• tümgeneral hüseyin hüsnü emir erkilet'in, 1941'de türk genelkurmay heyetinin almanya'ya yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini kaleme aldığı kitap. söz konusu ziyaret kapsamında alman genelkurmayı, başlıca generaller ve hitler'le yapılan toplantıların yanısıra savaş zamanı almanya'daki gündelik yaşam ve kamuoyunun durumu da aktarılmıştır. ancak kanımca kitaptaki en ilgi çekici kısımlardan birisi, erkilet'in iki adet büyük alman birasının kendisini nasıl çarptığını ve 2 gün aralıksız uyuduğunu anlattığı bölümdür.

    alman komuta kademesinin türkiye'ye bakışı, nasıl bir propaganda ortamı içinde bulunulduğu, hitler'in türkiye hakkındaki görüşleri açısından önemli bir belge niteliğindedir. unutulmamalıdır ki türk heyeti almanya'dayken ve kitap kaleme alınırken alman altıncı ordusu stalingrad'da tamamen imha edilmişti.
  • savaş* devam ederken ekim 1941 tarihinde harp akademileri komutanı ali fuad erden ile emekli general h. emir erkilet kırım'a almanların davetlisi olarak bir seyahat yapmışlardı. erkilet almanlarla yaptığı görüşmelerde sovyet doğu halklarının siyasi temsilciliklerinin kurulmasını, idil-ural lideri ayaz ishaki'nin devreye sokulmasını, onun nazilerle işbirliğine karşı olduğunu bilmeden tavsiye etmişti.
    cumhuriyet ve son posta gazetelerinde makaleler yazan erkilet 15 ekim-5 kasım 1941 tarihleri arasındaki gezinin izlenimlerini gazetelerde tefrika ettikten sonra kitap haline getirdi. bu konuda başka bir yazı: "ii. dünya savaşı sırasında alman cephelerinde gözlemci türk generalleri", tarih ve toplum, sayı 5, mayıs 1984, s. 26-27. 1943 temmuz'unda hitler'in özel daveti ve zamanın cumhurbaşkanının onayı ile 1. ordu komutanı cemil cahit toydemir de "kartal yuvası" denilen karargahında hitler’le görüştü. bkz. tunca bengin, "hitler'le randevu", milliyet, 9.1.1990.
  • kesinlikle tekrar basimi yapilmasi gereken bir kitaptir. elimdeki 1943 yilina ait ilk basimi okurken kitabin benden önceki sahibi (sahipleri) kendisine pek iyi bakmamis olacak ki her sayfa cevirisimde elimde kalacak korkusuyla ter akittim. tekrar basilmasini istememin nedeni de elbette bu degil. konuya ve döneme ilgisi olan herkes okuyabilsin istiyorum sadece. altin degerinde bir eser.
  • elinde bu kitap olan sayın yazar, yeşillendirebilirsen çok mutlu olacağım.

    tanım: hitler'i ziyaret eden bir paşa'nın anı kitabı.

    edit: kitaba sonunda ulaşabildim. ilgilenenler için kitabın linki
  • yazarı hüseyin hüsnü emir erkilet, hitler'le karşılaşma anını şöyle anlatmış. (bkz: #162617300)
hesabın var mı? giriş yap