• wikipedia'dan ülke ülke test istatistikleri
  • imperial college'daki uzmanlara gore enfekte olanlari oldurme orani %0.9 civari: imperial

    oxford'daki uzmanlara gore oldurme orani: %0.25'ten az:
    oxford

    eksi'deki uzmanlara gore %18 civarinda:
    (bkz: şaka maka corona ölüm oranının %20'ye yaklaşması)
    :)))))). bu verilerden cikan sonuc eksicilerin akil yurutme seviyesinin ortalamasinin mahallede dedikodu yapan kadinlardan, kahvede dedikodu yapan adamlardan hallice olmasi.
  • dünya genelinde sokağa çıkma yasağı istatistikleri ve bilgileri
  • son rakamlara göre dün sabah 33 bin 996 olan hayatını kaybedenlerin sayısı 24 saatte 3 bin 689 yükselerek 37 bin 685'e çıktı. vaka sayısı 785 bine yükseldi.

    https://www.mynet.com/…azeteoku&utm_medium=referral
  • rusya'nın bazı şehirlerinde karantina uygulamasına sebep olmuştur. benim bildiklerim moskova, st. petersburg, kazan. evdeyiz, iş yerleri kapalı, belirli gerekçeler dışında evden 100 metreden fazla uzaklaşmak yasak. bu uygulamanın en az 2 hafta sürmesi ve diğer bölgelerin de katılması bekleniyor. karantina kararları bölge-eyalet-cumhuriyet yönetimlerince veriliyor.
  • ingilizce wikipedia'da türkiye'de görülen vakaların yeri olarak şöyle bir görsel var

    görsel şu sayfada

    ve not olarak şöyle bir şey yazmakta;

    map of provinces with confirmed (red) or suspected (blue) coronavirus cases as of 28 march. (based on the sources listed on the file summary, might not fully represent reality since turkey's health ministry has not confirmed the location of the cases.)
  • yazdıklarımdan sonra fazlasıyla soru geliyor, buradan cevaplayayım. bu başlıkta yazdıklarıma bakmak isteyenlerde aramaya inansın.

    1) new york’ta prestijli bi hastane grubunda acilde ve yoğun bakımda çalışıyorum. bazılarının sandığı gibi hademe falan değilim.

    2) tüm hastanemiz şu anda covid-19 virüsüne kapılan hastayla dolu. hatta çocuk doğumdaki anneler ve bebeleri hariç herkes covid pozitif.
    ve 250’den fazla covid pozitif hastamız var.

    3) normalde 25 odalı yoğun bakım yetersiz kaldığı için, hastanenin az kullanılan ve genelde özel prosedürlerin yapıldığı ünitelerin hepsi yoğun bakıma çevrildi. ona göre donanımlı hemşireler işe alındı. herkese çok ciddi zam yaptılar.
    şu anda yaklaşık olarak 100 oda yoğun bakım kalitesinde.

    4) şahsi koruma ekipmanı konusunda ciddi bi eksiğimiz yok. n95 maskelerimizi önceden tek bi hastada kullanıp atarken, artık günlük olarak kullanıyoruz. koruyucu önlük, gözlük, ve eldiven ise bolca var. onları halen tel seferlik kullanımdan sonra çöpe atıyoruz.

    5) asıl eksiğimiz medikal ekipmanda. oksijen tüplerimiz bitti. acilde koridorlara doldurduğumuz hastalara artık oksijen takviyesi veremiyoruz. uzatma kablolarıyla başka odalardan oksijen çekiyoruz açıkçası. evet new york’un prestijli bi hastanesinde durum böyle.
    solunum cihazlarında eksiğimiz olacak gibi ama şimdilik yeterli, kriz başlamadan önce çok ciddi bi alım yaptı hastane. o konuda şanslıyız. solunum cihazı eksiğimizden ziyade, o cihazları idare edecek personel eksiğimiz var.

    6) en başlarda tek tük gelen genç (30-50 yaş arası) hastalar daha fazlaydı ama bulaşıkçılık arttıkça gelen hatalarımızın çoğusu 60 yaş üstü ve genelde sağlık sorunları olan insanlar. bu yaş grubundaki hastalarımızın ölüm oranı çok yüksek. şu anda sallamış gibi olacam biraz ama benim gördüklerime göre %50ye yakın bi oran.

    7) genç ve başka sağlık sorunu olmayan hastalarda geliyor. daha dün gece 34 yaşındaki genç bi erkek ecmo cihazına bağlandı. hayati tehlikesi çok yüksek. yine dün gece 55 yaşındaki hastane personelimiz olan bi doktor arkadaşımız öldü. kendisi aynı zamanda tip 2 şeker hastasıydı. ama bu ölüm bizi baya etkiledi. 2 haftaya kadar beraber çalıştığımız enerjisi baya yüksek; genç, eğlenceli ve keyifli bi insan corona virüsünden dolayı öldü.

    8) yoğun bakımda olmayan hastalarımızıysa, semptomlarında ve akciğer röntgenlerinde iyileşme görüldüğü gibi taburcu ediyoruz. evde kendilerini karantinaya almalarını söylüyoruz. normal şartlarda taburcu olmaya hazır değiller ama hastanede oda eksikliğinden ötürü bu işlemler hızlandırıldı. ve yoğun bakımda olmayan hastalarımızın çoğusu, yaş grubuna bakmaksızın durumları iyiye gidiyor. genci yaşlısı hepsi bi şekilde iyileşiyorlar. şimdilik bu gruptan ölen hasta sayımız çok düşüktür.

    9) , bu virüs gerçekten çok tehlikeli. bana bişey olmaz, yaşım 20 çakı gibiyim falan demeyin. ölmeseniz bile, perişan olursunuz. akciğerlerinizde kalıcı hasar oluşma riski çok yüksek.

    10) bu virüs ekseriyetiyle hava yoluyla değil, kirli yüzeylere el ile temas ve akabinde o kirli ellerin ağız,burun ve gözdeki dokulara temasıyla bulaşıyor. o yüzden elleri yıkamanız ve elinizi yüzünüze ne omursa olsun değdirmemeniz elzemdir.

    sağlıklı günler.

    edit: hydroxychloroquine veriyoruz hastalara. henüz işe yarayıp yaramadığını anlamamız için erken ama şahsi görüşüme göre işe yarıyor. semptomları azaltıyor. ilk gelen hastalarımızda kullanmıyorduk hiç ve onlarda sonuçlar pek iyi değildi. yine de buradan açık açık tavsiye etmicem ama eğer bi tanıdığınız covid-19 illetiyle boğuşuyorsa doktorunuza sorun bence. sonuçta koşa dönem yan etkileri oldukça az ve kısıtlı.
  • bu virüs yüzünden çok saçma bir anksiyete daha edindim.

    izlediğim dizi ve filmlerde sarılan tokalaşan insanlar görünce huzursuz oluyorum. napıyorsunuz lan evinizde kalsanıza diye bağırmak geliyor içimden. too much sosyal izolasyon.

    bakalım ne kadar sürecek bu.
hesabın var mı? giriş yap