• sayılsal loto, spor toto, at yarı$ı, milli piyango vb.. oyunların tümüdür.
    bu tür oyunlarda kazanan bir veya bir kaç ki$i olduğundan diğer insanları hayal kırıklığına uğratır. psikolojik bozukluklara yol açar. bağımlılık oranı ise yüksektir.
  • çaba harcamadan bir yerlere gelmek isteyen ve toz pembe hayallere dalan insanların oyunu.
  • devletin vatandaşına dağıttığı umudun yegâne adıdır.* geçim, kira, trafik, vergi, sigorta, emeklilik gibi bilimum dertlerle uğraşan vatandaş, bu şekilde tüm dertleri bir kenara bırakır ve ailecek hayal kurar. genellikle haftada bir çekiliş yapıldığından, haftadan haftaya ertelenen düşlerimiz olur. aslında kimse kaybetmez. zira büyük ikramiye bir diğer haftaya ertelenince, bir haftalık hayal kurma gücü daha kazanmış olursunuz, hayalleriniz de devreder. ama tabii en güzeli, bir haftalık hayal kumkuması edinmektense, büyük ikramiyenin kendisini edinmektir... e tabii hayaller büyük olunca her çekilişte evlerde bildik diyaloglar da yaşanır. o büyük gün gelir, çekiliş yapılır. evin hafif hipermetrop beyi gözlüğünü itinayla gözüne yerleştirir, eline kalemini alır ve koltuğa yerleşir. şahsen benim şu ana kadar şahit olduğum monologlar hep şu şekilde olmuştur: "of ulan of... yandım allah! yahu hanım... baksana... bütün sayıları bilmişim aslında! şu son kolonda üç tutturmuşuz ya bak... eğer birinci kolondaki 44'ü ve üçüncü kolondaki 29 ile beşinci kolondaki 46'yı o son kolona oynasaydım... var ya, biz zengindik yahu!" denilir. (bugüne kadar aksi yönde bir diyalog duymadım. zira duysaydım şu anda burada değil, yatımla hala mavi turda olurdum.) bu monologdan sonra evin hanımı da iki kelâm eder. gerçekçi olmasına gerçekçidir ama o da umut beslemiştir. istifini bozmadan bir derin "aaah ah!" çeker ve hayaller bir sonraki haftaya devreder. tüm bunların dışında bu oyunları oynamak için kimya, fizik, matematik, olasılık hesapları gibi şeylerden anlamanıza da gerek yoktur. zaten bu, devletin vatandaşa çektiği ikinci kıyaktır. loto, piyango, şans topu gibi oyunları oynamak için lise diploması aranmaz velhâsıl kelâm. "ya tutarsa!" deyip göle bir parmak maya çalmak yeterlidir. bu bakımdan bu şans oyununu illa ki ve ısrarla oynamaya devam etmek için, o gölün hiç yoğurt olamayacağını bilecek kadar öngörü sahibi olmamalısınız zaten. olasılık hesabı yapabilen biriyseniz, bu oyunları hiç oynamazsınız! demek ki neymiş? öncelikle "ulan... bir manyaklık olur mu?" diyebilmek kudretine sahip olmanız gerekiyormuş. sonrasında uğurlu rakamlarınızla bir kombinasyon yapıp, çekilişin yapılacağı gün uğurlu renklerinizden oluşan bir kıyafet giymeniz gerekiyor tabii. ayrıca çekilişten önce bakla falları açtırıp, astrolojiden anlayan birilerine danışarak bu oyunları oynarsanız daha iyi olur kanısındayım. umut besleyecekseniz tam besleyin, iyi motive olun kardeşim?!? değilse bu işe hiç yeltenmeyin zaten. evinizde oturun, tartışma programları izleyin, haber kanallarını dolaşın, ne bileyim sanat haberlerini falan takip edin işte. ama hala ve hala "ulan... olur mu olur?" diyor ve "üç ay sonramız ne olacak?" deyip hayatın son derece gerçek ve vahim yanlarını düşünüp de uykusuz geceler geçirmek istemiyorsanız oynayın derim... bir zamanlar reklamları da böyleydi bu milli piyangonun. "ya çıkarsa!?"
  • devletin, matematik bilmeyen vatandaşlarına uyguladığı bir tür vergi.
  • yönetici otorite açısından bakılırsa düdüklü tencerenin sübapı işlevi gören mekanizmalardan biridir.
    bir diğer toplum sübapı. aman patlamasın.

    aniden en fakir insanın bile bir anda zengin olabileceği, infiale gerek olmadığı, sakin sakin tombala oynanması, otoriteye bizim haklarımız..? fakirliğimiz...? şeklinde başlayacak sorularla uğraşılmaması ama bunun yerine olmayan şansına küsülmesine bir istek.

    ne yapalım? şansınız yok işte. bak denedin olmadı. her şeyin suçlusu olmayan şansın.
  • 83 yaşına girmiş olan dedemin hale hazırda "bana çıkacak" inancıyla oynamaya devam ettiği oyunlar bütünüdür.
    genetik etkisinden olsa gerek biz torunlara da bu inancı aşılamış olup, gelirimizin büyük kısmını bu oyunlara harcamamıza neden olmaktadır.
    (bkz: allah uzun ömürler versin)
  • yıllardır 'şans oyunları adil düzenleniyor mu' diye düşünürken gözümüz kapalı sınavlara giriyorduk. fakat artık girilen sınavlarda bile adaletsizlikler yapılıyormuş bunu öğrendik. bırakın şans oyunlarını, gençler hayatlarının en önemli 'şans' oyununda aldatılıyor.
    (bkz: ygs 2011 şifreli cevap anahtarı)
  • şöyle bir hesap yaparsak,
    bu iş için haftada 20 tl bütçe ayırsak,
    senede 52 haftadan, toplam 20 sene oynasak,
    20 senede bu işe 20bin ytl para harcarız ve haftada bu 20 türk lirasını 4 farklı oyuna dağıtsak 4200 büyük ikramiye kazanma ihtimalini denemiş oluruz.
    mantıksız gelmiyor. aslında çok mantıklı da gelmiyor.
  • sıradan vatandaş için yahudi onaylı strateji : http://obisp.blogspot.com/…nda-en-iyi-strateji.html
hesabın var mı? giriş yap