• bir fincancık kahvedeki kuru kahvenin üretilmesi için harcanan 140 litre suyun, bir insanın bir günde kullandığı ortalama su miktarı kadar olması gerçekten çok şaşırtıcı (ayrıca kahveye atılacak her bir kaşık şeker de yaklaşık 6 litre sanal su götürüyor).

    dünyada bu kadar çok insan ve bu kadar çok tüketim varken ve küresel ısınma var gücüyle kuraklaşmaya sebep olurken, kullanılabilir su stoklarının daha yeni yeni alarm veriyor olması ve su savaşlarının henüz başlamamış olması dünyanın aslında ne kadar geniş su kaynaklarına sahip olduğunu gösteriyor.
  • eğer tek fincan kahve 140 litre, bir kilo pirinç de 3400 litre tatlı suyun harcanması demekse insanın su ayak izi nedir kimbilir... derken öğrendim ki onu da hesaplamanın yolu varmış:

    http://www.waterfootprint.org/…rfootprintcalculator

    bir de şu:
    http://goblue.zerofootprint.net/
  • iki farklı kavram olarak (bkz: su ayak izi)

    ayrıca suyun tüketim yollarından dolaylı kullanımlar sanal su kapsamına girmektedir.
  • yabancı firmaların tişörtü kotu sana ürettirerek,bu ürünlerin üretimi aşamasında kullanılan suyun sana çaktırmadan almaları ve kendi sularını korumalarını anlamamızı sağlayan kavram.
  • bir ürünün üretilmesi için harcanan su miktarıdır. gizli su olarak da bilinir.

    örneğin bir tişörtün üretimi için 2700 lt su harcanmakta. bir tişörtü üretmek için 250 gr pamuk kullanılıyorsa bu pamuğu yetiştirmek için 2000 lt su kullanılıyor.
    bir insanin ise günlük ihtiyaçlarını karşılamak için tükettiği su miktarı ortalama 7000 litredir. kısacası fazladan tükettiğimiz her şeyin litrelerce de bir karşılığı var.
hesabın var mı? giriş yap