• satoshi nakamotonıun sermayenin paylaşılması ile v.s. bir ilgisi yok, kurmayı hedeflediği sistem varlıkların korunmasını öngörüyor zaten.

    ana fikir, devletlerin karışamayacağı ve varlıklara zorla el konulamayacağı bir sistem kurmak.

    ilk çıktığında tepki 2008'de bu devletlerin bankalara sermaye aktarımı yaparak kurtarmasına karşıydı ama devletin zenginlerin varlıklarına el koymasını önlemek için de aynı şekilde geçerli.

    mesela 2011 yılında biri 300$ ile 3000 bitcoin aldı ve sonra da bunları satmadı, hodl etti.

    satoshi nakamoto'nun sisteminde bu 110 milyon dolar ediyor günümüzde. yani 2011'de 300usd alım yaptı diye insanlık bu kişinin sülalesine nesiller boyu bakmakla yükümlü olmuş oluyor.

    kapitalist devletlerde bile enflasyonla ve vergi ile bu tür "borçlanmaların" önüne geçilir, aşırı zengin olanlar ya bir şey icat eder ya yıllarca sermaye yönetir de bu zenginliği elde eder. mafyaysa da mafyanın kralı olur ve çalışmayı bıraktığı an o sermaye erimeye başlar.

    enflasyon o açıdan parasını yastık altında tutan zenginlere uygulanan bir varlık vergisidir.

    daha sosyalist devletlerde ise bu tür zenginleşmelere zaten izin verilmez, %90 vergiyi gömerler çünkü 10 sene önce 300 dolar harcadı diye toplumun bu kişiye nesiller boyu bakma yükümlüğü olmasının makul bir tarafı yok.

    işte satoshi nakamoto devletin sermaye birikimine müdahale edebilmesi, bir sermayeden başka sermayeye transfer yapmayı tercih edebilmesi, büyük sermayeden halka transfer yapabilmesinin önüne geçmek istiyordu.

    "merkeziyetsiz" sistemin arkasındaki mantık bu. zenginin zenginliğini korumasının garanti edilmesi.

    dibine kadar liberteryen ideolojilerin eseri olan bitcoin'i bizim alık solcuların "sermayeye karşı savaş silahı" sanıp desteklemesi o kadar gülünç ki :)

    socularda sike sürülecek akıl yok maalesef.
  • iyice fuat avni vakasına dönmüş kişilik.

    cypherpunk aleminde herkes bu projenin fikir babasının adam back olduğunu biliyordur.

    abd-ingiltere işbirliğiyle kurulan bir komisyonun fonlarıyla (bunun yüksek oranda blackrock company olduğu düşünülüyor) kendisinden bir ekip kurulması istendi. projenin abd'deki ayağı, hal finney' di. bu iki bilgisayar bilimcinin, enflasyona tamamıyla karşı, insanların birbiriyle şeffaf ve güvenilir bir şekilde para transferi yapabileceği bir sanal para birimi üretmesi gerekiyordu. tabii bu para birimi, fiat currency gibi istediğin kadar basılamayacaktı. hash gücü ile sirküle edilebilecekti. madencilerin burada kazancı, kazılan blok başına ödül verilmesiydi.

    2008'in sonlarında, toplamda "1" adet olan ve virgülden sonraki 8'inci basamağa kadar bölünebilen bir coin fikrini düşündüler. bu fikre basta isim koymadıkları için "project x" demişlerdi. ancak ne var ki kusurat ile uğraşma fikri verimsiz olacağından, belli bir algoritma ile 21 milyon adet kazilabilen bir kripto para fikrinde karar kıldılar.

    bu araştırma kodlandıktan sonra caltech labs'ta 2 hafta kadar 4 adet node ibm cpu ve hash cardlar ile tasarlandı. işleyişi harika görünüyordu. finney bu fikre "our golds" demişti. peer to peer electronic currency whitepaperını da yine bu dönemde adam back yazdı. kendi teknik makalesinde hashcash sisteminin nasıl çalıştığını anlatıp, kripto para prosesinde nasıl kullanılabileceğini tane tane anlattı. projeye önce "bitgolds" dediler fakat bunun sadece değer saklama aracı değil, payment yolu olduğunu düşündükleri için geçerli görmediler ve bitcoin olarak karar kıldılar.

    tek yapmaları gereken açtıkları bitcointalk forumunda bir nickname seçmekteydi. burada hal finney troll bir isim olması açısından, her sabah büfede gördüğü ve sürekli şakalaştığı komşusu satoshi dorian nakamoto'yu teklif etti. back, çok komik olacağını düşünmüştü. gizemliydi ayrıca... ve satoshin kullanıcı adını aldılar.

    ocak 2009'da genesis bloku kazıldı ve bundan 1 yıl boyunca caltech'te cpular açık kaldı. o meşhur wallet yine caltech'te cpu roomlarin birinde inaktif olarak duruyor. bir coin bile oynamadı.

    2010'un başında, kendi kendilerine henüz herhangi bir para etmiyorken btctalk forumundaki amatör madenciler bunu her yere tanıttılar. ilk bitcoinler paypal'da çok küçük centlere satıldı. ilk kullanıldığı alışveriş tartışmalı biraz. kimileri pizza diyor, kimileri wow oyununda bir cloak item'ını btc usulüyle sattılar diyorlar. bunun çok da önemi yok aslında.

    bugün geldiği yer inanılmaz. çıkış amacı peer-to-peer, elektronik ödeme usulüydü, dark web'te önceden vendorlar alışverişte kullanıyordu fakat şuan geldiğimiz noktada yüksek oranda borsalarda işlem görüyor.

    hal finney, ölmeden önce sürekli olarak satoshi nakamoto olduğunu reddetti. hakeza adam back de öyle. haklılardı da... çünkü bu bir fikirdi ve tıpkı kişiden, kurumdan bağımsız, merkeziyetsiz bir proje olduğu gibi, mucitlerinin de kimliklerinin bir önemi olmamalıydı. back'in 1997 yılındaki hascash sisteminin paperını görenler, btc ile hemen hemen aynı olduğunu bilirler zaten. sadece bilmeyenler için aktarayım dedim.
  • isminin samsung, toshiba, nakamichi* ve motorola'nın birleşiminden geldiği yönünde bir teori de bulunan bilişim dünyasının fuat avnisi.
  • gazetecilerin "ayrılıkçı ripple ve ethereumcular bitcoin'deki bazı eksiklikleri dile getiriyorlar. bitcoin'i yeniden yaratmak isteseydiniz neleri değiştirirdiniz?" sorusuna "allah bu millete bir daha kripto para ürettirmesin" cevabını vermiştir. adamın dibidir.
  • (bkz: samsung)
    (bkz: toshiba)
    (bkz: nakamichi)
    (bkz: motorola)

    "nasıl anlatsam sana...
    ilk "hecelere" baksana..;)

    sanal kişilik.
  • (bkz: yu-ma-tu)
  • serefsizin biridir.

    not: beni mahkemeye verirse kim oldugunu anlariz gencler.
  • japonlara ait bir isim, almanlara ait bir email ve ingilizlere özgü yazı stilini kullanan bu efsanevi kişi, 12 aralık 2010’daki son mesajından sonra aniden ortadan kayboldu ve kim olduğu bir türlü çözülemedi.
  • "gençler bitcoin'leri harvurup harman savuruyor. cloudbet gibi sitelerde bitcoin'le bahis oynuyor. gençlere ne tavsiye edersiniz" diye soran bir gazeteciye "alman ligine oynamasınlar, çok sürpriz oluyor" cevabı vererek yarmış deha.
  • herkes bu kimdir ? şu mudur , bu mudur derken esas şeyi atlamış. bu adam tam olarak ne yapmış? yani olay nereden başlamış. bilmeyen görmeyen varsa diye her şeyi başlatan şu makeleyi bu başlık altına da paylaşayım dedim;

    https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

    işte her şey satoshi isimli vatandaşın yukarıdaki makaleyi paylaşmasıyla başladı.

    bir kişi midir, çok kişi midir bilmiyorum ama yaptığı şeyin bu seviyeye geleceğini tahmin etmiyordu muhtemelen diyorum makeleye göz gezdirince. çünkü amaçladığı şey uluslararası bir ödeme birimi oluşturmakken, bu inişli çıkışlı haliyle ödeme yönteminden çok garip bir yatırım aracı haline geldi.

    bir yandan bakıyorum tamam ilk başta ödeme yöntemleri ve buna yönelik kesintiler çok makul. döndüğümüz günümüze baktığımız zaman ise bitcoin veren kişinin ödeyeceği kesintiler inanılmaz rakamlara çıkacak.

    1 bitcoin 1 dolar gibi düşündü desem, virgülden sonra çok fazla sayıya izin veriyor. muhtemelen daha fazlasını hayal etmiş gibime geliyor.

    her kimse bu yüzyılın en büyük dahisi olduğunu düşünüyorum. önümüzde daha 83 sene var yeni yüzyıla girmemiz için ama gerçekten inanılmaz bir buluş yapıp, insanlık tarihini baştan aşağı değiştirecek bir buluş daha yapılmazsa eğer, bunu yapan insan kesinlikle 500 yıl sonra anlatılacak adam olacak. çünkü bu makale gerçekten insanlık tarihini değiştirmek üzere.

    şahsen bitcoinin mevcut haliyle makalede hayal edilen gibi ödeme yöntemi olarak yaygınlaşabileceğini düşünmüyorum ama öyle büyük bir adım attı ki kuvvetle muhtemel dünya ekonomik sisteminin işleyişini baştan aşağı değiştiren bir buluş olacak bitcoin.
hesabın var mı? giriş yap