• toplanin hele, anlatiyorum. bu bilgi birikimlerim 3 yil boyunca yaninda calistigim pugliali sefimden bana miras, yani uzmanindan dinliyoruz:

    köpüklü sarap üretiminde isin bütün numarasi o zarif köpüklerin olusmasi icindir. bu köpükler icin inanilmaz korkutucu meblalar ödemeye hazir pek cok gurme vardir, halbuki bu gaz tanecikleri karbondioksitten baska bir sey degil, fermentasyon sanirim türkcesi iste o prosesin son ürünü. ha, simdi bu sekeri tüketip gazi olusturan bakterilerimiz yahut mayamiz -neyse biyolojisi zayifti biraz bizim patronun öyle bir gaz olusturuyorlar ki sisenin icindeki basinc 8 bari bulabiliyor. bu basinc bir plastik siseyi bildiginiz raket gibi 50 metre havaya firlatabilir.

    neyse bu basinc sayesinde sisemizin mantari öyle bir hiz kazanir ki, sizle yarissa sizi gecer öyle diyelim.ben 40 km/saat hizla kosarim diyene hodri meydan diyorum.
    iste bu inanilmaz basinci sisenin kompense etmesi gerekiyor, en cok da en zayif noktasinda: götü afedersiniz. cünkü yüksek basincta sise evvela götünden patliyor. sisenin götü bükümlü olunca basinc kolayca sisenin ceperlerine yayiliyor ve sisenin götü stabil kalabiliyor.

    hocam burasi iyi güzel de konumuz sarapti diyenleri duyar gibiyim. orada baloncuklar olusmuyor, basinca maruz kalan bir sey yok dediginizi de duyar gibiyim.

    evet, belki rafta durdugu anda basinca maruz kalmiyor ama her sarap sisesinin bir anligina da olsa arabanizdaki lastiklerde mevcut basinctan* iki misline dayanmasi gerekiyor. nedenini de aciklayalim :
    sarap siselendikten sonra mantari siseye monte edilirken 3 yahut 3,5 km/saat hizla siseye firlatiliyor diyelim, ya da ates ediliyor gibi iste siz anlayin. bu baslangicta cok yüksek bir hiz gibi görünmeyebilir ama bir arabadaki motorun/silindirin pistonlari gibi bir kapatma basinci diyelim olusturuyor ve bu sayede sisedeki basinc 4 bari bulabiliyor. sonrasi icin yukaridaki hikayeye dönüyoruz, sise götünden patliyor vs.

    mesela ev yapimi saraplari kola siselerinde falan satarlar. öyle olunca sisenin kapanmasi/mühürlenmesi bu sekilde gerceklesmedigi icin bir problem olusmuyor. yani tadini kalitesini etkileyen bir faktör degil. sadece sarabinizi icmeden önce yarim saat acik birakin da havalansin. tadi daha bir güzel oluyor o fermentasyon son ürünleri difuze olunca.

    umarim konuyu kilit olmaktan cikarabilmisizdir. rahmetli sefimin serefine :(
  • bana sallayacak bir şey kalmamış, yine de deneyelim.

    efendim şarabın asla ışık ile temas etmemesi gerekir, o yüzden şişe camı koyu renktir. bombe ise, yıllandırmak için yatırılan şarabın alt kısmından ışıga maruz kalırsa, ışıgı şişenin içine girmeden yanlardan dışarıya atmak içindir.

    (bkz: içbükey)

    konu kilit.
  • zamanla dibe çökecek olan tortu orada kalsın, azıcık oynatınca hemen şaraba karışmasın diye yapılan bombedir. (bkz: sınırsızca sallıyorum)
  • iyi de bütün şişeler az veya çok bir bombe yok mu? yoksa şişeyi dik koyduğunda üretimden kaynaklı bir yamukluk varsa devrilmez mi? kısaca mükemmel düz bir yüzey üretmek mümkün olmadığı için herşeyin tabanı içbükey üretilmiyor mu?
  • ispanya'da köpüklü şarap üreticilerinden birine gittiğim bir gezide basınç yüzünden şişeler patlamasın diye yapıldığını söylemişlerdi. bu teknik bulunmadan önce şişelerin yarısı beklerken patlıyormuş.
  • bir parça peynir zulalamak için yapıldığını düşündüğüm içbükey bombe.
  • şarap şişesindeki içbükey bombe ne kadar derinse şarap yıllandırılmaya o kadar uygundur demektir. (dikkat edin, bu önermeden derin bombeli şişedeki şarap mutlaka yıllandırılmıştır anlamı çıkmasın. yıllanmış şarap olabilir, o ayrı. derin bombeli şişedeki şarap, yıllandırma niyetiyle o tür şişeye konulmuş olan yeni mahsul de olabilir pekala.) çünkü neden? çünkü derin bombe şişenin içinde uzun yıllar boyunca olası çökelti partiküllerinin uzun bombe tepeciği ile şişenin iç çeperi arasındaki dar alanda tuttuğu düşünülür de ondan. baküs'ün yalancısıyım.

    tam tersine, bombe ne kadar sığsa o şarap olgunlaşması için çok da uzun müddet biçilmemiştir, nispeten taze tüketilmesi amaçlanmış anlamına gelir.

    .
  • nedeni tam olarak bilinmeyen büyük bir gizem. hakkında üretilen çeşitli teoriler var:

    http://www.culinarylore.com/…bottom-of-wine-bottles
    http://vinepair.com/…ine-bottles-have-punts-bottom/

    özet: herkes biraz haklı. tam değil ama.
  • hamster gibi küçük hayvanlar için doğal afet ve savaş gibi durumlarda sığınak amacıyla yapılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap