• 30 mart 2014 yerel seçimleri'nde yapacağım görev.

    oy çalmaya çalışan olursa sikerim!
  • pazar günü görev alacağı sandıklarda sükse yapmak isteyen olursa, şunları önereceğim can paresi, bir tanesi...

    - yanınızda ip bulundurun. seçim kurulundan gelen 50-60 cm.lik ipler kesinlikle yetmiyor.
    - mümkün olursa bir mutfak çakmağı götürün. o mühür mumunu eritip akıtmak için sigara çakmağıyla filan hep yakıyorsunuz parmakları.
    - şu sıralarda yürürlükte olan 135 / 1 sayılı ysk genelgesini yanınızda bulundurun ve iyice okumuş olun.
    - olası itirazlar için dilekçe örnekleri de yazıp hazır tutarsanız süper olur.

    ilk ikisi sempati kazandırıyor, son ikisi en gıcık sandık başkanının bile gözünü korkutuyor.
  • hicbir parti sandik basina bunlardan 9 tane koymaz. hatta 3 tane koyana bile rastlanmaz... secim boyunca 1 tanesinin bile surekli orada durmasi nadir gorulen bir davranis seklidir...

    zaten sandik gorevlisi dedigin kisi, birkac saat sonra biyerlerde arkadaslari ile lak lak yapar. sandikla mandikla kimse ilgilenmez.

    haa bi de oy sayimi sirasinda iceride kalabalik edip "bu muhur kaymis mi biraz" geyigi yaparlar, hepsi o kadar...

    bir de eger bir parti sandik basina 9 gozlemci koyabilecek kadar uye toplayabiliyorsa, zaten o secimi acik farkla kazanmis demektir...
  • dün 3. kez aldığım geçici ünvan. (bkz: 7 haziran 2015 genel seçimleri)

    parti gözlemcisi olarak katıldım, oy ve ötesi'nden ldp adına bir kişi, hdp adına da bir kişi geldi sabah. akşama kadar uygulamaları gözledik, yanlış bulduklarımızı belirttik, salaklığından mı, cahilliğinden mi, kötü niyetinden mi yaptığına emin olamadığımız sandık başkanını frenlemeye çalıştık.

    açıkça belirtildiği halde sandık torbasını açık olarak 7.15'te getirdi, "bunu ilçe seçim kurulunda kontrol etmek için açıyoruz." diye bahane üretti, başta sayılıp tutanağa geçirilmesi gereken zarf ve pusulaları saymadı, bunlara sandık mührü vurulması işini parça parça, taksit taksit yaptırdı. tutanak taleplerimizi de çemkirerek geri çevirdi. en son oylar sayılıp sayım tutanakları imzalanınca, çuvalın içine koyup öyle götürmek istedi. "madde 46'ya göre bunları çuvala koyup mühürlemeli ve mührü ilçe seçim kurulunda yetkililer önünde kırmalısınız." deyince de bozuldu. allahtan diğer sandık görevlilerinden hiç olmazsa chp'li hanım destek verdi de, çuval mühürlendi.

    62 yaşında memur adam, eğitimlere katıldı mı katılmadı mı belli değil, aklı da alacağı parada. emin olun, çok yerde müşahitler sayesinde düzeltmeler yapıldı, işler yolunda gitti. bu adam kötü niyetli olabilir, olmayabilir de... sonuç değişiyor mu? hayır. kuralların dışında, hileye açık bir ortam oluşturuyor işte ama bilerek, ama bilmeyerek. siz orda olsanız çok daha hızlı yürüyecek, çok daha güvenli yapılabilecek işleri, bu ahı gitmiş vahı kalmış amcalara bırakıyorlar. o nedenle bundan sonra müşahit olmakla yetinmeyecek, parti üyeliği ile sandık kuruluna dahil olacağım.

    bu arada aynı okulda, annemin sandık gözlemcisi olarak bulunduğu bir sınıfta da kadın sandık başkanı terör estirmiş. zarfları mektup açacağıyla açarken oy pusulasını yırtması, iki partiye mühür basılmış pusulaları geçerli sayması, sandık açılınca zarfları açmadan önce saymamakta ısrar etmesi vb. bunlar izmir'de oluyor bu arada. allahtan biliyoruz da itiraz da edebiliyoruz.

    emin olun, buradaki herhangi bir insan onlardan daha iyi yapar bu işi. oyunuza sahip çıkmaya lütfen devam edin.
  • gezi hareketinin sonucu ortaya çıkan oy ve ötesi hareketi hiçbir siyasi parti desteği olmadan http://www.oyveotesi.org/ adresinden başvuru yapan kişilerin sandık gözlemcisi olmasını sağlıyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25532039.asp
  • seçim sonuçlarında hile yapılmasını engellemek için en önemli organlardan biridir ve her türkiye cumhuriyeti vatandaşının gözlemci olma hakkı vardır, gözlemci olmak için hala zaman var, geleceğiniz için sadece 1 gününüzü feda ederek hemen başvurun: http://www.oyveotesi.org/
  • oy veren her vatandaşın, yazılı olduğu sandık dahilinde taşıdığı sıfat.

    saat 17.00 itibariyle oy verme işlemi bittiğinde her seçmen, yazılı bulunduğu listenin sandığında oy sayım işlemlerini izleyebilir.

    "müşahit" sıfatıyla kartını alan ve gün boyu sandık başında gözetmenlik yapan arkadaşlar internet ortamlarında dolanan efsanelere canlarını sıkmasınlar sakın. yok nanoteknoloji ile hayır oyları silinecekmiş, yok seçsis'e müdahale varmış, hayır zemini kahverengi olduğundan mühür tam üstüne vurulursa görünmezmiş filan... saçma sapan laflar dolanıyor, dolandırılıyor ve bu kesinlikle kötü niyetle yapılıyor. amaç moral bozmak, ilgi dağıtmak, asıl hilelerin yapılacağı zamanlarda gözetmenlik görevinin yapılmamasını sağlamak...

    sandık gözetmenliği önemlidir. sandık üyeleri arasında partili olsa bile asıl işleri nedeniyle bazı şeyleri gözden kaçırabilir, insanlık halidir unutabilir, iyi bilmeyen biri olabilir filan... müşahit işte bu noktada devreye girer ve dışarıdan bakan bir göz olarak uygulamaların doğruluğunu değerlendirebilir. elindeki itiraz ve tutanak yetkisiyle yanlış uygulamaların tespitini ve düzeltilmesini sağlar.

    seçsis sistemine zorla girilsin, rakamlar yanlış işlensin, sorun değil. sandık seçmen sonuçları ıslak imzalı olarak eldeyse, partilerin genel merkezlerine zamanında ulaştırıldıysa itiraz edilir, düzelttirilir. müşahit, sayım sonuçları konusunda mutabık kalınıp da ıslak imzalı tutanaklar düzenlendiğinde bir tanesini alıp, partisinin yetkilisine ulaştırmalıdır. tek gerek bu. partiler kendi sistemleri üzerinden kontrollerini sağlıyor.

    hile nerede yapılır? sandık başında olur genelde. mesela:

    - bir kişi, hele hele de sandık başkanı birden fazla kişiye oy verme kabininde yardım eder.
    - akıl sağlığı olmayan kişilerin oy kullanmaması gerekir. ama sandık seçmen listesine yazılmışsa yapacak tek şey, bir tutanak ile durumun tespitidir. (sandık seçmen listesine yazılmışsa, kişiye oy kullandırtmamak gibi bir şey "yoktur")!.. böylece bir sonraki seçimde oy kullanmanın önüne geçilebilir.
    - engellilerin oy kullanırken yardım alması ancak 3 durumda mümkündür: körlük, iki elin ya da kolun olmaması, parkinson ya da felç gibi elin kullanılmasının mümkün olmadığının görüldüğü durumlar. dolayısıyla sağır, tek bacaklı, iki bacağı da olmayan, tek kollu vb. kişilerin yardıma gereksinmesi olmaz. biri ısrarla yardım almasına gerek olmayanlara kabine girerek yardım etmek isterse engellenmelidir. tabii kavgaya, itişmeye gerek yok, ısrar ediyorsa tutanak tutulur, kolluk kuvvetlerine haber verilir vb.
    - ilçe seçim kurulundan geçici seçmen bilgi kağıdı ile gelenler önemlidir. böyle bir kişiyle karşılaşıldığında 1. geçici belge ve kimlik kontrolü düzgün yapılmalıdır. 2. geçici seçmen kağıdı sandık kurulunca teslim alınmalıdır. seçmen kişi illa geri istiyorsa arkasına "oyunu kullanmıştır" gibi bir ibare yazılıp sandık mührü basılmalı ve paraflanmalıdır. 4. kişinin sandık seçmen listesine yazıyla eklenmesine dikkat edilmelidir.
    - oy sayımı sırasında geçersiz oyları geçerli saydırmaya çalışanlar çıkar. (genel olarak yazıyorum) mühür partilere ayrılmış alanlardan ikisine birden basılmışsa, mühürle birlikte imza atılmış ya da parmak da basılmışsa, oy pusulasına herhangi bir ibare vb. yazılmışsa, zarftan oy pusulası dışında bir şey çıkarsa, mühür birden fazla seçeneğe basılmışsa o oy "geçersizdir"!!! aynı seçenek çerçevesi içinde birden fazla mühür basılmışsa o oy geçerlidir. (tabii bir tane olarak. kaç mühür varsa o kadar "evet" sayılmaz).
    - zarfların mühürlenmesi, mühürlerin sayısının her zarf için tam olması ve tabii ki zarf, oy pusulası adetlerinin sayımı ta olmalıdır.
    - en sonda oylar sayıldığında da sayımlar birbirini tutmalıdır. sabah alınan zarf ve oy pusulası sayımları, seçim sonunda kullanılmayanlar + geçersizler + geçerliler sayısına denk olmalıdır ve geçerli + geçersiz oy sayısı, seçmen listesinde imzaları alınan seçmen sayısına eşit çıkmalıdır.

    herkes kendi sandığında dikkat edip doğruluğu arttırırsa, sonuç da doğru çıkar. daha yukarılar için aklı başında olan ve olanakları yeten partiler ilgileniyor, merak etmeyin. sandık görevlisi olarak siz bu konuları halledin, aykırı gördüklerinize itiraz edip düzeltilmeyenlerin tutanağa bağlanmasını sağlayın ve partilerin yetkili kişilerini bilgilendirin yeter.

    not: sandık başkanları çuvalları ve tutanakları ilçe seçim kurullarına götürürken hileler yapılabilir. bunlar başka başlığın konusu. ama siz müşahit olarak ıslak imzalı tutanakları alıp doğru biçimde kapılarda ilanını sağladı, tutanakları da yetkili kişilere ilettiyseniz, bu tip hileler de çözülebiliyor.
  • 16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu sırasında önemleri bir kez daha ortaya çıkan denetçiler.

    oy verme işlemi başlamadan önce yapılan sayımlar önemlidir. gün içinde araya kaynamalar olup olmadığı o sayım sonuçlarının, oy verme bittikten sonra yapılan sayımlarla karşılaştırılmasıyla bulunur.

    sayımlar yapılır ve tutanağa geçirilirken şeffaflık olmalıdır. geçtiğimiz pazar arkadaşımızın başına gelen olayda, 275 olan hayır oyu tutanağa akp ve mhp kontenjanından gelen sandık görevlileri sayesinde 175 olarak geçecekti yoksa. müşahitin dikkati, bu 100'lük "farkı" önledi.

    dolayısıyla oy ve ötesi'nin sistemine aktarmak için tutanakların fotoğrafını çekmek iyi hoş da, iş bundan ibaret değil maalesef.

    okulları imam hatipe çeviren, çeviremediklerinin başına da imam hatip mezunlarını atayanlar yüzünden, karşıyaka'nın en yaşlı mahallesindeki seçmenler 4., 5. katta oy kullanmak zorunda kaldı, yaklaşık 50 kişi kadar da oy kullanmadan geri döndü. yine müşahit bir arkadaşımız alt katlarda oy kullandırmaya uygun olan sınıfların olduğunu belgeleriyle tespit etti. bu seçimde değil ama bir sonraki cumbaba seçimlerinde gücü yeten herkes hiç olmazsa 1. katta oy kullanabilecek bu sayede.

    karşınızdakiler ne kadar çirkef olsa da, doğruyu ortaya koyabiliyor ve eninde sonunda düzelttirebiliyorsunuz.

    müşahit itiraz etme hakkına sahip, önemli bir kişidir. işi de yalnızca akşam saati oylar sayılırken izleyip kapıya asılan tutanağın fotoğrafını çekmekten ibaret değildir.
  • (bkz: müşahit)

    ben de çok çok koyacağını biliyordum ama en son aldığım haberlere göre bir sandık başında bir siyasi partiden en fazla 3 müşahit bulunabiliyormuş, daha fazlası bulunamıyormuş.

    co2s2 sandık kurulu eğitim seminerinden bildirdi.
  • üşenmeyip bir pazar gününe kıyarak yapılması gerek vatani görev. askerlikten daha kutsal lan bu!
hesabın var mı? giriş yap