• gerçek olamayacak kadar kısa sürede var olup kendini yok ettiği varsayılan parçacıklara verilen ad.

    tek gerçek olabileceği yer olarak karadeliklerin olay ufkunun sınırı düşünülüyor.

    eğer bu parçacıklar bir karadeliğin olay ufkunun hemen dışında meydana gelirse(ki çiftler halinde oluştukları öne sürülüyor) bir araya gelip birbirlerini yok etmeden hemen önce bir parçacığın karadeliğin çekim kuvvetine yakalanacağı, diğer parçacığın ise yok olamayacağı, böylece gerçekliğin bir parçası olacağı düşünülüyor. işte bu fenomene de hawking radyasyonu deniliyor.

    kişisel kanaatime göre ise asla bir hawking radyasyonu gözlemleyemeyeceğiz ve yine bana göre böyle bir şey yok. çünkü bu parçacık konsepti düşünce gözlemlediğimiz kuantum belirsizliğine pek uymuyor. bu kadar küçük ölçeklerde parçacıklar, parçacık formatında olmuyor nitekim. ne yerleri, ne de momentumları belirgin değil. hele sanal bir parçacığın hiç belirgin olamaz zira gerçek bile değiller. süperpozisyondalar. nerede gibi bir soru geçerli değil bu ölçekteki partiküller için. ne zaman gibi bir soru da geçerli değil zira planck zamanı sürelerinde yok oldukları düşünülüyor.

    nerede olduğunu kestiremediğiniz bir sanal parçacığın, karadeliğin olay ufkunun hemen yanıbaşında bir baloncuk gibi kabul edilmesi ne kadar doğru? bence değil.

    rahmetlinin arkasından konuşmak gibi olmasın ama ününe ün katacak, tüm argümanların olumlu ya da olumsuz muallak olduğu, gözlemi imkansız, insanların etkileyici bulacağı zariflikte bir teori hawking radyasyonu. hawking de ekmeğini epey yemiştir bu teorinin, helal olsun.
  • hani hep soruyoruz ya her şey yoktan nasıl var oldu diye. işte bu sanal parçacık denen meret var olmaya ramak kala tekrar yok olan bir kuantum salınımıdır. ha kendisi yok oluyor ama çarpıştığı diğer parçacığı madde olarak var ederek yok oluyor.
    bu sanal parçacıklar olmasaydı maddenin var olması da mümkün olmayacaktı.
    termodinamik , görelilik , klasik fiziğe tabi tutulmazlar . bu yüzden '' bilgi değerleri '' yoktur . hiçlik ile yokluk arasındaki '' kuantum dalga potansiyelleri '' için bir köprü niteliği taşır
  • evrende hiçbir şey yoktan var vardan yok olmaz. bigbangi de aslında şimdi anlamış olacağız. sanal parçacık ve sanal anti parçacığı sakın gerçek parçacıklarla karıştırmayın, ilk başta bu sanal parçacıklar vakumda yani kuantum dalgalanmasıyla(quantum fluctation) oluşur ama bu sanal prçacık çok çok kosa bir sürede oluşup kosa bir süre sonra tekrardan aynı konumuna dönüyor yani (yok olmuyor)ama bu sanal parçacıklar uygun koşullar bulduğunda gerçek parçacığa dönüşebilmektedirler bu nedemek? belli bir enerjiyi vakumlu ortamda sanal parçacığa enerji verilirse gerçek maddeye dönüşebilir, yani sanal parçacıklardan gerçek parçacıklar da oluşabilir.olasılık vardır. şimdi bir problem daha var sanal parçacıkla sanal anti parçacık peki çarpışırsa ne olur? nadirliği yüksek olan bir olay olsa da gene ortama enerji çıkar doğrudur ama buna sanal enerji denilmez. enerji enerjidir. bunun yerine impuls yani uyarı diyoruz, hawking ışımasının başlıca sebeplerinden biri budur, elektromanyetizmanında önemli bir yerini almıştır ve casimir etkisininde başlıca sebeplerinden biri budur denilir..
  • kuantum dalgalanması sonucunda oluşurlar. boşlukta meydana gelen titreşim yüzünden madde ve anti madde parçacıkları birlikte oluşuyorlar ve bu oluşum sonunda birbirlerini yok ediyorlar. birbirleri ile etkileşimde bulundukları anda yok olan parçacıklardır. evrenimiz maddenin anti maddeden daha fazla gelmesi nedeniyle vardır. yoksa evrenimiz oluşurken büyük bir kısmı anti madde ile birleştiğinden yok oldu , enerjiye dönüştü ve elimizde şu an bulunan evren kaldı.
  • kendileri var olup kaybolmaz çünkü yokturlar. çünkü kendileri birtakım fizik kurallarına uymazlar. olmayan ve fizik kurallarına uymayan maddeledir kendileri. "ne diyorsun sen değişik" diyenler için. şöyle açıklayım. fizik gözlemlenen sonuç olayıdır. hume ın dediği gibi biz sonucu gözlemleriz sebebi değil. yani sonuç sonsuz olasılıktaki olayların olabilenlerin sonucudur. burda entropiye alalım sizi bir ara. iste olasılıklar içinden bazen "mucize" olur ve bu sadece bu sanal parçacıkların yapabilecekleri olaylar olur. işte biz de onları icat ettik, onlar quantum mucizeleridir.

    hadi iyisiniz örnek de vereyim size . manyetik alan işte sonsuz sayıdaki sanal fotondur. yüklü parçacıkar ordan foton alır verir. işte photon böyle kuvvet taşır. gerçek foton ise taşımaz. o garibim sabit momentum(!) (hani belirsizlik ilkesi vardır. hala var konunum yok işte) ile uzayda ilerle.(sanırız)
  • ölçülemeyecek kadar sürelerde belirip kaybolan; proton ve nötronun dolayısıyla da proton ve nötrondan oluşan her maddenin enerjisine büyük katkıda bulunan pozitron-elektron çifti(bu çift konusunda pek emin değilim) olarak beliren parçacık.
hesabın var mı? giriş yap