• satış mühendisi gibi yakın zamanda türemiş bir meslek türü. satın alma işini mühendislere yaptırmak isteyen firmalar kullanırlar.
    (bkz: satınalma)
  • kesinlikle gerekli fakat çok istismar edilen bir iştir.
  • bir mal için tanıdık tüm şirketlerden fiyatlar alıp, onların arasından en uygununu üst kademenin onayına sunan konum.
  • tek gorevi bir mal için tanıdık tüm şirketlerden fiyatlar alıp, onların arasından en uygununu üst kademenin onayına sunmak olmayan, satinalma faaliyetlerinin ve surecinin firmanin ihtiyaclarina gore en akilci sekilde duzenlenmesini saglayan muhendistir. ayrica satinalma uzmani ile arasindaki fark, muhendislik formasyonunu kullanarak (ki uretilen malzeme/verilen hizmetin konusu uzerine bir muhendislik olmasi lazim) firmanin devamli sekilde maliyetlerini dusurucu projeler gelistirmesidir. (bkz: cost saving)
    mal muduru ile bir alakasina henuz rastlanamamis olup, arastirmalar devam etmektedir.
  • mühendislikle alakası olmadığı halde "x mühendisi" ünvanı yapıştırılmış gaydırıgubbak pozisyonlardan değildir. mühendislik formasyonu olmayan satınalma veya satış sorumlularının kimi zaman ne komik taleplerle geldiğini, yan sanayilere neler çektirip müşterilere ne fütüristik sözler verebildiğini bilen biri olarak teknik satınalma/satış faaliyetlerinde konuyla ilgili yorum yapabilecek şekilde uygun mühendislik eğitimi almış kişilerin çalışması lüks değil zaruridir derim.

    not: burada söz konusu olan fotokopi kağıdı satınalacak kişinin orman mühendisi olması değildir.
  • bazı firmalarda* hem alınacak malzemenin fiyatını belirler hem de üretim planına göre aynı malzemenin tedariğini yapar. sonuna mühendis ünvanı eklenmiş gereksiz bir pozisyon kesinlikle değildir çünkü üretim prosesini montaj bandı şeklinde dizayn etmiş firmalarda üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli bir konumdadır. ayrıca bir ürünü oluşturan komponentlerin alım için fiyat pazarlıklarını yaparken o işi yapanın teknik bilgiye sahip olması gerekir ki, doğru bilgilerle satışın karşısında bulunabilsin.
    her şeyden önce stresli bir iştir. çünkü malzeme tedariği yapmak üretim planları (satışla koordineli olarak) hiçbir zaman tutmadığı için sanıldığı kadar kolay değildir. ayrıca mamule yapılmaması gereken zamlar sebebiyle de üzerlerinde sürekli fiyat baskısı vardır. hammaddenin, döviz kurunun, işçilik maliyetlerinin arttığını bilmesine rağmen tedarikçilerin zam taleplerini mamulün fiyat istikrarını korumak adına geri çevirir. zaten bu fiyatları daha önce yapılan sözleşmelerle sabitlemiştir ancak piyasa koşulları hiçbir zaman kağıt üzerindeki gibi değildir ve sanıldığından daha değişkendir. uygun bir fiyata aldığı ürün sebebiyle kendisine teşekkür edilmezken, yüksek fiyatla aldığı malzemeler sebebiyle kırk yere açıklama yapmak durumunda kalır.
    yukarıda saydıklarımın haricinde şirkette parayı elinde tutandır. piyasaya alım için çıktığında her daim müşteridir ve kendisine müşteri olduğunu hatırlatır şekilde davranılır. bu sebeple hem şirkette hem de iş yaptığı firmalarda saygı duyulandır. tedarikçilerle çalıştığı firma arasında iletişim köprüsünü kuran kişidir. sonuç olarak yaptığı işi gören bir üst yönetime sahipse sevilir ve takdir edilir.
    (bkz: satınalma mühendisi)
    (bkz: satınalma)
    (bkz: tedarik zinciri)
  • ünvanlarının yanına bir de tasarruf kelimesi eklenmiştir.
    satın alma ve tasarruf mühendisi unvanını ilk gördüğümde söyleyebileceğim tek şey, şahtın şahbaz oldun.
    gerçek anlamda tasarruf yaptırabilenine pek rastlamadım ama.
    10 tl'ye alınan malzemeyi "7 tl'ye buldum" diyerek 3 tl tasarruf yaptırdığını söyleyen ama 7 tl'lik malzemenin kullandığı tüm mamullerin sevk edilememesine, tüm ürünlerin tekrar elden geçirilmesine sebep oldukları çok görülmüştür.
  • mühendislik bölümünü bitirmiş ve iş arayan arkadaşlar için bilgilendirme amacı ile yazılmış bir yazıdır.
    bu mühendisler işlerinde herhangi bir mühendislik hizmeti vermezler dolayısı ile mühendislik anlamında kendilerine geliştirmeleri mümkün değildir hele tasarım ar-ge gibi işlere merak salmış mühendisler için kesinlikle uzak durulması gereken bir bölümdür. ancak genelde satınalma mühendislerinin yapmış olduğu işleri herhangi bir uzman satınalmacı gerçekleştiremez çünkü bu işte sadece satınalmacı olmak yetmez aynı zamanda malzemeyi tanımalı ve mühendislik altyapıya sahip olmanız gerekmektedir.
    satınalma mühendisinin bir artısı çevresini geliştirme şansı ve ticarete atılmak için gerekli altyapıyı oluşturma şansıdır.
    satınalmanın, bir mühendise katkısı ise kişilerin müzakere yeteneğini geliştirir, genelde öküz ve konuşmaktan aciz veya asosyalliği ile meşhur olmuş mühendislik öğrencileri veya mühendisler bu işte iletişim kabiliyetini geliştirip biraz insan içine girebilecek konuma gelebilirler. satınalmanın bir güzel yanı ise her zaman götünüzü kaldıracak bir satışçı bulmanız mümkündür ve yapmacıkta olsa tedarikçi firmalara karşı patron havasında artislik yapma şansınız vardır, taaki mesai saatleri bitene kadar.
    mesai bittikten sonra bu departmanda çalışanlar biranda balkabağına dönüşürler, artık ne bir iyi mühendis ne de bir patrondurlar ancak çok afedersiniz taşaklarını kaşırlar.
  • maaşlarını çok merak ettiğim arkadaşlardır bunlar. pek çok ilanda en az 2 yıl tecrübelisi aranıyor bu mühendisin. işe yeni başlayan biri ile en az 2-3 yıl tecrübelisi kaç lira kazanıyordur?
hesabın var mı? giriş yap