• fenerbahçe spor kulübünün de -haldun boysan ve söyledikleri ile ilgili olarak- cevabını aradığı soru. hemen yan tab'da da sporcu kime denir demişler ve bilica'nın resmini koymuşlar.

    http://www.fenerbahce.org/…etay.asp?contentid=19388
  • hüsnü arkan başlığında çoğu yazar sanatçı olarak nitelemiş. oysa sanatçı mehmet uygun un güzel bir yazısı var konu hakkında.

    "sanat, sadece resim ve heykeli içeren temel bir roldür; bu temel rolü yerine getiren kişi de sanatçıdır.

    dünyanın bütün dillerinde bu iki kelime yerli yerinde ve doğru kullanılır.

    ama biz oyuncuya, komedyene, besteciye, şarkıcıya, türkücüye, sunucuya, dansçıya, yönetmene, şaire, romancıya, öykücüye, her fotoğraf çekene, canı sıkılıp resim yapana, bir de ünlüye sanatçı diyoruz.

    bu çok büyük bir hatadır.

    özellikle medyanın bu konuda çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum.

    google’dan “art world” sonra “sanat dünyası” yazarak görsellerde arama yapıp karşılaştırdığımızda, ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

    sanat, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema, hayatlarımıza renk katan farklı farklı alanlardır.

    bir toplumun yönetenleri, aydınları bunların hepsine “sanat” derse, o toplum iflah olmaz ve sonunda duvara toslar."
  • ülkemizde malesef sanatçı sözü o kadar içi boşaltılmışki eline mikrofon tutan hemen sanatçı olmuş oluyor.

    sanatçı kime denir cüneyt arkındır, kemal sunaldır, barış mançodur, cem karacadır. insanların doğruyu görmesine ışık tutanlardır. hiç birşeyden korkmayıp sistem içindeki hataları insanlara gösterenlerdir.

    bugün sanatçı denilenler can yamanlar, ibrahim tatlısesler, aleyna tilkiler, deniz sekiler, hadise gibiler hatta emel sayın tarzı şarkı söyleyenlerde değildir. bunlar sadece şarkıcıdır. sesleri güzeldir çıkar şarkılarını söylerler o kadar. yakışıklıdır oyununu oynar parasını alırlar. çorbasına bakarlar yani. amaçları en fazla insanları o anlık mutlu etmektir.
  • bunun için önce sanatın tanımını yapmak lazım. bu da öyle belli nesnel bir tanımı olan bilimsel bir terim değil. felsefenin konusu. dolayısıyla sanatı icra eden kişiye denir demek çok genel bir tanım olsa da, sanat sizin için neyi ifade ediyorsa, sanatın yaratıcıları sizin için sanatçılardır diyebiliriz.
  • sanat icra edebilene denir. bakın sanat icra edene demiyorum edebilene diyorum. çünkü herkes sanat icra edemez ve yine herkes sanatçı olamaz. yoksa herkes sanatçı olurdu.
  • bana denmez mesela. neden mi? açıklayayım.

    twitterda falan görüyorum resim çizen gençler sanatçı edası takınıyor. götümle gülüyorum. resim çizmek onları çizer yapıyor sanatçı değil. tıpkı beni şiir yazmanın beni şair enstrüman çalmanın müzisyen kitap yazmanın yazar yapması gibi.

    ben kendimi sanatın bu 3 dalında eser verirken gördüğüm halde sanatçı olduğumu düşünmüyorum. çünkü topluma karşı bir şey hissetmiyorum. makyavelistim. dünya umurumda değil pek fazla. kendi hayat mücadelem hep başkalarınınkinden daha önemli oldu benim için. tam da bu sebeple ben sanatçı değilim. oğuz aksaç haluk levent gibi adamlar sanatçıdır mesela. onlar toplumla ilgilenir benim zerre sikimde olmaz.

    bazen insanlığım tutar ilgilenirim ama o kadardır benim sanatçılığım. bir tweet atacak kadar bir entry yazacak kadar. hiç yoktan iyi değildir. çünkü benim gibiler düzen değişsin ister ama bir şey yapmazlar.

    o gençler de benim gibiler. yaşla falan alakası yok üstelik. benimle aynılar. bencil orospu çocuğunun tekiler. fakat bunu itiraf edecek bilinçleri yok.

    giderken bir şiir bırakayım derdim de siktir edin. sanatçı olmayan adamın icra ettiği sanatı görmezden gelmeniz en doğrusu olur.
  • göze kulağa ve gönle hitap eden özgün eserler "üreten" kişilerdir.
  • rica ediyorum “ünlü camiasından” birilerine geçirirken sanatçı ibaresini kullanmayalım.
    sanatla uğraşan herkes sanatçı değildir. bakın çok temel bir sorun bu, işinde iyi olanlar dahi sanatçı diye adlandırılmamalı.

    örneğin, her iyi resim yapan sanatçı değildir.
    her iyi oyunculuk yapan da sanatçı değildir. iyi bir oyuncudur.
    her iyi şarkı söyleyen de sanatçı değildir, ya da her iyi beste yapan. iyi bir müzisyendir.

    bir kişinin, alt kimliği olan müzisyenlikten, oyunculuktan, yazarlıktan, üst kimlik olan sanatçılığa geçebilmesi ancak ve ancak on binlerce rakibine karşı fark yaratan bir büyüsüyle mümkündür. sanatçı hafif bir kavram değildir.

    beethoven ya da mahler’e sanatçı derken,
    başarılı beste yapıyor diye toygar ışıklı’yı da aynı kategoriye sokamayız. toygar başarılı bir bestekardır. lakin hans zimmer o eşiği geçti, o artık bir sanatçı. bunun gibi ayrımları iyi bilmek gerekiyor.

    şimdi, sezen aksu başarılı bir müzisyendir lakin cahit berkay bir sanatçıdır. burada “beste yapıyor, öyleyse ikisi de sanatçı“ diye düşünmemek gerek. yanlış ve eksik bir bakış açısı olur bu.

    her sanat yapan sanatçı değildir.
    sanatçılık zamanları, çağları aşacak yüce bir kavramdır. iyi müzisyen, iyi müzisyendir, iyi yazar, iyi yazardır, lakin sadece çok azı sanatçıdır.
hesabın var mı? giriş yap