• idari te$kilatlanma .merkezi otoriteyi guclendirmek icin ba$vuralan yontem .zamanla romalilar , hz. omer zamaninda araplar ve osmanlilar da kullanmi$tir .
  • antikçağ pers imparatorluğunda başkent persopolis'e bağlı her bir idari bölgeye, eyalete verilen isim. satraplık düzeni pers imaparatorluğunun yerel yönetimdeki en büyük başarısı olup, bu denli geniş sınırlara ve ulus çeşitliliğine sahip olan bir imparatorluğun önemli isyanlarla karşılaşmadan yönetilebilmesini sağlamıştır. bu başarının özünde her biri yerel valiler olan satrapların mümkün olduğunca yönettikleri toplum içinden seçilmesi ve satraplığın vergilerini ödediği, istenilen zamanlarda askerlerini gönderdiği ve imparatora bağlılığını bildirdiği sürece iç işlerinde serbest olarak kalmasıydı.
    satraplık sistemi, satraplıklar arasında bir haberleşme ağının kurulmasına duyulan ihityaçla birlikte tarihin bilinen ilk posta sisteminin doğumuna olanak hazırlamıştır. satraplık pers imparatorluğu sonrasında başta roma olmak üzere, geniş sınırlara ulaşmış olan pek çok imparatorluk tarafından idari teşkilatlanmanın temeli olarak örnek alınmıştır.
  • bu yönetim sistemi, büyük iskender'in de beğenisini kazanmış ve tarafından devam ettirilmiştir.
  • pers'lerin isgal ettikleri bolgede ki halkin pers'lerin koydugu sartlari kabul etmesi sonucunda onlara dokunmadan rahat bir sekilde yasamalarina izin verdigi bolgeler/eyaletlerdir.
  • pers imparatorluğunun yönetim sistemindeki eyaletlere, satraplık denirdi. günümüz valilerine benzetebileceğimiz satraplar persler arasından seçilirdi.

    satraplık içindeki yerel beyler, krallar parasal konularda satrabın talimatına göre hareket ederlerdi.

    satraplar; bölgelerindeki asayiş, yol, emniyet sorunlarını çözer, isyanları bastırır, tarımla ilgilenir, adalet sistemiyle ilgilenir ve vergi toplardı.

    satraplık sisteminin 2. keyhüsrev zamanında kurduğu posta sistemi muazzam başarılıydı. belirli mesafelerde posta istasyonları kurulmuş ve burada hazır atlılar beklerdi. böylece imparatorluk içi yazışmalar süratle iletilirdi.
  • satraplık, iran medeniyetinde ülke topraklarının ayrıldığı idari birimlere (eyaletlere) verilen ad veya persler'in valilik atamaları olarak da adlandırabileceğimiz sistemdir. pers imparatorluğu mutlakiyetle yönetilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap