• kadınların puanları gerçekten erkeklere göre şişirilmiş görünüyor.

    şöyle ki, açın herhangi bir kadın fide ustasının oyununa bakın, bir de herhangi bir erkek fide ustasının oyununa; kadınların oyunları çok amatörce kalıyor.

    bu demek değil ki kadın iyi oyuncu yok, sadece aynı klasmanda kadınların puanları daha şişirilmiş oluyor.
  • zihniyete bak. bir kadının zeka, mantık ve dikkat gerektiren bir oyunda erkeklerden daha iyi olması elbette beklenemez. böyle yetenekler hep erkeklere verilmiş zaten.
  • olmaması gerekir. kadın erkek karışık futbol oynayamaz belki ama satranç neden oynayamasın değil mi?
    ayrıca bence teniste kadınların 2 erkeklerin 3 set alana kadar oynamak zorunda olması da eşitsizlik. yanlışım yoksa 4-5 saate kadar uzayan maçlar oluyor 3 set kuralı yüzünden.

    edit: aşağıda yer alan yeni entrylere hitaben eklemek istediklerim var.
    fiziksel olarak kadın-erkek farklılığı ufak tefek bir kaç örnek dışında tamamen kabul edilmiş olduğundan fiziksel mücadele içeren sporların ayrılması anlaşılabilir. ama zihinsel aktiviteyi ayırmanın meşru hiç bir yanı yoktur. 99'u erkek 1'i kadın katılımcıdan oluşan bir müsabakada o tek kadının şampiyon olma şansı diğerleriyle teorik olarak kağıt üstünde eşittir.

    edit2: kadınların riskten kaçma eğiliminde olmasını da şahsen geçerli bir sebep olarak göremiyorum. zira, aslında tam da bu sebepten kadın erkek karışık yarışsın ki kadınlar risk almayı da öğrenebilsin o halde uzun vadede. basketbolda boy boy ayırdığınızı düşünün kategorileri. bu durumda kısalar daha iyi top sürme, oyun kurma, hızlı hareket etme vb. yeteneklerini geliştirir miydi uzunlarla olan farkı kapatmak için?
  • bazı araştırmalar kadınların riskten daha çok kaçındıklarını ve rekabetçiliklerinin erkeklere kıyasla daha az olduğunu, bunun testosterona bağlanabileceğini gösteriyor.

    bir diğer araştırmada ise içselleştirilmiş bir çekiniklik olduğu vurgulanıyor, cinsiyetlerin belli olmadığı maçlarda kadınlar normale göre daha iyi performans gösterirken, erkeklere karşı oynadığını sanan kadınlarda performans düşüşü gözleniyor.

    hem kitle olarak daha az olmaları, hem bazı faktörler hem de içselleştirilmiş toplum rolleri kadınların satrançtaki başarılarını etkiliyor.

    toplumda eşitlik arttıkça umarım daha çok ve daha başarılı kadın satranç oyuncusu görebiliriz

    edit: gramer

    edit 2: çok fazla kaynak ekleyebilir misin mesajı gelmiş

    kadınların risk alımındaki farklılığı

    kadınların erkekler karşısında performansı

    kadınların rekabetçiliği
  • hani kadın erkek eşitti?
  • herkesin bildiği gerçekler ama söylenemiyor bu çağda.
  • artık kafayı nasıl kırdıysam, kafayı nasıl hasan cihat örter ile bozduysam, başlığı satrançta kadın erkek şampuanının ayrı olması diye okudum.

    tanım: saçmalıktır. bırakın kapıştırın iki cinsiyeti de birbiriyle.
  • kadın ve erkek beyninin farklı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. mesela kadın bir anda bir çok şeye odaklanabilirken erkeklerde herhangi bir konuya odaklanmak daha kolay ve yoğun oluyor. kadının birden fazla şeyi düşünmesi performansı da etkiliyor.

    bir kişi erkek olup dişil bir beyine sahip olabilirken tam tersi de olabilir. ancak bunu dışardan bakıp anlayamayız tabii ki.

    başta belki olabilir ancak şu zamanda bu durumun cinsiyetçilik içerdiğini düşünmüyorum.
  • bunun sebebi belli ama söylersek cinsiyetçi olacağız. erkekler bu tip sporlarla daha çok uğraşıyor. bunu aşağılamak olarak algılamayın ama kadınların tercih ettiği daha farklı alanlar var. satranç bu alanlardan biri değil. gayet iyi kadın satranç oyuncuları var fakat turnuvalar karma olsa sıralamada çok geride kalırlar. bunu silikliği engellemek için erkek ve kadınları ayırıyorlar. bunun tek sebebi erkeklerin satranç ile daha fazla ilgilenmesi. eğer yeterince kadın satranç oynasa belki sıralama değişebilir fakat kadınlar bu spora erkekler kadar ilgi duymuyor.
  • iş hayatında plaza şirketleri de kadın erkek eşitliği diye yüzde 95'i erkek olan mühendislik bölümlerinden yüzde 50 kadın istihdam etmek gibi pr kokan şeyler yapıyor.
hesabın var mı? giriş yap