• belki bir tek azeri kardeşlerimiz.
  • türkiye 'ye silah satacak ülkelerdir.
  • uzmanlığı uluslararası savaş suçları ve uluslararası ilişkiler olan bir hukukçu olarak bu sorunun ciddi olarak cevaplarını vermek istiyorum.

    öncelikle ülkenin kimle savaşa girdiğini bilmeliyiz.

    tek tek değerlendirelim.

    1- komşular
    karşımızda bir topluluk değil de tek devlet varsa, ve bu devlet komşularımız ise, bunlar küçük devletler. (iran hariç) yunanistan, bulgaristan, ırak, suriye, gürcistan vb..
    bu devletlerle birebir savaş halinde (bakın birebir diyorum) savaşa uluslararası örgütler müdahale edip bitirmeye zorlar (bm, ab, vb...) hiçbir devlet, kendi müdahaleleri dışında burada güçlenecek ya da zayıflayacak bir ülke istemez. birebir savaş, süper güçlerin zararınadır.

    2- iran
    normal şartlar altında savaşa girmemize ihtimal vermiyorum. iki devlet de birbirine muhtaç durumda. ancak yine de savaş çıkması durumunda, üstü kapalı şekilde abd'den destek alırız. petrol fiyatlarının yükselmesi sonucunda petrol ihraç eden ülkeler bu işten faydalanacağı için suudi arabistan ve ırak gibi ülkelerden dolaylı yoldan maddi olarak ve teçhizat anlamında destek görürüz. hatta nokta hedef vurma şeklinde olacak askeri operasyonlarda ırak toprakları ve hava sahasını kullabileceğimizi düşünüyorum. savaşa açıktan ya da örtülü olarak çin ve/veya rusya'nın da iran lehine dahil olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. onların iran lehine desteği, abd'nin bize desteğiyle orantılı olacaktır. ab ise bu konuda hukuki ve teknolojik destek sağlayabilir ancak fransa pek katılmaz zira çin ile ilişkileri çok güçlü.

    3- rusya:
    çok net şekilde abd desteği alırız. savaşa açıktan dahi katılma ihtimalleri var. ancak nato'nun tümünden bu desteği görmeyiz. kanada ve ingiltere'den destek alabilmemize rağmen, neredeyse ab'nin tümü rus doğalgazı'na muhtaç, haliyle nato üyesi ab ülkelerinin açıktan açığa savaşa girişmeleri imkansıza yakın. sadece barış çağrıları ile yetineceklerini düşünüyorum. olası türk-rus savaşında ukrayna üstü kapalı olarak bizim tarafımızdan olacakken, karşımızda ise yine üstü kapalı olarak yunanistan ve suriye'yi bulmamız kesindir. fırsattan istifade yunanistan ege'deki bazı türk adalarını işgal edebileceği gibi, kıbrıs sorununu kendi lehine çevirebilir. ayrıca suriye tüm türkiye sınırına ilerleyip üstüne bir de askeri tatbikatlarla gözdağı verebilir. ermenistan'ın soykırım iddiaları ise bu süreçte çok yoğunlaşacaktır zira olası rus galibiyeti halinde ermenilerin doğu anadolu'dan toprak isteyecekleri kesindir. savaşın sonucu ise, abd'nin yardım hızına bağlıdır. abd'nin yardımı yeterince erken ulaşırsa, rusya da türkiye de yenişemez. savaş öncesi durum benzeri bir barış yapılır. ancak abd yardımının gecikmesi halinde rusya tüm karadeniz kıyılarını yerle bir edebileceği gibi, istanbul'a girip çargrad (tsargrad) şeklinde adlandırabilir. bu safhada yardım ulaşması halinde (daha da gecikeceğini sanmıyorum) ülkenin güney ve batı ile kuzey ve doğu kısmı olmak üzere ikiye bölüneceğini düşünüyorum (vietnam, almanya ya da kore misali). güney ve batı amerikan, kuzey ve doğu rus kontrolünde kukla devletler olarak kalır. bundan sonrasını ise şimdiden kestirmek çok güç, ancak iki ihtimalde de bu işten zararlı çıkacak olan türkiye dışındaki tek devlet, yunanistan olur. zira abd; nato ve ab içinde bir rus yapılanmasına müsaade etmez, yunanistan'ın tüm iddialarında türk tarafında olur. ayrıca, rusların kuzey kore üzerindeki desteğini çekmesi şartıyla güney kore ve japonya sessiz kalır. ancak rusya'nın kuzey kore'den desteğini çekmemesi halinde maddi ve teknolojik destek gönderirler.

    4. abd
    abd ile savaşa girmemiz halinde rusya'nın arkamızda duracağını sanmıyorum. aksine, bunu ortadoğu'ya karayoluyla ulaşabilmek amacıyla zayıf anımızdan faydalanıp doğu bölgemizi işgal etmek için kullanabilir. ayrca, türkiye'nin akdeniz ve ege'de abd'ye beklenenden daha iyi direnebilmesi halinde istanbul abd'den daha önce rus işgaline uğrar. abd ile savaşa girmemiz halinde açıkçası garip şekilde başta yunanistan, fransa ve almanya olmak üzere tüm ab'nin bize kapalı ve/veya açık olarak destek sağlayacağını düşünüyorum. zira ege ve akdeniz'e daha rahat kontrol edebilecekleri küçük bir türkiye yerine koca bir amerika'yı ab kesinlikle istemez. ancak bu durumda kıbrıs'ı feda etmemiz ve bazı ekonomik, siyasi ve hukuki kapitülasyonlar vaadetmemiz gerekebilir. ingiltere'nin tarafsız kalacağını tahmin ediyorum. gidişatı tahmin edebiliyor olsam da, savaşın sonucunu kestiremiyorum. ancak bu işten kazançlı çıkacak tek devlet rusya olacaktır.

    5-ab
    topyekün ab ile savaşa gireceğimizi hiç sanmam. bu mücadeleler genelde siyasi ve ekonomik düzeyde kalır. ancak girdik desek bile, emin olun hem rusya, hem abd bize destek olur. ortadoğu'da abd ve rusya zaten yeterince mücadele ediyor, ancak ikisi de bu coğrafyada üçüncü bir aktör istemez.

    düşmandan bağımsız bizi destekleyecek ülkeler:

    azerbaycan: hiçbir hükümet, kendi seçmeninin ısrarlı isteklerine kayıtsız kalamaz. azerbaycan türkleri, buradaki savaşa sessiz kalmaz. düşmanımız rusya değilse açıktan, rusyaysa üstü kapalı destek verirler.

    bosna: bağlar çok kuvvetli. güçleri yettiğince silah, cephane gönderirler.

    katar: para, silah desteğini doğrudan/dolaylı olarak yapar.

    hindistan: süper güç olma yolunda rakipleri türk topraklarında ne kadar zorlanırsa kendisinin o kadar faydasına olacağından maddi ve teknolojik destek sağlayacağını düşünüyorum. ancak bu destek her şartta üstü kapalı olacaktır.

    kazakistan: resmi destek hem rus hem abd hem de çin tehdidi oluşturacağıdan, sivil örgütlenmeler eliyle destek olunur(para toplama, insani yardım vb.)

    pakistan: tarihsel dostumuz. kesinlikle herhangi bir şekilde desteklerini görürüz.

    iran: milyonlarca türk'ün yaşadığı ülkede, türkler ülke içinde örgütlenip yardım yollar. iran'la savaş halinde ise iran'da ülke içinde karışıklık çıkartırlar.

    venezuela: her halükarda petrol fiyatları fırlayacağı ve bu işten kendileri de faydalanacakları için savaş uzasın isterler. hiç olmazsa bm oylamalarında bizim tarafımızda olurlar.

    moğolistan: uluslararası alanda destek gelir.

    özbekistan: kazakistan desteklerse sessiz kalırlar. aksi halde destek alırız.

    türkmenistan: savaşa katılmazlar, maddi destek sağlarlar.

    nijerya: nijerya afrika'nın bölgesel gücü olma yolunda. diğer devletlerin afrika'daki dirençlerinin ve nüfuzunun zayıflatılması için türkiye'nin savaşı uzatması lazımdır. haliyle belli bir miktar silah ve para yardımı gelir.

    brezilya: aynı nijerya ve hindistan gibi, hem bölgesel hem de global rakiplerinin zayıflamasını ister, maddi destek yollar.

    libya: kendi iç savaşları bitmişse destek yollar.

    diğer: macaristan'daki turancı hareket destek yollar. rusya içindeki özerk türki cumhuriyetlerden destek gelir. savaşın rusya ile olması halinde hem türki cumhuriyetlerde karışıklık çıkmaya başlar hem de çeçenler rusya'nın büyükşehirlerinde bombalı eylemler düzenler. lojistiği zayıflattıkları gibi, rus kamuoyunu "bırakın şu savaşı" dedirtecek raddeye getirmeye çalışırlar.

    son değerlendirme:
    türkler; uluslararası alanda kıyasladığımız zaman genel anlamda "aşırı milliyetçi" bir ulus. bakmayın siz bedelli yapanlara, ılık götlülere falan. bu millet asker millet, karakteri bu. (ilber ortaylı diyor ben değil) olası bir savaş halinde o "bordo bedelli" ya da "klavye delikanlısı" diye küçümsediğimiz çoğu genç bile sokağa dökülür, silahlanır. 20 yılda ırak bataklığından, afganistandan çıkamayan süper güçler, buradan 50 yılda çıkamaz. burası, işgale uğradığında düşman askerin postallarını öpecek bir millete sahip bir ülke değil. ırak, suriye gibi ülkeler sınırları emperyalistler tarafından çizilmiş yapay ülkeler. türkiye ise en azından bin yıldır burada olan, silahlı kuvvetleri m.ö. 209'da kurulmuş, gelenekleri ve kültürü oturmuş bir ülke. buraya gelen abd ve rusya askeri burda kafayı kırıp memleketine döner, ikinci dünya savaşındaki psikolojik travmaları mumla ararlar. ha işgal ederler mi? ederler. ama pahalıya patlar.
  • ülke olarak pakistan, millet olarak ta dedeleri çanakkale'de yatan, mezar taşlarında; sınırlarımız haricinde kalmış şehirlerin yazdığı yerlerin halkları.
  • belki kktc
    onun dışında sanmam
  • arkamızda olacakları kesinde işte arkamızda.
  • savaş halinde kendi çıkarları doğrultusunda arkamızda yer alacak ülkelerdir.

    amerikayla papaz olursan rusya, rusya ile papaz oluyorsan amerika, biraz ötede çin var, türkiyenin savaşa girmesi demek ortadoğu için güç dengeleri değişiyor demektir. bu denge kimin aleyhine değişecekse o arkamızda olur.

    bir de avrupa sınırında savaşan bir ülke ister mi, sanmam, şuan güzel bir tamponuz ve arkamızda olmasa bile zarar görmememiz için çaba harcarlar, tabii bizim için değil, tamponu korumak için.
  • azerbaycan ve pakistan harici samimi ve askeri güçle arkamızda duracak bir tane daha ülke tanımıyorum.
    azerbaycan ile çok yakın ilişkilerimiz olduğu aşikâr fakat pakistan'ın bize olan koruma iç güdüsüne gerçekten hayret ediyorum.
    adamlar ne zaman başımız sıkışsa tüm nükleer silahlarımızla türklerin yanındayız diyorlar.
    allah dağına göre kar verirmiş derler ya cidden öyle bakın bizim de başımızda bunca bela varken pakistan gibi nükleer stokları ve askeri gücü çok iyi olan bir ülkenin bizi karşılıksız desteklemesini ateistler bir açıklarsa sevinirim.
  • yok.
  • rakibine göre değişir
hesabın var mı? giriş yap