• olur tabiiki erkekler kadinlardan daha zekidir çünkü... kiz tavlasinin adi neden kiz tavlasidir? ordan hesaplayin iste...
    edit : ilgi duymuyorlar o yüzdendir diyenler olmus üstün olduklari konulari yazin bakalim biz de görelim... kadin ve erkek insan haklari olarak ve hukuk önünde esittir bunun disinda erkek ve kadin birbirini tamamlarlar feministler basmadan tüyelim...
  • ortalamada, erkekler ve kadınlar arasında büyük zeka farkı yok. ancak, aşırı uçlara baktığımızda, erkeklerde çok aptallar ve çok zekiler daha fazlayken, kadınların zeka dağılımı daha düz bir eğridir. spor müsabakaları da, en üst seviyedeki insanların yarıştığı yer olduğu için, karma bir spor havuzunda kadınların üst sıralarda yer bulması pek mümkün olmayacaktır.
  • kadın ile erkek arasındaki farkların yalnızca fiziksel olup mental farklar olmadığını savunan postmodernist güruhun suratına tokat gibi çarpması gereken gerçeklik. gerçi bunlar zaten yüzsüz tipler bunlara bir şey olmaz.
  • kadınları satrançtan uzak tutmamak için var olan ayrım.
    dünyada 800 milyon lisanslı satranç sporcusu var 1680 tanesi grandmaster ve sadece 37 tanesi kadın ve sadece bir tanesi ilk yüzde ve hiçbiri 2700 eloyu geçemedi, ikiyi ayrılmasaydı kadınlar satrançtan daha da uzaklaşırdı.
  • olmayan ayrım. satrançta herkese açık olan genel kategoriye ek olarak kadınlar için alt bir kategori bulunur.

    erkekler diye bir kategori yoktur.

    çocuklar, gençler, yaş grupları ve veteranlar gibi kategorilerin yanı sıra kadınlar kategorisi de vardır.

    ama erkekler diye kadınların giremediği bir kategori yoktur.

    eğer öyle olsaydı (bkz: judith polgar)

    (bkz: hou yifan) gibi ustaları tanımamış olurduk.

    gerçi bunu gene yazdım buraya ama belki onuncu yazışım falan. sürekli sivri zekanın biri çıkıp böyle bir şey olduğunu söylüyor, insan biraz aramaya da mı inanmaz?

    edit: kadınların en iyilerinin elit denilebilecek seviyeye ulaşamıyor olması da tamamen istatistiksel bir mevzu. satranç turnuvalarının katılımcı listelerine baktığınızda erkek/kadın oranının neredeyse 40-50/1 gibi acaip dengesiz olduğunu göreceksiniz. hatta biz lisedeyken hiç kız öğrenci olmayan takım turnuvaları bile oynadık, zaten oynayanların da çok azı başlangıç seviyesinden ilerleyebilmiş olurdu.

    derseniz ki satranç oynayan kadınların sayısının bu kadar az olması "şu şu şu" sebeptendir ve bu da ayrımcılıktır, o zaman eyvallah. çözülmesi gereken bir sorunumuz var demektir. ancak satranç yarışmaları açısından kadınların mahrum oldukları bir hak yok ortada.
  • bence tamamen ahlaki ve dini gerekçelerden dolayıdır. çünkü bir kadının, bir erkeğin karşısına oturup satranç oynaması caiz değildir, erkeği tahrik edebilir. hatta bir kadının satranç oynaması caiz değildir. düşünen kadın olmaz, kadın anadır, çocuklarına bakmalıdır.

    evet günümüz türkiyesi'nde bence böyle.
  • ağır cinsiyetçiliktir. satranç tarihinin en genç grand master ünvanını almış judit polgar bu ayırımcılığı yakından yaşamıştır.
    baskılara rağmen judit; 15 yaşında guinness rekorlar kitabına girmiş, 2005 yılında dünyanın en iyi 10 oyuncusundan 8. sırada yer almıştır.
    ayırımcılıklar olmasa, kendisi gibi niceleri rekorlar kıracaktır. ancak ağır erkek egosunda kadına yenilmek kabul edilemez olduğundan, yakın tarihte değişecek bir durum gözükmemektedir.
  • kutsal kitaplar deyince auvvvv.
    satranç deyince yeaaah.
  • erkeği koruyan kuraldır.

    adam orda strateji düşünecek taktik düşünecek ama adam tahtaya bakarken şahın vezirin 3 cm üstünde bir çift meme var.

    hop yandı gülüm keten helva.

    bu kural haksız rekabeti önlüyor ama sandığınız sebepten değil.
  • yanlış bilgi. kadınlar isterse karışık turlara katılabiliyor.
hesabın var mı? giriş yap