• takribi 0.5 beygir güç kaybına neden olduğu için eski amerikancılar bunu istendiği zaman bloke etmek için bir düzenek geliştirmişlerdir.
  • sabah saat dokuzdan beri tamiri için koşturduğum ve uzun yola çıkmam gerekirken beni ankara soğuğunun şefkatli kollarına bırakan icadını sktiğminin şeysi. hele ki kullandığınız araç hyundai marka bir panelvansa iyice sinir katsayiniz yükseliyor zira bu icadını sktiğminin şeysini söküp takmak bildiğin zulüm. usta sırf bu gün ettiği küfürle cehenneme kombine aldı. sözlerimi bitirirken burdan hyundai yetkililerine seslenmek istiyorum. olm siz araba yapmayın lan puzzle falan yapın. olmadı lego yapın.
  • araç rölantideyken motordan enteresan tıkırtı sesleri geliyorsa sorun buradadır.
  • her beş yılda bir, sorun çıkarsın ya da çıkarmasın, tamiri mamiriyle uğraşılmadan değiştirilmesi gereken parça.
  • eğer araçtan durduk tere takıntı ve sürtünme sesi geliyorsa hiç uzun yola çıkmadan hemen tamire gidin büyük ihtimal sorun bu arkadaştadır..
    şayet yolda şarj etmeyi kesip aracın elektrikle ilgili aksamlarında sıkıntıya yol açar bu arıza..
    adından da anlaşıldığı görevini yapmamaktadır tam olarak..
    maliyeti fazla değildir ancak hayati bir önemi vardır..
  • arızalandığında ve şarj dinamosu zor bulunan bir modelse, başvurmanız gereken yer
    (bkz: turhan aliko)
  • herhangi bir otomobil, crossover, suv veya hafif ticari araç ile en az 50cm veya daha derin bir su birikintisinden en az 30km/h ve daha üzeri bir süratle geçtiğiniz anda otomatik olarak geri dönüşü olmayan bir şekilde tüm fonksiyonu yitiren bir gadget'tır efendim bu. parça ücreti fiat ve renault grubu için 800tl den başlayıp bmw ve mercedes grubu için 8.000tl lere kadar çıkabilir.. önümüzdeki hafta istanbulda karaborsaya düşeceğine her isteyenle bahse girebilirim. hatta herhangi biri geçen haftalarda en az 10.000 adet kadar "şarj dinamosu" stok ettiyse şu anda tüm istanbuldaki en mutlu insandır muhtemelen ..

    (bkz: 18 temmuz 2017 istanbul yağmuru)
  • önceki akşam yağan yağmurda derin su birikintilerinden geçerken sabırsız davranmam sonucu bozulan parça. neden suyun içinden yavaş geçmem gerektiğini şimdi anlıyorum.

    bu sabah arabayı çalıştırdığımda kedi gibi ince ses geldi gazladıkça. arabayı durdurup tekrar çalıştırdım. ilerleyince akü lambası yandı. aman dedim gideceğim yerin yakınında akücü var, devam ettim. kırmızı ışıkta durunca direksiyon sertleşti. city modunu kapattım nolur nolmaz diye. ilerde başka bir kırmızı ışıkta durduğumda direksiyon tamamen kitlendi. arabayı kapatıp açarak bi şekilde çok şükür kaza da yapmadan hoşdere servisine geldim. aküyü ölçtüler şarj dinamosu arızalı çıktı.

    harika bi gün geçiriyorum. bütün bir haftasonu arabasızım.
  • otomobil üreticilerinin kendi imalatı değildir bu parça.

    mako, magneti marelli, valeo gibi firmaların ürünüdür. iç aksam birçok modelde aynı da olsa, farklı tipteki motorlar için farklı bağlantı şekileri dolayısı ile birbirlerine uymayabilirler. teknik olarak aynı parçadır ama yerine bağlayamazsınız, civara delikleri ya da kasnak seviyesi tutmaz ama parça içi aynı olabilir.

    motor sesi ile lineer olarak artıp azalan bir vızlama varsa, kendileri bilya dağıtma başlamıştır.

    bu parçanın pervanesini elinizde iken fırıl fırıl döndürebilirsiniz. yerine takıp kayışa bağlandığında, motor çalıştırıldığında yüksek devirde elektrik üretmeye başlar ve dönme direnci de oluşur. bu esnada, üzerindeki kayış eski ya da gevşekse çayırdayarak döner, kayış sesini duyarsınız.

    kayış çok gerginse, bilyaya yük bindirir ve dağılmasına sebep olur.

    motor devir saati için devir bilgisi bazı eski arabalarda bu parçadan alınır. devir bilgisi, artık hemen hemen tüm araçlarda farklı yollardan da elde edilebiliyor.

    gösterge panelinde kırmızı akü şeklinde bir uyarı ışığı yandığında, bu parça ile başınız dertte demektir. bu ışık yanıyorken, özellikle gece ıssız yollara, büyük otoyollara falan çıkmayın.

    konjektörü arızalanırsa, hem aküyü hem elektrikle çalışan parçaları bozar. könjektör, şarj dinamosunun ürettiği elektriğin sistemde kullanılacak kadarını aküye yollayan bir süzgeç gibidir kabaca.

    dinamodan çıkış yüksek olursa akü ve başta ampüller olmak üzere elektrikli unsurlar zarar görür.

    arabanın her tarafını kendi imkanlarım ile hallettiğim halde, arızası halinde elektrikçinin yolunu tutarım. dinamo ve elektrik sorunları karmaşık işler.
  • aslında bir dc generatördür. tabi, günümüzün modern araçlarında aynı işlev için yer alan alternatörler için de bu isim kullanılır fakat alternatörler* aslında alternatif akım generatörleridir.

    bu arkadaş bir generatör, yani üreteç (enerjiyi yoktan var edemeyeceğimiz için bir enerji çeşidini başka bir enerji çeşidine çeviren araçtır aslında). generatörler, hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren zamazingolar olduğundan dolayı araçlardaki şarj dinamoları (hem alternatörü hem de dc generatörü içine alarak yazıyorum) da bir hareket enerjisi kaynağına bağlıdır, yani içten yanmalı motora. (bkz: krank kasnağı)(bkz: vantilatör kayışı) motorun hareketiyle beraber şarj dinamosunun mili döner ve dinamo, elektrik enerjisini üretmeye başlar.

    üretilen elektrik enerjisi konjektör adıyla bilinen bir regülatör devresinden geçer ve aküyü şarj eder. konjektörün görevi alternatörden elde edilen ac'yi sabit bir doğru gerilime dönüştürmektir zira akü dc ile şarj olur (şarj dinamosu bir dc generatör ise generatörden elde edilen dc gerilim düzenlenerek sabit bir değerde aküye verilir.) tabi, şimdiki konjektörler güç elektroniği devrelerinden oluşuyor. daha eskilerde, mekanik konjektörler ile dc generatör olan şarj dinamolarının alan sargısından (stator sargısı) akan uyarma akımının ayarı ile aküye uygulanan gerilim regüle edilirmiş.

    bir de meşhur kömürden bahsetmek gerek. alternatörün yapısına bakarsak; dönen kısım yani rotor, bir elektromıknatıstır. dolayısıyla, dönen bir sargıya (rotor sargısı) elektrik enerjisi iletmek için farklı bir sistem lazım ki bu da fırça-bilezik yapısı ile gerçekleşir. bileziklere bağlanan rotor sargıları döner vaziyettedir ve dönen bileziklere baskı ile temas eden fırçalardan elektrik enerjisi uygulanarak rotor sargıları enerjilendirilmiş olunur. kömür ise dönen bileziğe temas eden iletken malzemedir. anlaşılacağı üzere kömürleri zamanla bitiren şey sürekli gerçekleşen sürtünmedir. (şarj dinamosu bir dc generatör ise rotor sargılarında endüklenen elektrik enerjisi, kollektör (rotor sargı uçlarının bağlı olduğu mille beraber dönen iletken yapı) üzerine basan kömürler üzerinden aküye olan yolculuğuna başlar.)
hesabın var mı? giriş yap