• herhangi bir kodu (veya baska bir dokumani) tamamiyle aptal hatalar icin kontrol etmek. ornegin, bir optimizasyon kodunun parantezlerini kontrol etmek.
  • calisma zamaninda girdinin veya programin iceriden kaynaklanan bir hata nedeniyle bozulup bozulmadigini kontrol etmek.
  • genellikle kodun calisip calismadigini test etmek amaclidir. ornegin bir rapor programinda, raporun calisip bir seyler uretiyor olmasi yeterlidir. iceriginin dogru olup olmamasi, "sanity check"in ilgi alanina girmez.
  • ucgenleme hadisesinde ideal durumda aranan noktayi iki adet dogru verecekken, ortamdaki gurultu ve non-ideal etkile$imlerden oturu olasi bir hatanin buyuklugunu azaltmak icin ucuncu bir dogrunun kullanilmasidir..

    sanity check icin kullandiginiz dogru eger ilk kesi$im noktasiyla alakasi olmayan bir dogruysa birileri temiz sicmi$ demektir..
  • nasıl ki asker yoklaması muayenesine göre nefes almanız, yürüyebilmeniz falan asker olmanız için yeterlidir; sanity check de işte sadece buna bakar. kod çalışıyo mu, çalışıyor. gerisi allaha emanet.
  • "delirdim mi?"

    "bu yaptıkların normal mi?"

    "bunlar aklıma niye geliyor?"

    "tepkilerim mantıklı mı?

    "başka bir zamanda olsa bu olaya aynı tepkiyi mi verirdim?"

    vb. soruları sorarak insanın kendi kendine yapabileceği şey. sorulara hayır cevaplarınız artıyorsa insanity tarafına yakınsıyorsunuz demektir.

    herkesin dönem dönem yapması gereken bir şey; sanity check.
  • sanity test olarak da kullanılır.
  • akla yatkınlık kontrolü. birçok alanda kullanılır. temel hızlı bir şekilde basit hataları bulma yöntemidir. örneğin geometride yaptığınız hesap sonunda bulduğunuz sonuçta üçgenin en kısa kenarı karşısında en küçük açı, en uzun kenarı karşısında en büyük açı olduğunu kontrol etmek gibi. üniversite giriş sınavında bu tarz kontrol mekanizmaları kuranlar daha başarılı olmaya yakın olacaklardır. hayatta bazı küçük kontrol mekanizmaları kurmak da basit hatalardan kaçınma ve başarıya daha yakın olma anlamına gelecektir.
hesabın var mı? giriş yap