samsung galaxy s23 ultra
-
en büyük o mu bilmiyorum ama çok büyük.
eşşek gibi telefon. -
dün donanimhaber forum'da yazdigim yaziyi aynen kopyaliyorum buraya.
genel olarak arkadas cevremde herkes “ya cebinde ıphone varken gidip samsung'a o paralar verilir mi?” diye sorup duruyor. ben de hazır siparişi vermişken yaklasik 15 aydir kullandigim 13 pro max'i neden kullanmak istemedigimi ve neden samsung'a donmek istedigimi dusundum. genel olarak aklima gelenler sunlar oldu:
-galeri: ıphone galerisi hayatimdan gordugum en kotu galeri uygulamasi olabilir. samsung'da whatsapp'dan gelenler, kameradan cekilenler, internetten indirilenler vs hep kendi ozel klasorunde toplanir, karisik bir goruntu olmaz. ıphone galerisinde telefona giren tum fotograflar istisnasiz olarak “son kaydedilenler” diye bir klasore toplaniyor ve siz baska klasorler olustursaniz bile fotograflar iki klasorde birden gorunmeye devam ediyor. son kaydedilenler klasorunden silinmedigi icin de 1000 tane fotografi ayirmaniz gerektiginde ve siz bunlardan 50 tanesini eksik ayirdiginizda farkina bile varamiyorsunuz. diyelim ki 10 senedir akilli telefon kullanan ve telefonunda 10 bin fotograf olan birisiniz. isiniz yoksa 10 bin fotografin icinde 8 sene once internetten indirdiginiz bir fotografi bulmaya calisiyorsunuz :d
klavye: samsung klavyesinin onunde diz coker tovbe ister. samsung klavyesinde ust kisma rakam satiri ekleyebilirsiniz, bosluk tusunun yanina nokta, virgul vs. gibi sik kullanilan kisayollari koyabilirsiniz, clipboard mantigiyla son kopyaladiginiz 20 parca seyi klavyenin hafizasinda tutmaya devam edebilirsiniz, tusa kac milisaniye basinca ikincil karakterler acilacagina kadar secebilirsiniz. ıphone klavyesinde bunlarin hic biri olmadigi gibi “ş” harfini yazmak istediginiz zaman “s”ye basili tutunca karsiniza hangi harf cikiyor? yine “s” :d, tutup bir de saga sola cekip istediginiz harfe getirmeniz lazim. hayir bi insan ikincil karakteri kullanmak istemiyorsa neden basili tutsun degil mi? adamlar onu bile dusunmemisler :d
bildirimler: ekranda gereksiz bir kalabalik yapiyor. ayni uygulamadan, ayni kisinin attigi 5 mesaji 5 ayri bildirim olarak goruyorsunuz. normalde bir bildirimin altinda 5 mesaji gosterip minimal bir tasarim yapmak yerine ekranin yarisini kapatan sacma bir tasarimi var.
zil/bildirim sesleri: samsung'da mesajlari sadece titresim, zil sesini ise acik olarak kullanirdim. cunku acil bir sey olursa insanlar birbirini arar ve aramalari kacirmak istemeyiz. is yeri gruplarindan gelen mesajlar veya uygulamalardan/oyunlardan gelen bildirimler cok onemli olmadigi icin titresim yeterli olur. ıphone'da ne yaparsaniz yapin boyle bir ayar yapamiyorsunuz. 15 aydir bir yontem ariyorum ama yok. kafayi yiyorum resmen. ya aramalari kacirmamak icin sesi acip “çın çın” diye mesaj sesleri yuzunden sinir oluyorum ya da sesleri kisip arama kaciriyorum. ortasi yok. bu kadar basit bir ayar nasil olmaz aklim almiyor.
hızlı ayarlar menüsü: samsung'da yukaridan asagi cekilen menude hem bildirimler hem hizli ayarlar varken ıphone'lar 6.7 inc ekrana ikisini nedense sigdiramiyor ve ekranin sagindan cekince ayri, solundan cekince ayri panel aciyor. igrenc tasarimini gectim, telefon yatayken sinirlarin cok iyi cizilmemesi yuzunden hep yanlis panel aciliyor.
özelleştirememe: ıphone'larin ciktigi ilk gunden beri hic degismeyen tasarimindan cok da bahsetmeye gerek yok sanirim. adamlar hic bir seye izin vermiyorlar resmen. mesela ikonlari istediginiz gibi dizemiyorsunuz. illa yukaridan asagiya dogru arada bosluk olmadan dizmeniz gerekiyor. veya ana ekranin en solunda yer alan widget alaninda hic bir sey kullanmiyorsaniz bile o ekrani kapatamiyorsunuz. “duzenle” yazan bos bir ekran duruyor orda :d
dpi (?): buna ne baslik atacagima emin olamadim. soyle ozetleyeyim; ekran cok buyuk olsa da ekrana sigan sey miktari az. mesela twitter uygulamasini bir android bir de ios telefonla actiginiz zaman dedigim daha net anlasilacaktir. buyuk ekrani yeterince verimli kullanamiyoruz nedense.
tek elle kullanım: berbat. tek elle kullanmak icin ekrani dükkan kepengi gibi asagiya kaydirmak ekranda sacma sapan bir goruntuye sebep oluyor. bu sacmaligi kullanmadiginiz zaman da ustten cekilerek acilan bildirim bari/hizli ayar menusune ulasmak imkansiz. samsung'larda ekranin ortasindan cekmek yeterli oliyor ama ıphone'da oyle bir ayar yok. arama diye sacma sapan, ayda yilda bir kullanmamiz gereken bir sacmalik yuzunden gunde 100 kere yapmamiz gereken seyi engellemis adamlar.
geri tusu: anlatmaya bile gerek yok. samsung'larda istedigimiz gibi elimizin altinda dururken ıphone gitmis en uc koseye koymus. iki el kullanmadan hic bir menuden geri cikamiyoruz.
daha dusunsek aklimiza milyon tane sey gelir de simdilik yazmaktan yoruldum. umarim telefon kazasiz belasiz bir sekilde en kisa zamanda gelir de su zulumden hizlica kurtulurum *
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap