• necatibey caddesinin üst taraflarinda baslayip, içerideki kumrular sokaka kadar devam eden lojmanlarin adini aldigi mahalle. bahsettigim lojmanlar aslinda 1940li yillarda almanlar tarafindan milletvekili lojmani olarak insa edilmistir, ancak milletvekillerimiz bu evleri begenmeyince devletin tüm kurumlarina esit bir sekilde dagitilmistir, sanilanin aksine sadece askerler oturmaz. güvenligini 3 yil öncesine kadar askerler saglamaktayken, simdilerde polisler nöbet tutmaktadir.
    kizilayin dibinde omasina ragmen sehrin kalabaligindan uzak, çocuklarin rahatça disari çikip, oyun oynayabilecegi bir mekandir, severiz kendisini.
  • ankara'nın ortasında, bozkırdaki başka bir yeşil yuvadır.
    genç türkiye cumhuriyeti'nin ilk toplu konut tasarısı olan saraçoğlu mahallesinin temelini 1944 yılında dönemin başbakanı şükrü saraçoğlu atmıştır. 434 konutluk yerleşim biriminin yapımı 1946 yılında bitmiştir, mimarı alman paul bonatz'dır. o sıralar kalbur üstü kişilerin yaşadığı mahalle zamanla eski değerini yitirmiştir. oysa geniş bahçeli evleri, gezileri, tiyatrosu, kütüphanesi, okulu ile çağcıl kent anlayışının önemli bir örneğidir.
    saraçoğlu mahallesi, kızılay'ın kalabalığının, gürültüsünün içinde gerçek bir cennettir. simgesel değeri de ayrıdır kuşkusuz.
  • eğer yetkili bir abi olsam, toki'de çalışan insanları buraya bırakır, 'bakın toplu konut dediğin böyle olur, sizin diktiğiniz ucubeler gibi olmaz', der ve feyz alana kadar çıkmalarına izin vermem.

    kızılay'da insanın huzur bulabildiği tek mahalledir. mimarı paul bonatz aynı zamanda ankara'daki opera binasının da tasarlayan kişidir.
  • çocukluğum.

    82 şubatından 90 eylülüne kadar burada yaşadık. ilk yılı hariç ilkokulu, ortaokulu ve lisenin birinci sınıfını burada okudum. saraçoğlu mahallesi'nde üst düzey memurlar otururdu. evler küçüktü. bizimkinin iki odası vardı, biri ebeveyn odası, biri de yüklük misali minicik bir oda. salon salamanjeydi. anneannemle salamanjede uyurduk. iki divanımız vardı, geceleri yatak olurdu karşılıklı. tavanlar 3.5 metreydi, camlar dikine ve büyüktü, alman mimarisi. yerler mozaik taştı. hem alafranga hem alaturka iki tuvaleti, banyosunda mermer kurnası vardı. yüklük odasına da banyodan geçiliyordu.

    evlerin çepeçevre bahçeleri vardı. futbol (japon kale) dahil her türlü oyunu oynayabilecek kadar genişti bizimkisi. önü de çıkmaz sokak, merdivenlerle biten. günboyu araba girmezdi, sabah işe gidenlerle akşam işten dönenler dışında. okul eve 50 metreydi. up uzun yazlar sokakta geçerdi, geçmek bilmezdi. maç yaparak, bisiklete binerek, olimpiyat düzenleyerek. (84 olimpiyatlarından çok etkilenmiştik) gece geç saatlere kadar ailece, komşularla bahçelerde oturulur, çay içilir sohbet edilirdi. mahalle hayatı denen şeydi bu. ankara'nın merkezinde, kızılay'a 200 metre yakınlıkta, kurtarılmış bir bölgede.

    bir ghetto. evet.

    şimdi işgal edildi. etrafı dev panolarla kapatılmış, ardında neler yapıldığı meçhul. kumrular sokak ile birlikte tamamen yayalaştırılıp dev bir park olmasını isterdim.

    ben zaten hep olmayacak şeyler isterim. ama olacak şeyler olur.

    hepinize iyi hafta sonları, sevgili okuyucular.
  • "davalar devam ederken, mahkemeye bilgi belge göndermeyerek süreci uzatanlar, hukuk süreci tamamlanmadan saraçoğlu’nda inşai çalışmaları başlattılar. bu çalışmalar saraçoğlu mahallesi’ne telafisi mümkün olmayan zararlar verecek. kamusal nefes alanımız olan saraçoğlu’nu rant uğruna tarumar etmeleri an meselesi. iş makineleri ve kepçelerle saraçoğlu mahallesi’ne girmek, züccaciye dükkanına girmiş fil durumudur. ankara 1 nolu kültür varlıklarını koruma bölge kurulu’nu göreve davet ediyoruz. saraçoğlu gözbebeğimizdir. koruma kurulu kentin doğal, kültürel varlıklarını ve kamu yararını gözeterek inşai çalışmaları durdurmalıdır.

    covid fırsatçılığı yaparak, saraçoğlu’nda ağaç katliamı yapanların, tarihi mahalleyi otopark olarak kullanan ve tarihi mahalleyi katletmek için restorasyon işini skandallarla anılan firmaya verenlerin rant ve talan ısrarı devam ediyor. mimarlar odası ankara şubesi olarak mücadeleyi hiç bırakmadık ve bırakmayacağız. saraçoğlu ankara’nın göz bebeğidir. açtığımız dava sonucu daha önce de saraçoğlu mahallesi’ne 'dönüşüm' adı altında otopark yapılmasını içeren koruma amaçlı imar planı iptal ettirmiştik. yeniden plan yaptılar, buna da dava açtık."

    tezcan karakuş candan
    https://sol.org.tr/…racoglunda-insaat-basladi-15462
  • anti-nazi alman mimar paul bonatz tarafından projelendirilmiş devlet mahallesi. neredeyse 70 yıllık bir mahalle, türkiye'nin ilk toplu konut projesi.

    burada 1982 başından 1990 sonuna kadar oturdum ben, 9 yıla yakın. çocukluğum burada geçti. şimdi kentsel dönüşüm zırvasına kurban gidecek..

    her güzel şey yok oluyor.. umarım bir mucize olur da, rant uğruna yıkılıp gökdelenler dikilmez; sivil, yeşil, halka dair bir mekan olur benim sevgili mahallem..
  • ne kadar yalan.
    biz buna benzer filmleri (bkz: tarlabaşı)nda (bkz: fener balat)da (bkz: sulukule)de de izlemiştik.
    bi gidin artık.
  • şimdilerde bütünüyle çürümeye terkedilmiş durumda bu güzelim mahalle. senaryo hep aynı; baktın itiraz ediyorlar "yok ya ne yıkması, biz orayı kültür şeysi yapcaz" falan de sonra bir süre beklet, mümkünse hiç dokunma iyice bir harap olsun sonra da "yıkmayalım da bu çerçöp, pislik ortada mı kalsın" deyip bir güzel yık.

    ahmet soyak'ın çektiği son görüntüler
  • kocaman bahceleri, meyve agacları, hayvanları olan; hayatımın 22 yılının geçtiği mahalledir. başkentin göbegindeki cennettir.doksanlarda çocuk olmak güzeldi ama hele de bu mahallede çocuk olmuşsanız yasanabilecek en güzel çocukluk anılarına sahıpsınız demektir.
  • hükümetin ankara'daki yeni inşaat bölgesidir. saraçoğlu mahallesini dönüştürmek için bölge arazisini emlak konuta devretmiş ve bu projenini geçen hafta bakan, bürokrat, toki ve emlak konut yetkililerinin katıldığı bir tanıtım toplantısı yapmıştır.

    bunlara karşın, danıştay 10. dairesi, cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi ve kentsel sit alanı olan saraçoğlu mahallesi’nin emlak gyo’ya devredilmesinin yürütmesini durdurdu. bakalım sonu ne olur.
    http://www.mimarlarodasiankara.org/…_medium=twitter
hesabın var mı? giriş yap