• toplam ölüm sayısı bir gün içerisinde ilk defa 7000+olmuştur.(7380)
    amerika'da bir günde en fazla coronavirüs sebebiyle ölüm veren ülke oldu. (1970)
    bunlar umut ediyorum ki son rekor veriler olacak..
  • "insanı canlı tutan bir yerden ötekine dolaşmak değil, zamanı kendi yanına çekmek. zamanla birlikte çalışmak, zamana karşı değil."

    mülksüzler - ursula k. le guin
  • üzerinde türlü çalışmalar yapılan, solunum yollarında hasar yaratan corona tipi virüs.

    virüsün çin’deki bir restorantta klima yüzünden yayılıp 3 aileyi enfekte etmiş.
    --- spoiler ---

    çin'de bir restoranda, klima yüzünden 3 aile (toplam 10 kişi) enfekte olmuş. daha sonra buna yönelik detaylı çalışma yapılmış. çalışmaya göre diyorlar ki bu pandemideki virüs iletimi sadece damlacık yoluyla açıklanamaz. havada küçük parçacıklar ile yayılım da mümkün görünüyor. (uzun mesafe kat edebiliyor.)
    --- spoiler ---

    aşı çalışmaları hakkında güncel durum raporları,

    kedilerin de virüsten yüksek oranda etkilendiğine dair bir çalışma,

    --- spoiler ---

    bu çalışma 105 wuhan kedisinin serum antikorlarını inceliyor sars-cov-2 bulguları için. %15 gibi bir pozitif oran saptanmış maalesef. wuhan'daki kedilerin de salgından azımsanamayacak boyutta etkilendikleri böylece anlaşılmış oldu.
    --- spoiler ---

    kronik rahatsızlıkları olan 5 vaka üzerinde yapılan plazma tedavisinin iyi yönde gittiğini gösteren bir çalışma

    --- spoiler ---

    kronik hastalıkları olan kritik durumdaki 5 vakanın plazma ile tedavisi. (27 mart) makaleye göre kritik durumdaki (ventilatöre bağlı) 5 hastaya sarscov2 ile enfekte olup, iyileşen donörlerden plazma nakli yapılmış. kritik durumdaki 5 vakada iyi yönde gelişme görülmüş.
    --- spoiler ---

    semptom başlangıcından ölüme kadar geçen sürenin ortalama 17.8 gün,- hastaneye yatıştan taburcu olmaya kadar geçen sürenin ortalama 24.7 gün olduğuna dair bir analiz.

    bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleme yöntemleri hakkında bilgiler ve listede yer alan kitapların 1 haziran 2020, dergi makalelerin ise 1 ekim 2020'ye kadar ücretsiz olarak okunabilir,

    fransa’da yoğun bakımdaki vakaların yüzde 83’ünün obeziteye sahip olduğunu ve

    sosyal mesafenin ne kadar önemli olduğunu da hatırlatalım,

    -çıkar amacı gütmeyen reklam-

    ayrıca içerisinde gönüllü hekim (aktif olarak covid üzerine çalışan, çalışmayan), diyetisyen, psikolog arkadaşlarımız da olan, herhangi bir gelir/maddi çıkar gözetmeyen, farklı alanlarda sohbet edip bilgilenebileceğiniz ya da bilgilendirebileceğiniz (maske seçimi, ev aktiviteleri, oyunlar, virüs, komplo teorileri, anksiyeteliler bölümü vs) discord grubumuza buradan katılabilirsiniz.
    gelmek için linke tık.
    https://discord.gg/rhvszp
  • bir gün herkes geçirecek.
  • psikolojimi yerle bir eden virüs. iki haftada bir kez alışveriş yapmak için dışarı çıkıyorum. dışarıda olsun eve geldiğimde olsun gösterilebilecek özeni maksimum seviyede gösteriyorum. ancak eve geldiğim andan itibaren virüs bulaşmış psikolojisine giriyorum, birkaç gün vücudumda belirtiler hissediyorum. aileme bulaştıracağım ve onlardan birini kaybedeceğim korkusu yedi bitirdi beni. bir de bugün 3 yaşındaki bir çocukta tespit edildiğini ve çocuğun hastanede tedavi altına alındığı haberini okuyunca iyice berbat bir psikolojiye girdim, 16 aylık yeğenim için endişelenmeye başladım. çocuklarda belirti göstermediği açıklamaları teselli ediyordu en azından önceden. şimdi o da yerle bir oldu.

    sevdiklerimi kaybetme korkusunu hiç bu kadar derinden yaşamamıştım. akşama kadar çalışmak zorunda olup akşam ailesinin yanına gelen insanların neler yaşadıklarını, ne kadar çok endişelendiklerini tahmin bile edemiyorum. bu psikolojiye dayanabildikleri için takdir ediyorum kendilerini.
  • sigara paketlerini bile sanki sigara kanserden öldürmüyormuşcasına domestos ve pirille yıkıyorum.

    lanet olsun bu virüsü yayan kişiye!
  • bir ayda, hemen hemen 2 galatasaray stadı dolusu insan öldürdü.

    ortalama günde 5.000 ölümle ay sonuna kadar giderse, bu sayı 4-5 stad dolusu insan olacak. sadece 2 ayda 200.000 insan evladı, can, kardeş, abi, abla, baba, dede, evlat...

    aşı umrumda bile değil, belli ki onun yolu uzun. acilen öldürücülüğünü azaltan ilaçlar geliştirmeleri gerek. protein bağlanma videolarını atıp, "işte böyle bağlanıyor" demeyin kardeşim bize. anlamıyoruz etmiyoruz. bulun allah rızası için bir şeyler.
  • bu kadar istatikci,uzman varken keske baskası yazsaydı ama surada rakamlar korkunc artıyor diyen de ,dususe geciyor diyen de sallıyor.
    simdi bu klasik bir timeseries ama nasıl bir timeseries oldugu tam bilinemez. karakteristigi bilinmiyor.
    turkiye basta ustel artıslar gosterdi,simdi sabit artislar gosteriyor 10 gundur. yani 30gunu acıklayan tek fonksiyon yapamayız.
    turkiyede suan 90 km ile giden bir araba gibi. hiz dusmuyor,ivme de yok,ama azalma da yok.
    yeni vakalar karantina altindakilerden mi cıkıyor,hala ise gidenlerden mi belli degil,o yuzden bulasıcılık hesabi da yapamıyoruz.
    yani devlet verileri duzgun verse analiz edecek ne canavarlar var da , bu kadar bilgiyle kim ne dese sallama.
    turkiye baslarda hızlı gaza bastı o ivmeyle hizla 10binlere geldi,sonra sabit 2-3bin hızla devam ediyor.
    artıs grafiginin 2. turevini alinca 0 cikiyor demek mantıklı degil. sabit hizla giderken de ivme 0.
    yani bundan sonra 60gun 3bin vaka olsa, ivme 0 demekki artmıyor mu diyecegiz.
    neyse seffaf olmayan ulkelerde sallamak, manipulasyon serbest.
    aslında bak isin uzmanı istatikciler ortaya atlamıyor cunku yeterli veri yok. ama degerli yazar(primat mı ne) gibiler hergunku sayılardan yeni cıkarım yapıyor. ona gore suan eksi vaka olması gerekiyordu.
    siz primatları okumaya devam edin.herhalde istatikciler daha suskun kalacak.
  • (bkz: evren)
    (bkz: örneklem)
    (bkz: araştırmanın amacı)
    (bkz: risk analizi)

    yüz bin kişilik bir gruba test uygulanıp %40 pozitif sonuç alınması, değer ve anlam olarak, o testlerin uygulanacağı kişilerin nasıl seçildiğine bağlı olarak farklılaşır. yoldan geçen rastgele seçilmiş kişilere uygulanması ile tespit edilmiş bir aktif bulaştırıcının etrafındakilere veya ilişki kurduklarına uygulanması, bir ülke veya kentin demografik özelliklerini yansıtan bir örnekleme ülke ya da kent çapında genel bir test uygulamasının vereceği sonuçların hepsi %40 çıksa da taşıdıkları anlam farklı olur. bütün bu anlam ve değerlerin tespitinde de, eğer dikkate alınırlarsa zaten darboğazda olan sağlık sistemi ve ülke ekonomilerini daha da zorlayacak işleri arap saçına çevirecek çok farklı ve fazla değişken var. sonuçta 100 milyon kişiye her 3 günde bir toplamda 1 milyar test de yapsanız ve bu testler %40 veya %5 pozitif çıksa da, kuzey kore gibi hiç test uygulamayıp virüsün varlığı politik olarak reddedilse de, 1 ay evde izole kalınacak ve daima ilave sağlık kapasitesine ihtiyaç duyulacak. dsö elinde sadece test olduğu için test, test, test diyor eğer elinde aşı olsaydı, testlerin önleyiciliği yok testi bırakın aşılama yapın diyecekti.

    yüzde 40 oranına takılı kalmazsak, yukarıdaki farklı örneklem seçimlerinin ilki muhtemelen, salgının başlangıç zamanı ile testlerin uygulanma zamanı arasında geçen zaman faktörünü dikkate almaksızın, en düşük pozitif sonucu verirken gözden kaçmış ya da bilinmeyen taşıyıcılara yönelik bir anlam ve anlık bir değer taşır, belirsizliğe ilişkin bir perspektif oluşturur. ikincisi muhtemelen en yüksek pozitif sonucu verirken zaten tespit edilmiş ve iyi kötü hesaplanabilir bir riski azaltmaya yönelik orta ve uzun vadede yayılımı azaltacak bir anlam ve değer taşır. sonuncusu, salgın bir ülke veya kentin tamamına yayıldığında belirli aralıklar ile tekrar edilerek, hastalık ve virüsün potansiyeli, karakteristiği, ulaştırma ve altyapının etkisi, toplumun yatkınlığını, alınan tedbirlerin verimliliğini tespit açısından birer anlam ve değer taşıyabilir.

    hepsinde uygulanan kişi sayısı yüz bin olsa da, hepsi %40 pozitif çıksa da, farklı açı ve perspektiflerden çekilmiş fotoğraflar. virüsün hızlı ve asemptomatik yayılımı, ülkelerin standart dışı uygulamaları ve istatistiklerin güvenilmezliği gibi nedenlerle, belki de hepsi gerçekliği 3 boyuttan 2 boyuta geçirirken yanılsama yaratan, ayı veya atakule'yi iki parmağımız arasında tutabildiğimiz fotoğraflar.
  • ks. şiddetli akut solunum yolu koronavirüsü 2.

    koronavirüsler (coronaviridae taksonundaki virüsler) , taç protein uçlara sahip ve tek sarmal rna'lı virüslerin genel sınıflandırma adıdır. bu ailenin genomu sekanslandırılarak sınıflandırmaya dahil edilen yeni türü , sars-cov-2'dir. bunun yol açtığı hastalığa 2019 koronavirüs hastalığı diyoruz. ve 2020 yılının ilk çeyreğinde büyük bir pandemi(çok geniş toplumlara yayılan salgın hastalık) haline gelmiştir.

    virüs hakkında en temel işlev mekanizması , "virüs nasıl etki ediyor ?"

    virüsün uç katmanındaki protein yapısında , 2 ayrı bölüm vardır. bu bölümlerden biri ; alveollerimizde , atardamarlarımızda , bağırsaklarımızda rastlanan ve hücre zarında bulunan "anjiyotensin dönüştürücü (converter) enzim 2" denilen ace2'ye tutunur. bu enzimin çalışma alanı kan basıncıyla ilgilenmektir , adından da anlaşılacağı üzere bir bileşiğin çevirim işlemini katalizler. virüsün uç proteinin diğer bölümü ise , virüsü ilgili hücrenin zarıyla kaynaştırır. böylece viral rna(virüsün proteine çevrilmeye hazır genetik materyali) , tıpkı hücrenin mesajcı rnası (hücrelerimizin proteinlerini üretmekte dna'mızdan türettiği genetik materyal) gibi hücre içinde proteinlere tercüme edilir diyebiliriz. virüsün sahip olduğu uç proteinin iki bölümü , ilgili hücremizdeki "serin proteazı" denilen proteaz (proteinlerin bağlantılarını koparan enzim , aminoasitlerin birbirine bağlantığı kovalent bağların koparılmasını kolaylaştırır) yordamıyla ayrıştırılır. (tmprss2)

    olası tedavi yöntemleri neyi hedefler ?

    1. virüsün uç kısmındaki , hücreye tutunacak proteinlerden türetilecek bileşikler (antijenler). antijenler , hücreye virüsü tanıtırken aynı zamanda onu virüsün etkisinden hariç tutacaktır ve ona karşı geliştirilen direncin ondan bağımsız yaratılmasını sağlayacaktır.

    2. virüsün tıpkı ace2 gibi kolaylıkla elektrostatik bağ kurabileceği bir bileşiği (antikoru) üretmek. bu bileşikler , virüsün hücre yüzeyi yerine kendilerine tutunmalarını sağlar - böylelikle virüsleri bir hücreye etki edemez hale getirir.

    3. tmprss2 proteazının , virüsün en temel işlev mekanizması olan uç proteinlerinin üzerinde çalışmasını engellemek (proteazın inhibitörünü kullanmak). bu camostat mesilat adı verilen bir inhibitörle gerçekleştirilir.

    4. uç protein - ace2 arasındaki elektrostatik bağın ace2'den daha ilgi çekici bir bileşikle yapılmasını sağlayarak , virüsün hücreye tutunmasını önlemek. bu flavonoid türevi olan hesperidin ile sağlanır.

    5. virüsü serbest ace2'ye bağlatarak işlevsizleştirmek. (ace2 kullanmak)

    6. virüsün hücreye giriş yaptıktan sonraki süreçlerinde kendini çoğaltabilmesini önlemek. (kendini çoğaltırken kendi rna'sından yarattığı çoğaltıcı enzimlerin çalışmasını engellemek)

    virüs hücreye girdikten sonra kendini nasıl çoğaltıyor ve biz buna nasıl bir tedavi yaklaşımı öngörebiliyoruz ?

    hücre , sars-cov-2'nin rna'sını bir mesajcı rna addederek ondan protein sentezler. bu proteinler ayrışarak rnapolimeraz ve helikaz (virüsün hücrede kendi kopyalarını, protein kılıflarını üretmesini sağlamak amacıyla kendi genetik kodunda varettiği enzimler) ve bazı yapısal olmayan (ama hücrede virüsün işlevlerinde rol almayı sağlayan) proteinleri meydana getirir. bu aşamada rna-polimeraz aktivitesini inhibe eden bir bileşik kullanmak , virüsün kendi kopyalarını üretmesini engeller. örnek tedavi : remdesivir.

    ayrıca klorokin , bu noktada (hücre içerisindeyken veya hücreye alınırken) bir çok aşamada etki gösterebilen bir bileşiktir. hücre içerisindeyken , lizozom ph'ını artırarak virüsün proteinlerini denatüre eder.

    en güncel sars-cov-2 tedavi geliştirme bilgisini uluslararası makale veritabanlarından ve bilim dergilerinin çevrimiçi adreslerinden edinmeyi unutmayın. kaynak gösterilmeyen herhangi bir haber portalının haberini veya rastgele bir sosyal medya paylaşımını dikkate almayın. sağlık kuruluşlarının salgından korunma ve yayılımını engellenmeye yönelik aldığı tedbirlere uyun. maske takma , temastan kaçınma ve sosyal mesafe ilkelerine özen gösterin. eldivenle işlem yapan bir çalışan iseniz eldivenlerinizin yüzeylerini zaman zaman dezenfekte etmeyi unutmayın. bağışıklığınızın verimliliğini korumak için , zorunlu besin gruplarını (eksik düzeylerden dolayı kullanılan vitamin takviyelerini) ihmal etmeyiniz.

    merak ettikleriniz için... (ileri okuma)

    edit. bağlantı

    edit. gündem olan dornaz alfa hakkında bilgi ve etki mekanizması
    "dornaz alfa" , sars-cov-2 tedavisinde nasıl bir göreve sahip ?

    bağışıklık hücrelerimiz , dna-protein yapısında , belirli tuzak(engelleme veya hapsetme amaçlı) bariyerleri kurarak viral-bakteriyel etkenleri uzaklaştırabilir. bu virüsün etki alanlarından akciğer dokusunda, bu bağışıklık hücrelerinin ürettiği hücre-dışı yapılar zamanla fazlasıyla gözlenmeye başlar. bu durum pek iç açıcı değildir , çünkü bu yoğun yapı git gide akciğer mukozasını yoğunlaştırmaya , gaz alış-verişini zorlaştırmaya ve bakteri çoğalmasına yol açar. eğer ki bakteri çoğalması da başlarsa bu döngü tekrar başa saracaktır , hastanın solunum fonksiyonları azalacaktır.

    bu akciğerde oluşacak hücre-dışı bağışıklık engelleri/hatları yada tuzakları diyeceğimiz yapıları azaltacak , onları parçalayacak onaylanmış bir tedavi olarak rekombinant deoksibönükleaz 1 yani dna parçalayacak enzimin sentezlenmiş , saf hali kullanılır - ki buna dornaz alfa da denir. bu yapılar dna içerdiği için , bunları hidroliz ederek parçalar ve mukozayı rahatlatır.

    nötrofil hücre dışı tuzakları ve 2019 koronavirüs hastalığı
hesabın var mı? giriş yap