor müsabakası tezahüratı da şudur: "kolej yolu yokuştur, biraları tokuştur. bize ibne diyenler, ya orospu ya puşttur..."

    marjinal olduğumuz kadar terbiyesizmişiz de.
  • samsun'u samsun yapan zaman ve mekanlar vardır.. sigara fabrikası; avm oldu, sildiler. sahil yolu; bi tarafına otel bi tarafına avm diktiler, denize set çektiler. 19 mayıs; unutturmaya çalışıyorlar. samsun anadolu lisesi; yobazların eline oyuncak ettiler.

    memlekette pek az gencin yaşayabileceği bir medeniyet ve eşitlik ortamında geçirdiğim o 7 yılın kazanımlarıyla bugüne ve yarına aydınlık bakabiliyorum.. o aydınlık bugünkü yobazların karanlığı olacak..

    adettendir: az sal daa.
  • an itibari ile istanbul'da 400 mezunu ile toplanıp kuruluş yıldönümünü kutlamakta olan lise.

    edit: katılım 450'ye yakınmış. sal istanbul'u gerçekten salladı yani.
  • bu okuldan mezun olanlar yıldız teknik üniversitesi ne akın eder genelde.yıldızdaki her üç kişiden beşi sal lıdır adeta.bi ara yıldızı yazan öğrencilerine ek puan veriyorlar herhalde diye düşünüyordum.sonradan öğrendim öyle değilmiş
  • samsun'luların elli diyemeyişleri sebebiyle, ellinci yıl kutlamaları ayrı bir anlam kazanmış okul.
  • zeynel özdemir adli disiplin kurulu baskani, mudur yardimcisi hala orda mi diye merak ettigim, buyuk ihtimalle 1996 mezunu oldugum lise.
hesabın var mı? giriş yap