• doğal seçilimden başka bir bok olmayan, insanların 100 yaşına da gelse ölmeyeceklerine olan inançlarını gösteren, sosyal hayatı sikip atıp zaten yaşamanıza engel olan virüs.
  • "insan doğar beşikte, mezarda yatmak için"
    kalp krizi, inme, trafik kazası, covid-19 bir şekilde öleceğiz. bu kadar ölecek miyim? diye düşünmeye gerek yok. ne olacaksa olacak.
    -elini yıka
    -biraz dikkat
    - koy ver gitsin a.q
  • devlet elindeki herseyi sattı,yıllardır duzgun isleyen adil bir piyasa kurmadı. simdi sokaga cıkma yasagı gelir, uretim durur,devlet para basıp para verirse hiperenflasyondan birbirinizi yersiniz.
    uretim durdu,mallar azaldı,devlet karsılıgı olmayan paraları cebinize koydu.
    ne olur?
    milli,manevi degerleri yuksek esnaf size olanı 10-100 katı paraya verir.
    bir de 100lerce kisi anlatıyor burada, gunluk para kazanan milyonlar var. bu insanların cebine devlet kagıt para koyunca durum daha da kotuye gidecek.
    akpnin yaptıgı hersey kısa vadede iyi uzun vadede berbat sonuclandı.
    bukez de kısa vadede berbat uzun vadede iyi olacak korkarım.
  • uzun zamandır ak-troll'lerin sesini soluğunu kesen virüstür. nereye saklandıkları belli değil, gündüz güneşi gören çakal yavrusu gibi inlerine saklanmışlardır.
  • diğer ülkeler koronavirüs'e karşı destek paketleri açıklarken türkiye'de ise şunlar olmaktadır;

    millet can korkusunda, millet işsizlik korkusunda, millet nasıl geçinirim korkusunda ama iktidar akp ise daha nasıl bu ülkeyi ve insanları sömürürüm hatta yandaşları nasıl hapisten çıkarırım derdinde.

    (bkz: 26 mart 2020 kanal istanbul ihalesi)
    (bkz: infaz düzenlemesi kılıflı af)
    (bkz: akp'nin cinsel suçları af kapsamına alma ısrarı)
    (bkz: uyuşturucu satanların corona affı ile tahliyesi)
    (bkz: 26 mart 2020 vergi güncellemeleri)
  • daha önce makale ve bilimsel çalışmalara dayanan entry girmiştim, onun devamı olarak son güncel veriler eşliğinde virüs hakkındaki gelişmeleri derleyelim;

    covid19 herkesin bildiği üzere, küresel çapta bir momentum yakalayarak gezegen genelinde büyük bir kasırgaya neden oldu. peki söz konusu virüsü diğer yakın akrabaları olan coronavirüslerden ayırt eden ve bu çapta bir etkileşim çekirdeği oluşturmasına neden olan faktörler nelerdir?

    wuhan'da yürütülen araştırma ve the lancet'te yayımlanan makaleye göre;

    - ilk olarak patojenin virülansı sanılandan çok daha yüksek ve bulaştırıcılık süresi oldukça uzun. hızlı şekilde büyük kümeli enfekte sayısına ulaşabilme kabiliyeti nedeniyle, şu anda italya ve ispanya'da yaşandığı gibi sağlık sistemini kilitleyebilir. yatış oranının %20'lerde* seyretmesi hastanelerin dolmasına ve kurtarılabilecek hastaların dahi kaybedilmesiyle sonuçlanıyor.

    - ventilasyona gereksinim duyan hastaların cihaz işgal süreleri oldukça uzun ve mortalite bu kişilerde oldukça fazla.

    - hastaneler enfekte sayısına cevap verebilmek için, ameliyathane ve diğer çeşitli kliniklerin yoğun bakım ünitelerine dönüştürülmek zorunda kalınacak.

    - klinik çalışma yürütülen ve hospitalize edilmiş 191 hastadan 54 tanesi kaybedilmiş. mortalite bu noktada %30'a kadar yükseliyor.

    - kronik rahatsızlıklarda en yüksek ölüm oranı hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalarında.

    - iyileşen hastalarda bulaştırıcılık devam ediyor ve 37 güne kadar uzayabiliyor.* çin'deki vakalar taburcu edildikten sonra bu nedenle karantinada tutuluyor.

    - en sık başvuru şikayetleri ateş, öksürük, balgam ve halsizlik olarak sıralanmış.

    lancet makalesinden sonra bir de son dönemdeki gelişmelere göz atmakta fayda var;

    - diğer viral rahatsızlıklarda olduğu gibi covid19, bos* aracılığıyla merkezi sinir sistemi ve beyne sızarak enfeksiyona neden olabiliyor. burada kalıcı hasar yapabileceği uyarısı doktorlar tarafından yapıldı.
    (20 yaşındaki japon hastada benzer durum gözlemlenmiş.)

    - toplu taşıma araçları gibi klimatik ortamlarda 4.5 metreye kadar bulaş yapabiliyor ve havada yarım saat kadar aktif kalabiliyor,

    - çinli hekimler taburcu olan erkek hastaların sperm sayımı/analizi yapmasını sık sık tavsiye ediyor ve kalıcı testis hasarı/kısırlık konusunda uyarıda bulunuyorlar,

    - yapılan son araştırmaya göre iyileşen hastaların akciğerlerinde kristalize benzeri oluşumlar gözlemlenmiş ve kalıcı hasar bırakabileceği konusunda uyarıda bulunulmuş, (wuhan'daki bir hasta üzerinden yapılan analizde de benzer uyarı mevcut)

    - virüs yaz aylarında kısmen etkisini yitirse de, paraguay* gibi 37-41 derece sıcaklık ve ortalama nemin %30 olduğu bölgelerde dahi yayılıyor,

    - taburcu olduktan sonra hayatını kaybeden hastalar mevcut,

    - çinli bir hekimin yaptığı otopsiye göre; akcigerleri mukus benzeri bir salgiyla doldurup boguyor, ventilasyon cihazinin ise yaramasi icin once akcigerin icindeki yapiskan salgiyi sokup atmamiz gerek diye yorumda bulunmuş,

    - bilim çevrelerinde tartışmalı bir konu olsa da, virüsün daha sakin yapıda olan bir ata kolu s olarak adlandırılmış ve l olarak adlandırılan diğer kol daha agresif enfekte ve mortalite oranlarına sahipmiş,

    - izlanda'da bir hastayı yukarıda belirtilen s ve l türünün aynı anda enfekte ettiği ortaya çıkartılmış,

    - bazı hafif semptomlu genç hastaların aniden kötüleştiği gözlemlenmiş (şiddetli akut sendromları) ve uzmanlar bu konuda nejm makalesi aracılığıyla uyarıda bulunuyor;

    - yukarıdaki makaleyi destekleyici bir haber olarak, geçtiğimiz gunlerde hayatını kaybeden 17 yasindaki guney koreli cocugun raporu ve rontgen goruntuleri yayimlanmis. virüs 5 gun icerisinde gencin cigerlerini adeta isgal edip, olumune neden olmus; (kronik rahatsızlığı yok) (ingiltere'de de 21 yaşında ve kronik rahatsızlığı olmayan genç bir kız hayatını kaybetti)

    - abd'deki hastanelerde enfektelerin %38'i 20-54 yaş aralığında;

    - çin ulusal sağlık komisyonu dışkı ve idrar kanalıyla aerosol üzerinden yüksek bulaşıcılık yapabildiğini tespit etmiş; (bu nedenle kanalizasyon ve tuvaletlerin dezenfekte edilmesi büyük önem taşıyor)

    - diamond princess gemisinde yürütülen çalışmaya göre covid'in tam 17 gün boyunca rna izlerinin yüzeyde tutunduğu ortaya çıkartıldı,

    - lopinavir ve ritonavir gibi hıv tedavisinde kullanilan antivirallerin ncov19'a etki etmedigini saptayan bir calisma;

    - virüs sadece organlara değil kana da saldırıda bulunuyor,

    bunlar gibi yüzlerce makale ve haber doğru kaynaklar tarandığında mevcut. sözün özü asla hafife alınacak, yakalanırsak da genciz kurtuluruz diye bir durum yok. herkesin azami ölçekte dikkat edip, evden çıkmaması virüsün yayılma hızını kesebilecek yegane önlem. virüsün nisan ayında yeni bir pik yapabileceği düşünülüyor ve ivme arttırabileceği görüşü var. anlaşılan uzun soluklu ve yıpratıcı bir savaş olacak, belki de ileri evrelerde grip gibi beraber yaşamaya alışacağımız bir hastalığa evrilecek.

    sağlıcakla kalın.
  • yüzlerce yıllık tarihimizde, gele gele bu krizi en yönetemeyecek iktidarın zamanında gelen virüs. şansımıza sıçayım.
  • insanı, "bu gidiş nereye?" diye derin düşüncelere yönlendirmektedir.
  • silah yerine yoğun bakım ünitelerine, ücrtesiz kamu sağlık hizmetlerine yatırım yaparsanız, bu kadar panik olmazsınız, temel problem devlet yönetimlerinde ya değişecekler veyahut doğal seçilim hepsini silip süpürecek.

    diyanet işlerine 2 milyar bütçe ayıracağına o parayı sağlık altyapısınıa ayırsan, bunlar olmazdı, ama ne desek dinlemeyecekler.
  • araştırdığım kadarıyla, hızlı covid-19 testlerinde, igg ve igm seviyeleri ölçülerek teşhis konuluyor. şu twitte de, "360bin nüfuslu izlanda’da herkese covıd-19 testi yapılmış ve test + çıkanların %50’sinde hiçbir semptom yokmuş" demiş bir doktor. sonuç olarak, insanın igg'si ve igm'si başka bir nedenle yükselmişse yine de ona covid-19 tanısı mı yapılıyor?

    edit: bir mesaj geldi: "pozitif çıkarsa hızlı test, pcr ve tomografi yapıyorlar. basamak olarak kullanılıyor hızlı testler."
hesabın var mı? giriş yap