• gurcistan sınırımızdaki gümrük kapısı..
    (bkz: artvin)
  • hopa civarlarindadir...
  • (bkz: igdir)
  • guzel bir kapidir lakin:
    gurcistan tarafina oyle hemen herkes gecemez,"adamin var mi o tarafta" diye sorarlar ,yoksa ya "parasiz git " ya da "yaninda fazla para olsun" derler..turklere vizeyi kapida verirler,memur her neye para isterse verilmemelidir..yoksa gitti paralar..yabancilar icin durum biraz daha acikli onlar vizeyi trabzondan alirlar..
    siniri gecince birsuru gozu donmus ac insan bekler sizi soymak icin,ama adamin varsa bisiy olmaz..(oyle derler)
    bu bilgileri sayin hopahalkindan ,ve siniri gecmis sevgili vatandaslarimizdan ogrenmis bulunuyorum,hepsine sevgilerimi yolluyorum..
    ama ben bu kadar laftan sonra siniri gececek kadar cesur olamayanlardanim.
  • görenlerin "buradan geçersem geri gelebilirmiyim acaba?" dediği görünüşü tedirgin edici kapı.
    zamanında bavul ticareti ile uğraşan yurdum insanını zengin etmiştir.
  • hopa'ya on küsür kilometre uzaklıkta bulunan, karadeniz sahil yolu'nun başlangıç noktası olan ve muhtelif tünellerle ulaşılan ve hatta en son tünele girmeden önce "dikkat gümrük kapısı" yazan ve dahi son tüneli geçer geçmez aniden karşınıza çıkıveren sınır kapısı. tüneli geçer geçmez solda bir otopark var, aracınızı oraya bırakıp yaya olarak sınırdan geçmek mümkün. elinizdeki türk pasaportu işe yaramakta ve itibar görür gibi olmaktasınızdır. onbeş dolar mukabilinde sınırdan onbeş günlük vize alabiliyorsunuz, eğer günübirlik ziyarette bulunacaksanız konut fonu da ödenmiyor. hakkında duyduğumuz tüm olumsuz bilgilere rağmen son dönemde işlerin düzeldiğini bizzat yaşadık. sınırda rüşvet sözkonusu değildi ve çantanız bile aranmadan elinizi kolunuzu sallaya sallaya geçebilmektesiniz sınırdan. sınırı geçer geçmez gürcü tarafında ilk karşınıza çıkan şey birşeyler içebileceğiniz kafemsi yerler. batum'a giden dolmuşlar da buradan kalkıyor (1,5 lari), dilerseniz taksi de tutabiliyorsunuz. ne acıdır ki doğu karadeniz'in en güzel plajları da hemen bu sınır kapısını geçer geçmez başlıyor. türk tarafında göze çarpan ilk şey ise deniz kıyısındaki cami.

    sınırdan geçiş yapmak istiyorsanız hopa'dan yanınıza bir miktar döviz alın, gerçi sınırda da dolar bulunabiliyor bazen ama işinizi garantiye almakta fayda var (batum'da türk lirasını bozdurmak çok kolay değil). batum'a indiğinizde dolarınızı lari'ye çevirmeniz çok kolay. bu günlerde 1 dolar=1,8 lari

    doğu karadeniz'i geziyorsanız bu sınır kapısından günübirlik de olsa mutlaka geçmeli ve batum'u mutlaka görmelisiniz
  • sirin bir camisi de bulunan sinir kapisidir. oyle bir camidir ki giderken fark etmeniz mumkun degil. artvin muftusunun cematsizlikten dolayi kapamayi dusundugu bu camiyi bir de gurcistandan donerken bir baska gozle gormus olacak kapamadan vazgectigi soylenir.
  • gürcistan tarafı plajdır, yüzlerce insan sere serpe güneşlenir, yüzer. türkiye tarafı çöp pislik içerisindedir. geçmek için passaport yeterli.

    ayrıca çok yaratıcı bir tabelası vardır.
    http://img207.imageshack.us/…php?image=sarp1ek2.jpg
    o bayrağı ters basmak kimin aklına geldiyse bravo.

    bidit: göbeğim çıkmasın diye fotoda biraz oynadım tabi.
  • kalabalık günlerde meşhur tabelasının önünde fotoğraf çektirmek için bir nevi kuyruk oluşan ilginç sınır kapısı. sınırın öbür tarafında son derece güzel bir plaj bulunmaktadır. karadenizin muhteşem doğasını ikiye bölmekten daha öte bir anlamı da yoktur aslında insan eliyle yaratılmış bu demir kapıların, tel örgülerin. sınır denen şeyin anlamsızlığı üzerine düşünmekten kendini alamaz insan.
hesabın var mı? giriş yap