• benim garip bir uyku sorunum var. uyuyamamak değil, uykuya çok rahat bir şekilde dalıyorum ama iki üç saat sonra uyanıp saatlerce uyuyamıyorum.

    sarı kantaron aldıktan sonra ise bu sorun ortadan kalktı. artık ne uyanıyorum ne de aşırı uyuyorum. tam kıvamında bir uyku çekiyorum.

    ben memnun kaldım açıkçası umarım siz de memnun kalırsınız.
  • az önce bir facebook paylaşımında görüp ürktüğüm bitki. içmeyin içermeyin, faydadan çok zararı olabilecek, bir çok ilacın etkisini kesen hatta, ölümle sonuçlanabilecek yan etkileri olan bir bitki. şimdi ben okuduğum yazıyı buraya kopyalayacağım çok uzun bir yazı. yazıyı yazan kişi sosyal medyada paylaşın diyordu. ben bu görevi ifa ediyorum. okuyan arkadaşlarda lütfen paylaşsınlar.

    "sarı kantaron nedir

    halk arasında sarı kantaron denen, sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. botanik ismi "hypericum perforatum" olan sarı kantaron bitkisi, tıbbi olarak "st.john's wort" olarak bilinir. anadoluda halk arasında yörelerde göre değişmekle birlikte genelde "koyunkıran", "binbirdelik", "mayasıl otu", "yara otu", "kan otu", "kılıç otu" gibi isimler verilmiştir.

    anavatanı avrupa ve asya olsa da, ılıman bölgelerde yayılarak, bütün dünyada yetişir hale gelmiştir. hristiyan kültüründe aziz john günü olarak, bu bitkinin çiçeklenme hasat günü olan 24 haziranda, evlerde kötülükleri kovmak için bulundurulur.

    otsu ve çok yıllık bir bitkidir, 25 cm ile 100 cm (1 metre) arasında boylara ulaşabilmektedir. dalları ayrı olan, şemsiye şeklinde açılan 5 parça çiçek yaprağı ile çiçek açan, kenarlarında siyah tüyler bulunan bir ottur. yaprakları ışığa tutulduğunda üzerinde yağ zerreleri noktacıklar halinde parıldayan bir bitkidir kantaron. çiçekleri sıkıldığında kırmızı renkli bir sıvı çıkar, zaten zeytinyağında çiçeklerinin bekletilmesiyle elde edilen kantaron yağına kırmızı rengi de bu çiçekteki öz verir.

    şimdi sarı kantaron dediğimiz bitkinin 70 den fazla çeşidi var ancak, bazı internet sitelerinde kantaron sarı, mavi, kırmızı olmak üzere üçe ayrılır gibi cehaletin dibi bir bilgi var. efendim aslında cehaleti bu bizim sarı kantarona ismini verenler yapmışlar, asıl kantaron bitkisi kırmızı kantaron "centaurium erythraea" diye bilinen bitki. botanik adında kantaron yazan asıl bitkimiz, kırmızı kantaron olarak boynu bükük duradursun, onun adını alıp namını yürüten sarı kantaron dediğimiz bitki olmuş. yani bizim sarı kantaronun kırmızı kantaronla hiç alakası yok, mavi kantaron ise "centaurea cyanus" isminde bizde peygamber çiçeği denen bir bitki. isim benzerliği dışında tür olarak uzaktan akrabalıkları bile yok, yani bunlar aynı bitkinin rengi farklı cinsleri değil, cins ve içerik olarak da çok farklı şeyler.

    bu yüzden kantaron denildiğinde aslında kırmızı kantaron bitkisininin gelmesi gerekirken. birileri, bu çok farklı bitkiye sarı kantaron diyerek, olayı içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur. durumdan vazife çıkaran cahiller, milletimize, yabancı kaynaklarda kırmızı kantaron hakkında yazılanları, araştırmadan etmeden sarı kantaronun faydaları diye yayarak, insanları zehirler konuma düşürmüştür.

    bu yazının devamında okuyacağınız kısımlarda günümüzde en çok sarı kantaron veya kantaron olarak bilindiği için sarı kantarondan bahsedilmiştir. bu bilgilerin gerçek kantaron olan kırmızı kantaronla bir ilişiği yoktur. ayrıca bu yazıda okuduğunuz bilgiler internetten derlenen ve araştırma sonucu olaşan bilgilerdir. hiç bir hastalık için teşhis ve tedavi amacı taşımaz. aşağıdaki satırlarda okuyacağınız kullanım, fayda ve verilen bilgiler genel bilgilendirme maksadıyla yazılmıştır.

    sarı kantaronun bitkisel içeriği

    bileşiminde karakteristik olarak "hypericin" (hiperisin) in yanında "pseudohypericin"(psödohiperisin) ve isohypericin (izohiperisin) %0,05 ile %0,3 oranında değişen aralıklarda bulunur.

    ayrıca bitkide bitkide %0.9 ile %5.0 oranında değişen aralıklarda "hyperforin" (hiperforin) ile adhyperforin (adhiperforin) ile %4 e kadar çeşitli flavonoidler bulunmaktadır.

    bitkinin yapısındaki diğer bileşikler şu şekildedir. protohypericin, protopseudohypericin, hyperoside, rutin, quercitrin, isoquercitrin, quercetin, biapigenin, amentoflavone, caffeic acid, chlorogenic acid, ferulic acid, hyperfolin, p-cumaric acid, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid, ß-sitosterol, vitamin c ve vitamin a bulunur.

    sarı kantaronun faydaları

    şimdi gelelim esas konumuza bu kantaron ya da sarı kantaron neye yarar. ne menem bir şeydir, her derde şifamıdır. sarı kantaron tıbbi bir bitkidir, ilaç yapımında kullanılır. geleneksel olarak halk tebabetinde bitkinin antidepresan, antitümör, antibakteriyal, antiviral, antiinflamatuar, analjezik ve hepatoprotektif etkileri bilinir. çay ve tentürü depresyona karşı kullanılır. bitki çiçeklerinin zeytinyağında bekletilmesiyle oluşturulan sarı kantaron yağı yara ve yanık tedavilerinde kullanılır. zaten bitkiye halk arasında "kılıç otu", "yara otu" vb. denmesinin nedeni kılıç yarasına iyi gelmesinden dolayı osmanlı seferlerinde yeniçerilerin bu bitkinin yağını yanlarında götürmesidir.

    sarı kantaronun zararları

    şimdi gelelim bu her derde deva diye yazılıp çizilen bu otumuz gerçekten her derde devamıdır. mesela yukarıda halk arasında kılıç otu denmiş, yara iyileştirici özelliğinden dolayı bu adı aldı tamam. ama bu otun bir diğer adı neden "koyunkıran" otu, yoksa otun koyunlara bir kötülüğü mü dokunuyor. evet yanılmadınız, bu ot fazla kullanıldığında tam bir zehre dönüşebilir. şimdi sağda solda öve öve bitirilemeyen kantaron otu, bir ilaç hammaddesi, evet içerisinde çok faydalı bileşikler var. ama bu demek değildir ki sen bunu kaynatıp içince şifalardan şifa bulacaksın. unutmayın ki ilaçlar bu bitkilerdeki o faydalı özlerin alınmasıyla elde ediliyor.

    bitkinin size faydasının olduğu söylenen özler doğru hasat yapılmadığı ve doğru kurutulmadığı zaman bir işe yaramaz. üstelik bir çok uçucu bileşik zaten kesildikten saatler içerisinde yok olur. yani sizin gidip aktardan aldığınız otun içerisinde zaten bahsedilen maddelerin çoğunun yerinde yeller esiyor, yani yoklar.

    sarı kantaron otunun hindistan, avusturalya, güney afrika, yeni zelanda gibi bölgelerin ovalarında, zararlı ve zehirli ot olarak görülüp, mücadele edildiği de pek bilinmiyor. yayılmacı ve toprağı zehirleyici bir tür olarak tıbbi kullanım için tarımının yapılmadığı yerlerde pek istenen bir ot değil. hatta atların, koyunların, ineklerin yemeleri durumunda rahatsızlandıkları, düşük yaptıkları ve bazen ölüme sebebiyet verdiği de biliniyor.

    sarı kantaronun bir çok ilaçla etkileşime girdiği ve insanlar üzerinde yan etki açığa çıkardığı biliyor muydunuz? özellikle ilaç kullananlar ve kronik hastalıkları olan insanların bu bitkiyi cahil cesaretiyle kaynatıp kaynatıp içmemelerini, zarar görmemeleri için öneriyorum. muhteviyatında ciddi yan etkisi olan bileşikler içeren bu otu illa kullanacam, kaynımgillerin komşusu içmiş ayağa kalkmış gibi bir yaklaşımınız varsa tercih sizin. ama zarar görmemek, yavaş yavaş zehirlenmemek adına en azından uzman bir doktordan tavsiye almanızda fayda var.

    sarı kantaronun yan etkileri

    sevgili okuyucu, sarı kantaron yağı, çok büyük alanlara sürülmediği ve sonrasında güneşe maruz kalınmadığı sürece büyük yan etki göstermez. ama sarı kantaron hapı, sarı kantaron ekstresi veya sarı kantaron otunu kaynatıp çay olarak içerseniz, hele ilaç kullanıyorsanız vay halinize. ilaç kullanmıyorsanız da sıklıkla. aşağıdaki yan etkileri görürsünüz.

    düşük tansiyon (hipotansiyon)

    yüksek tansiyon (hipertansiyon): özellikle tiramine bağlı olarak

    ölüm: yüksek miktarda sarı kantaron çayı, peynir, bayat yoğut, balık, şarap, hurma gibi bitkilerle alırsa yüksek kan basıncından dolayı ölümle sonuçlanır. unutmayın bu ot için atalarımız koyun kıran diyor.

    kilo alımı

    ödem

    cinsel (seksüel) disfonksiyonlar: cinsel isteksizlik, erken boşalma, ereksiyon sorunu (iktidarsızlık) vb.

    hiperaktivite ve dikkat bozukluğu (dehb) artışı

    manik atak artışı

    uykusuzluk

    hamilelerde düşük

    emziren kadınlarda ve bebekte anomaliler

    ışığa aşırı duyarlılık

    görme bozuklukları

    gözbebeği büyümesi (pupilla genişlemesi)

    duyu kayıpları

    cilt lekeleri

    bipolar kişilerde şizofreni

    yüksek ateş (hipertermi)

    solunum düzensiliği (takipne)

    yükse nabız (taşikardi)

    kas kasılması

    yüz ve çenede istemsiz kasılmalar ve hareketler

    sarı kantaron hakkında doğrular ve yanlışlar

    şimdi gelelim sarı kantaron bitkisi hakkında sağda solda, bir sürü internet sitesinde yazılan saçma sapan bilgilerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış, ne kadarı bilimsel bunu inceleyeceğiz. üstelik hastalıkları tek tek başlıklarda ele alacağım.

    sarı kantaron antidepresandır

    sarı kantaron depresyona iyi gelir mi? sorunun cevabı evet kantaron otu ve sarı kantaron çayı antideprasandır, bu doğru. almanyada çocuk ve ergenler için hafif şiddetli depresyonlarda, ilaçtan önce sarı kantaron kullandırılır. ancak kantaron eski nesil antidepresanlar gibi etki gösterse de etkisi yeni nesil antidepresanlarla kıyaslanamaz. hiperisin moai (monoamin oksidaz inhibitörü) bir maddedir, bu yüzden bir çok antidepresan ve diğer ilaçlarla tepkimeye girebilecek bir yapıdadır, hatta yüksek oranda alınırsa diğer ilaçlarla tepkimeye girip ölümle bile sonuçlanabilir. bazı durumlarda sarı kantaron parkinson hastaları için kullanılıyor, ama bunu da doktor tavsiyesi olmadan denemeyin. yani özetle depresyondaysanız gidip bir psikiyatrist ile görüşmekte ve tedavi için bilimsel metotlarla geliştirilen ilaçları kullanmakta fayda var.

    ayrıca sadece antidepresanlar veya ruh sinir ilaçları değil, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bu bitkiyi, çay olarak tüketmekten kaçınmalısınız. çünkü bir çok ilaçla istenmeyen etkileşimlere girebiliyor. illa ben otçuyum arkadaş bitkiselciyim, çayımı içecem diyorsanız en azından bir uzman doktora danışarak için. hem elinizdeki kuru kantaron ne kadar doğru toplandı, nasıl kurutuldu bunu bilmiyorsunuz, zaten muhtemelen doğru toplanıp kurutulmadığı için faydasını da göremeyeceksiniz. tekrar etmek gerekirse herhangi bir ilaç tedavisi gören insan bu bitkinin çayından uzak dursun. (1)

    sarı kantaron menapoza iyi gelir

    sarı kantaron menapoza iyi gelir mi? kantaron çayının menapoza iyi geldiğini bir çok kaynak iddia ediyor. evet doğru bir yaklaşım menapoz durumlarında başka ilaç kullanılmıyorsa, veya kullanılıyorsa da etkileşimini öğrenmek için doktorunuza danışarak sarı kantaron ekstraktı, kantaron hapı veya çayını kullanabilirsiniz. ama bir ilaç kullanıyorsanız muhakkak doktora danışmanız lazım, danışmadan kullanmayın. (2)

    sarı kantaron iştah açar

    sarı kantaron çayı iştah açar mı? internetteki bilimsel kaynakları taradım ve sarı kantaronun iştah açtığına dair çok araştırdım. cevabımı hayır. o kadar kaynak taramasından çıkan sonuçsa sarı kantaronun iştah açması şöyle dursun, yan etki olarak iştahsızlığa neden olduğunu okudum. evet şifacı sitelerin uydurma metinlerinde iştah açar deniyor, ama iştah miştah açmaz kardeşim. aslında açar da bu cahillerin bilmediği şey kırmızı kantaron iştah açar. bu kopyala yapıştırcılar yabancı kaynaklarda kantarona dair ne varsa kopyalayıp yapıştırdıkları için, bizim gerçek kantaron olan kırmızının etkilerini de sarı kantaron diye yazıyorlar.

    sarı kantaron sigara bıraktırır

    sarı kantaron otu sigarayı bıraktırır mı? sarı kantaron için internette bloglarda sigara bıraktırır sigaranın zararlarını azaltır, nikotini keser gibi bilgiler var. peki kantaron gerçekten sigarayı bıraktırıp, zararlı etkilerini azaltabilir mi? var mı böyle mucize. tabi ki hayır. hele sigaranın zararlarını temizlemesi tamamen efsane ve yalan. ha kantaron otu sigara isteğinin azaltılmasında depresyona iyi geldiği için çok ufak da olsa işe yarar. ama bu işe yarama durumu çok büyük değildir. hele kronik bir rahatsızlığınız var ve ilaç kullanıyorsanız kantaronu kaynat iç, yağını çaya damlat gibi şeylere inanıp sigara bırakmaya kalkmayın. bu işler ve bilgilerin bu kadar çok yayılmasının nedeni, tütüne son set, sigara bıraktıran çay, bitkisel sigara bırakma gibi mallar satanlar. bir anda iki sene önce milleti tokatlayıp parayı cukkalayan köylü kurnazı uyanık amcalar sayesinde yayılıyor bu bilgiler. yani kantaron çayı ile sigara bırakamadığınız gibi bu zehirli bitkiyi içmiş olursunuz. (3)

    sarı kantaron alkolü bıraktırır

    sarı kantaron otu alkolü bıraktırır mı? kantaron içmenin alkolü bıraktırdığı, alkole bağlı el ayak titremelerine iyi geldiği, akşamdan kalmalığa son verdiği yazıyor. peki gerçekten kantaron kullanarak alkol bırakılabilir mi? bu noktada kantaronu alkışlayarak bir evet diyoruz. fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kantaronun alkolizmin etkilerini yendiğini ve sabah akşam şarabı çeken alkolik farelerin alkol bağımlılığından kurtuldukları gözlemlenmiş. ama tabi araştırmalar çok daha yeni. yani siz alkolü bırakacam diye sabah akşam kantaron çayının gözüne vurmadan önce bir doktorla konuşmanızda fayda var. ve gene klasik uyarı kronik bir hastalık veya devamlı ilaç kullanımı varsa doktora başvurmadan kantaron kullanmayın. sonuç olarak kantaron çayı ile alkol bağımlılığı azaltılabilir. ama akşamdan kalmalığa bir etki etmez, akşamdan kaldıysanız, gidip bir sodanın içinde "alka seltzer" eritin, kendinize gelin. (4)

    sarı kantaron gastrit ve ülsere iyi gelir

    sarı kantaron otu gastrit ve ülsere faydalımıdır? kantaron çarı ile mide rahatsızlıklarından olan gastrit ve ülser geçer mi. gastrit (mide mukozası iltihabı) ve ilerilemesi durumunda oluşan ülser (mide ve bağırsak yaraları) için kantaron ekstraktı veya çayı kullanılır mı? kantaron bitkisi bu noktada da bir aferim aldı, kantaron yağı veya çayı gastrit ve ülser tedavisinde kullanılan bir bitki. tabi ki bunu da doktora danışmakta ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girip girmediğini öğrenmekte fayda var. ama sonuç olarak kantaron gastrit ve ülsere karşı faydalı bir bitki. (5)

    sarı kantaron kansere iyi gelir

    sarı kantaron otu kansere çözüm mü? kantaronun kanser tedavisini hızlandırdığını söyleyen çeşitli yazılar var. üstelik google'nin bir ayıbı olsa gerek bu bilginin olduğu sayfa kantaronla ilgili arama yapıldığında ilk sırada çıkıyor. peki kantaron kansere iyi gelir mi? tabiki hayır. şimdi kanserin onlarca türü var ve çözümsüz bir hastalık olduğu için bitkilerle sözde şifa dağıtanların en çok faaliyet gösterdiği ve para kazandığı alan kanser. efendim kantaron otu, çayı, hapı gibi şeylerle kansere çare bulamazsınız. üstelik bir çok çalışma kantaronun kemoterapinin etkisini düşürdüğünü, ayrıca bazı kanser ilaçlarını etkisiz hale getirdiğini gösteriyor. yani sarı kantaron kanser tedavisinde bırakın yardımcı olmayı, tedaviyi zorlaştıran bir şey. kantaron kansere iyi gelmez. kullanmayın. (6)

    sarı kantaron hemoroide iyi gelir

    sarı kantaron otu hemoroidi (basur) geçirir mi? bir başka iddia kantaron yağının veya suyuyla yapılan çayın hemoroid yani basura iyi geldiği yönünde. peki kantaronla hemoroidden kurtulmak mümkün mü? evet kaynaklar geleneksel olarak sarı kantaron yağının hemoroid tedavisi için kullanıldığını ve sonuç verdiğini yazıyor. zaten eskiler buna boşuna mayasıl otu dememiş. ama ben, bu yağı mayasıl (anal dermatit) için argo olacak affedin ama götüne sürmek ilk kimin aklına geldi acaba diye çok merak ettim. yani kantaron yağını hemoroid (basura) sürerek, yağın damar büzücü etkilerden dolayı hemoroid şikayetinizi azaltabilirsiniz. ancak hemoroide kesin çözüm beklemek yanlış olur. yardımcı bir tedavi gibi düşünün. (7)

    sarı kantaron şeker hastalığına (diyabet) iyi gelir

    sarı kantaron otu diyabet yani şeker hastalığına faydalımıdır? sarı kantaron için internette bir çok kaynak kan şekerini düşürür gibi bilgiler vermiş, hatta işi ileri götürüp şeker hastalarının yeni umudu gibi şeyler bile yazmışlar. konu hakkındaki bilimsel çalışmalar ve yabancı kaynaklarda oldukça farklı şeyler yazıyor, kimisi iyi gelme ihtimali var derken kimisi de tam tersine insülin üzerindeki etkilerine olumsuz diyor. bazı çalışmalar tip 2 diyabet hastalığı ve derpresyon arasında bağlantı kurup, kantaron kullanımının depresyonu azaltarak stresli insanların diyabet olma riskini azaltabileceğini söylüyor. ama başka çalışmalarsa kantaronun insülin direncini arttırdığını uzun uzun deneylerle gözlemleyip yazmışlar. bu noktada çıkan ana mantık kantaron kullanarak şeker hastalığınıza çare bulamazsınız, en azından etkileri çok sınırlı diyebiliriz. ama şeker hastalığında oluşan yaraların iyileştirilmesinde yani yara tedavisinde kantaron yağı faydalı. neyse biz ota dönelim, bilmem kime iyi gelmiş illa ben de kullanacam derseniz, gene tipik uyarımızı yapalım, bir doktora danışmadan kullanmayınız. ben şahsen yaptığım araştırmalarda, kantaronun şeker hastalığına iyi gelmediğini anladım. (8)

    sarı kantaron öksürüğe iyi gelir

    sarı kantaron otu öksürüğü keser mi? yani sarı kantaron çayını içtiğimizde o öksürük şıp diye kesilip, göğsümüz yumuşayacak mı? tabi ki de hayır. ha belki çayı demlemek için kullandığımız sıcak su iyi gelebilir. ama kantaron otu veya sarı kantaron çayı öksürüğü kesmez. üstelik öksürük için kullanılan bir çok ilacın etkisini düşürdüğü ve yan etkilere neden olduğu da yapılan çalışmalarla açığa çıkmış durumda. yani öksürük kesmek için kantaron çayı hiç bir işe yaramaz. gidip benical, levopront, prospan, bricanyl falan için, tabi doktore ve eczacıya sormak kaidesiyle. (9)

    sarı kantaron adet ağrılarına (pms) iyi gelir

    sarı kantaron otu adet öncesi sendromu olarak bilinen pms (premenstrüel sendrom) ve adet ağrılarına iyi gelir mi. kadınsınız ve adet mi olacaksınız, o halde için kantaron çayını rahatlayın diyebiliyormuyuz. evet diyebiliyoruz. kantaron çayı adet öncesi sendromlarına adet gerilimlerine iyi gelen bir çay. ancak burada tabi ki kronik bir hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananların kantaron kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda var. unutmayın, bir çok ilacın etkisini azaltan hatta yan etkilerini arttıran bir madde kantaron. (10)

    sarı kantaron yağı yaralara iyi gelir

    sarı kantaron yağı, yaraya, kesiğe, yanığa iyi gelir mi? sarı kantaron yağı yara, yanık, kesik geçirir mi? evet efendim, kantaronun belki de en güvenli kullanılabileceği alan kantaronun yağda bekletilmesiyle elde edilen yağıdır. kantaron yağı ufak yaralanmalar, kesikler, izler ve yanıklar için iyi geldiği yapılan çalışmalarla sabit, yara iyileşmesini sağlayan fibroblast hücrelerini uyararak yaraların çabuk kapanmasını sağlıyor . ancak bir uyarıda bulunalım, kantaron bitkisi cildin güneşten gelen uv ışınlarına karşı direncini düşürür. dolayısıyla kantaronla yapacağınız, yara, yanık, kesik, gibi bakımlardan sonra cildi muhakkak yüksek faktörlü güneş kremiyle koruyun. yoksa kantaron yağı sürdüğünüz bölgede lekelenmeler olabilir. ayrıca sivilceler için kullanacaksanız kırkpınar güreşçilerine rakip olmayın, yüzünüzü gözünüzü yağ içinde bırakmayın, bu yağlar komedojenik (akneye neden olan) yağlardır, sadece sivilce yarasını iyileştirir yeni sivilce çıkmasını engellemez.(11)

    sarı kantaron yağı güneş yanığına iyi gelir

    sarı kantaron yağı, güneş yanığını geçirir mi? sarı kantaron yağının güneş yanığını geçirdiği hatta güneş koruyucu etkilerinin olduğunu söyleyen onlarca internet sitesine denk geldim. üstelik bu bilgi o kadar kanıksanmış ki, millet bir de birbirine öneriyor. peki kantaron yağı sizi güneşten korur mu ve oluşan yanıklara iyi gelir mi. hem evet hem hayır, kantaron yağı yanıklara iyi gelir, yaranın hızlı iyileşmesini sağlar ama cildin güneşe olan hassasiyetini arttırır. dolayısıyla güneş yanığı gibi geniş alanlarda uvb ışınlarından dolayı oluşan yanık için kantaron yağı kullanırsanız, yanık alanının daha hızlı iyileşmesini sağlarsınız. tabi daha sonra yanan bölgelerin güneşten korunması için ekstra çaba harcamanız gerekecek. çünkü yanığı hızlı geçiren yağımız, cildi güneşe daha hassas hale getiriyor. bu yüzden yanıklarda, aloe vera, silverdin, hametan, bepanthene, madecassol kremin yanında sarı kantaron yağını da sürün, tek başına kullanmayın. ama sarı kantaron yağı bir güneş koruyucu değildir sizi güneşten korumaz. ha derseniz ki ben bronzlaşacağım, bir eda taşpınar olacağım, bu durumda kantaron yağı, tıpkı kakao yağı gibi bronzlaşmanıza yardım edecektir. (12)

    sarı kantaron yağı ciltteki izlere iyi gelir

    sarı kantaron yağı, ciltte oluşan, sivilce, jilet, faça, dikiş, ameliyat, yara, yanık izlerini geçirir mi? kantaron yağı konusunda bir başka hayret verici bilgiyi, ciltte oluşmuş izleri geçirdiğini iddia edenlerde okudum. bu iddialara göre ciltte oluşmuş izlere kantaron yağı sürülürse bu izler geçiyormuş. efendim ciltteki izler genelde, derimizin üst tabakasında bulunan ölü dokulardan oluşan epidermisin, altında canlı doku ile kolajen ve elastin bağlarını bulunduran dermis tabakasındaki bu kolajen ve elastin dokudaki zayıflama ve yırtılmadan dolayı oluşur. kantaron yağının epidermsin altında bulunan bu tabakaya inerek tabakada onarım yapma gibi bir şansı yok. bakın en üst tabakadaki hasarlarda cildin kendini hızlı toparlanmasına yardımcı olur lakin ciltte oluşmuş, hele üzerinden bir kaç sene geçmiş izler konusunda kantaron yağının yapabileceği bir şey yok. yani yara, yanık, kesik gibi durumlar yeni oluştuğunda iz bırakmadan geçmesi için size yardımcı olabilecek kantaron yağı, oluşmuş izin geçirilmesinde bir etkiye sahip değil. çünkü öyle olsaydı herkes sürerdi kantaron yağını ne iz ne bir şey mis gibi dünya, estetik cerrahlar, güzellik klinikleri ve merkezleri de aç kalırdı ama yok işte ne yapacaksınız olmayınca olmuyor. yani sarı kantaron yağı eskiden oluşmuş izleri geçirmez. (13)

    sarı kantaron yağı cilt lekelerine iyi gelir

    sarı kantaron yağı, ciltteki lekeleri geçirir mi? kantaron yağı efsanesinde bir başka durağımız sür kantaron yağını cildindeki izler geçsin olayı. bir allahın kulu da bu saçma sapan bilgilerle dolu sitelerde çıkıp da demiyor ki, madem o kadar kolay, bu kadar leke kremine insanlar bir serveti neden veriyor. üstelik daha acı bir bilgi kantaronun vitiligoya iyi geldiğini söylüyor aynı siteler, yani öyle bir madde düşünün ki hem ciltteki melanini arttırıp ciltteki beyaz vitiligoyu normal renge döndürecek, hem de fazla melaninden oluşan kahverengiliği açacak. işte bu bilgileri sağda solda konuşan, sözde bitki uzmanlarında, bitki blogu yazanlarında vb. kafa bu kadar çalışıyor. ciltteki lekeler cildimizdeki "melanosit" denen deriye rengini veren hücrelerin zamanla çeşitli hasarlardan (güneş, çeşitli ışık kaynakları, cildi okside eden ağır metaller ve mineraller, yanlış kozmetik ürün kullanımı vb.) dolayı aşırı melanin üretiminden dolayı oluşur. dolayısıyla kantaron yağıyla leke tedavi etmek, dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak demektir. çünkü yukarıda sarı kantaronun cildin hassasiyetini arttırdığını yazdık. yani siz lekeyi geçireyim diye kullandığınız yağı hele de gündüz sürerseniz uvb ve uva ışınlarına davetiye çıkarır cildinizi daha lekeledirirsiniz. yani sarı kantaron yağı leke geçirmediği gibi ciltte leke yapabilir. (14)

    sarı kantaronun iyi geldiği hastalıklar

    internete bakacak olursak, bir bitkinin iyi gelmediği bir hastalığın olmaması mümkün değil gibi bir şey, bu yazıları kim yazıyor bilmiyorum ama saymış da saymışlar. üstelik işin kötü tarafı bir sürü site birbirinden kopya çekerek bu yazıları oluşturmuş, belli ki bazıları diğerlerinden geri kalmamak adına üstüne iki hastalık da kendisi ilave etmiş.

    ancak cilt üzerindeki yaralanmaların olduğu, egzama, sedef, seboreik dermatit, gibi durumlarda bitkinin yağına bir şans verebilirsiniz. yani yağı kısmen de olsa cildinize sürün, çok sıkıntı yok. ama yok ibrahim saraçoğlu demiş, ahmet maranki söyledi, ben french press, seramik demlik, cam demlik kullanacam, bunun için süzgeç aldım çayını demleyip demleyip içecem. tarifini aldım içine biraz limon sıkıp şeker koyacağım tadı acı olmadan içtikten sonra, üzerine bir çay kaşığı çörek otu yağı ekleyip ölümsüz olacağım diyorsanız. bir değil onbir kere düşünün. benim aklı başındaki insanlara önerim uzman hekim, eczacı veya farmakolog tavsiyesi almadan kullanmayın. yazı çok uzadı daha fazla kafanızı şişirmek niyetinde değilim.

    neyse işte kantaron için şifa bulur dedikleri hastalıklar saymakla bitmiyor. gece altına işeyen çocuğun derdine de derman oluyor, böbreklere de iyi geliyor, oradan kas gevşetici özellikleri devreye giriyor, yetiyor mu tabi yetmiyor, ses kısılmasına iyi geliyor, hiv virüsüne çare sağlayıp, ishali kesiyor, sonra bakıyor ki beyin de bir iş yapamamış hemencecik gidip baş ağrısını kesiyor.

    bitiyor mu işi tabi ki bitmiyor, kantaron olmak kolay mı, anemiye iyi geliyor, sarılığa çözüm buluyor, hatta eli değmişken hepatiti de iyileştiriyor, oradan safra kesesine el atıp varsa bir problem düzelttikten sonra, gidip karaciğeri kuvvetlendiriyor. hey gidi koca sarı kantaron hey, tabi ki durmuyor gut hastalığını iyi ettikten sonra, dna'yı koruyup, bağışıklık sistemini de güçlendirdikten sonra, gelip bu seferde hormonları dengeliyor, oldu olacak en sonunda gözlere de fayda sağlayıp insanları kör ediyor, yani uzun lafın kısası internette yazılanlara göre ölüm hariç herşeye çare bulan bir bitki sarı kantaron bitkisi.

    yukarıda son yazdıklarım bazılarınıza komik gelebilir, ama hiç de komik değil, çünkü şu saydığım hastalıklara iyi geldiğini bitki hakkında arama sonucunda çıkan ilk beş internet sitesinden alıntıladım. ha bu kadar şeye iyi geldiği yazılınca insanlar buna inanıyorlar mı bilmem, ama bence çoğu insan inanıyor. üstelik sayılan bazı kullanımlar ve faydalar aslında kırmızı kantaronun yaptığı şeyler. ama işte o da kantaron bu da kantaron diyen cahiller, kullanımı riskli olabilecek bir bitkiyi, adeta ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu ve gençlik iksiri) gibi aktararak milleti zehirliyorlar.

    üstelik sarı kantaron bitkisi az da olsa toksik yani zehirli bir bitki. her ne kadar aşırı kullanılmadığında insana çok zarar verme potansiyeli olmasa da, yapılan klinik çalışmalarda bir çok ilacın etkisini değiştirebildiği, bazı tedavileri engelleyebildiği yazan bir bitki sarı kantaron.

    oysa ülkemizde eminim ki her gün onbinlerce insan bu bitkinin suyunu kaynatıp içiyor. ha allahtan hiçbir şeyin adam gibi yapılmadığı bu topraklarda sarı kantaron yetiştiriciliği ile toplanması ve kurutulmasının da adam gibi yapılmadığına emin olduğumdan, bitkinin içeriğindeki bir çok bileşik azalıyor da insanlar daha fazla zarar görmüyor diye de seviniyorum.

    sarı kantaron nasıl kullanılır

    internette sarı kantaron kullananlar bir sürü yazmış çizmiş, ama bir de biz yazalım naçizane. sevgili halkımız, sarı kantaron doktora danışmadan, sağdan soldan duyduklarınla, mahalledeki aktarcının anlatımıyla kullanılmaz. hele ilaç kullanıyorsan veya kronik bir rahatsızlığın varsa bu otu kaynatıp içerek şifa bulmuyor, aksine kendini zehirliyorsun. yani sarı kantaron kullanmayın.

    bu arada sarı kantaron çayı içiyorum mis gibi diyenleri bir konuda bilgilendireyim. sarı kantaron maoi (monoamin oksidaz inhibitörü) olduğu için, “tyramine” (titamin) artışı sağlar, depresyon ilaçları, bayat peynir, mayalı yiyecek, bira, şarap, ekşi yoğurt, çikolata, salam, sosis, hurmaa ile birlikte çok miktarda alınırsa, yüksek kan basıncı yapar ve sizi beyin kanamasından dolayı bütün sıkıntılarınızdan kurtarak öteki dünyaya (tahtalı köy) havale eder yani öldürür.

    doğum kontrol ilaçları, kalp ilaçları, srri antidepresanlarla alınırsa oldukça tehlikeli sonuçlar doğurur.

    bakın özellikle hamileler, emziren anneler ve çocuklarda, ayrıca belli yaşın üzeri insanlarda bu bitkinin çayını doktor tavsiyesi olmadan kullanmayın. hatta doktor söylemediği sürece sarı kantaronu kaynatıp içmeyin. ha kantaron yağını yukarıda kısmen yazdım, ama suyunu kaynatıp içmeye göre, görece daha az riskli bir şey sarı kantaron yağı. ama bu konuda da olur olmaz her şeye kantaron yağı sürmeye kalkmayın. bir de o aktarlardan aldığınız yağların büyük çoğunluğu zaten sahte :) bu yüzden kantaron yağına çok da bel bağlamayın.

    sarı kantaron için son uyarılar

    aman bitki bu sonuçta ne olacak ki, bana bir şey olmaz yea diyerek bu otu kaynatıp içerseniz, sonu ağır zehirlenmeler, hatta ölümlerle sonuçlanabiliyor. ben gene de son bir kaç uyarıyı maddeler halinde yazarak insanlığımı yapayım da üzerimde vebal kalmasın.

    sarı kantaron çayı zehirli sayılabilecek bileşikler içerir.

    bir çok ülkede reçetesiz satışı yasak bir bitkidir.

    zamanla ciddi rahatsızlıklar yapabilecek bir bitkidir.

    doktor tavsiyesi olmadan hiç bir surette kullanmayın.

    hamileler ve emziren kadınlar sarı kantaron kullanamazlar.

    çocuklara sarı kantaron çayı içirmeyin.

    belli bir yaşın üzerindeki insanlara sarı kantaron kullandırtmayın.

    açık tenli insanlar sarı kantaron içmesin.

    göz hastalığı olanlar sarı kantaron kullanmasınlar.

    kanser tedavisi görenler sarı kantaron kullanamaz.

    organ nakli olanlar sarı kantarondan uzak dursunlar.

    tansiyonu olanlar sarı kantaron içemezler.

    evet yukarıdaki yazı burada biter bu yazı toplamda iki günde sizin için yazıldı. onlarca kaynak incelenip yazılar okundu. şimdi sizden ricam bir insanlık görevi yaparak, bu yazıyı olabildiğince sosyal mecralarda paylaşarak yaymanız. hem siz hem de bu yazıyı okuyarak, bu bitkiyi kullanmaktan vazgeçecek bir yakınınızın hayatını kurtarıyor olabilirsiniz. neyse aklınıza takılan şeyler varsa yazının altındaki yorumlardan sorabilirsiniz. yazıyı paylaştığınız için de teşekkür ederim."

    kaynak: http://www.sagligim.org/2017/09/sari-kantaron.html

    evet okumasını bitiren sosyal mecralarda bu bilgiyi yaymaya başlayabilir. resmen zehirleniyor millet kimsenin umrunda değil.
  • çok faydalı olduğu söylenir fakat ne olduğuna dair hiçbir fikrim dahi yok
  • 2017 kış aylarında, sırt fıtığı teşhisi ile beraber hayatıma giren solgar ürünü. fıtık teşhisi ile beraber aşırı stressli ve uyku problemleri olan bir dönemden geçiyordum ve bu sıkıntılar fıtık konusunda bana pek yardımcı olmuyordu. fizik tedavi uzmanımın tavsiyesi ile kullanmaya başladım ve olumlu etkileri oldu üzerimde. yeniden bir kutu almayı düşünüyorum...
  • bizim fethiye'deki mayasıl otu daha çok çentikli kenarlı, çiçeği olan ama parlak olmayan bir ottur, hypericum perforatum gibi çiçekli bir bitki yani sarı kantaron değildir.
  • mide şişliğine ve sindirim zorluğuna gayet iyi gelen, doğal antibiyotik olarak adlandırılan şifalı bir bitkidir. faydasına bizzat şahid olsam da psikolojik bir etki olduğunu düşünüyorum
  • en büyük yararlarından biri yara olduğu anda sürerseniz ve takip eden günlerde de yaranızın üstüne sürerseniz iz kalmaz.
  • gece uyuyabilmek adına bira yerine bunu içmeye başladım. bakalım.
  • tansiyonu olanların kesinlikle ama kesinlikle kullanmaması gereken bitkidir. en büyük özelliği cildi güzelleştirmesi, yaraları iyileştirmesidir. test edildi, onaylandı.
  • cerrahi müdahalelerde kan akışını durdurma, yara ve yanık gibi cilt problemlerinde derinin hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı olan bitkidir.

    zeytin yağı içinde 15 gün bekletilip, yaraların tedavisinde kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap