• satmak fiilinin rivayetli geçmiş zamanı
  • sadist ebeveynlerin uzun vadeli tatminleri için çocuklarına verdikleri isim
  • "allah'a satilmis anlami verdigi icin iyi bir isimdir" seklinde bir argümanla gelmisti birisi, ayrildim ordan.
  • eskiden yaygin olan 'isim ne kadar kotu olursa talih de o kadar iyi olur' inanisinin hala bazi kimselerce devam etmesi sebebi ile hala erkek cocuklarinda gorebildigimiz isim.
  • efendim bu ismin verilmesindeki hikâye şudur: "dursun, durmuş, satı, satılmış, hediye, ömür yaşar gibi adlar çocuk ölümlerine karşı tedbir olarak konulan adlardır. bebekleri ölen aileler, bu adları tercih ederek ad büyüsü yapmaktadırlar. 'satmak' kökünden türetilen adlarda, bebeğe musallat olan kötü ruhları, bebeğin o aileye ait olmadığına, başkasına satıldığına inandırarak kandırma hilesi yatmaktadır. bazı yörelerde bebek, 'satıldığı' yeni anasının eteklerinin altından geçirilip yakasından çıkartılarak satma işlemi, gerçekte doğurma işlemi yapılmaktadır. eski türk*ler de aynı yöntemi uygulayarak kötü ruhları bebeklerin değersizliğine inandırıp kaçırtmak için çocuklarına itilmas, itboku, çoçkabay (domuzbay) gibi adlar koymuşlardır."

    kaynak: gündelik hayatımızın tarihi, kudret emiroğlu, dost kitapevi . . .
  • birilerinden para alıp o kişilerin istedikleri şekilde davranan kişi, genelde yazar ya da politikacı.
    misal türkiye'de her gazetenin böyle bir satılmış yazarları vardır, patronu için havlarlar. kimileri ise kimi yabancı ülkelerden aldıkları maaşa göre ürürler ya da havlarlar.
  • ataşehir lisesinin en kazık kimya sorularını -kurtarma sınavlarında bile- hazırlayabilen ders anlatmasi iğrenç olan ve bir ders saatinde(45 dk) 'di mi' sozcuk kalbını 71 kez kullanip guinness rekorlar kitabına girmeye hak kazanabilecek bir insandır(evet derste sıkıntıdan kaç kere 'di mi' dediğini saydım)
  • uzun omurlu olması icin dogumundan once ermislere adanan cocuk..
    http://www.tdk.org.tr/…lugu/adarama.asp?sirano=7244
  • fiyatı otuz gümüş sikke olan kişi.
  • bazı yörelerimizde (örneğin amasya) çocuğu olmayanlar kaynak suların başında, uluağaçların altında veya türbelerde dilekte bulunurlar.
    çocuğun buralara satılmakta olduğuna inanılır. bu yöntemle çocuğu olduğuna inananlar çocuğuna "satılmış" ismini verirler.

    bu geleneğin aslı ise orta asyadan, şamanizmden gelmekte.
    inanışın kaynağına göre yeraltındaki kötü erlik çocukları çalmakta ve satmaktadır. çocuklarının ölmemesini, yeraltına gitmemesini isteyen aileler çocuklarına satılmış (kızlar için satı) adını verirler.
hesabın var mı? giriş yap