• satrançta sicilya savunmasının "1.e4 c5 2.af3 d6 3.d4 cxd4 4.axd4 af6 5.ac3 e6" şeklinde başlayan varyantı.
  • lahey in sahil kiyisi ve o civardaki semtin adi. denizi kumsalda ciplak ayak yurunmeyecek kadar pis olsa da, denize giren manyaklari da bulmak mumkundur. yaz sicaginda heryer nemden insani bulantirken, burada pufur pufur ruzgar da esmektedir ayrieten.
  • ikinci dunya savasi sirasinda alman casuslarini ele verdiren ve hollandalilarin bu amacla semte verdikleri isimdir.

    o zamanlarin baskenti lahey'in (bkz: grevenhage) sahil kiyisinda kalan luks bolgeye "scheveningen" adinin verilmis olmasi, gercekten de stratejik bir onem tasimaktaydi. zira savas zamaninda baskente gitmek isteyenlerin kalabilecekleri tek bir semt vardi, o da sahil seridinde yer alan scheveninden semtindeki misafirhanelerdi.
    bunun bilincinde olan hollandalilar ise ikinci dunya savasi sirasinda baskente giden herkese "hangi semtte kalacaksiniz?" seklinde bir soru yoneltirlermis. semtin adini dogru telafuz edenler, hollandali olduklarini acikca ortaya koyarken; "$eveningen" seklinde telafuz edenler ise alman olduklarini dogal olarak gizleyemiyorlardi. (bkz: hayati kaymak)

    dogrusu nasil telafuz edilir diye sormayin... gerci basima gelenlerden sonra ogrendim artik; ama inanin bizim harflerimizle gosterilebilecek bir kelime degildir, bu. "skhheyveninhhen"e benzer gibi bir sey. bu arada oradaki "h" harflerini arapcadaki gibi girtlagin derinliklerinden gelen bir ses olusturuyor... (bu konuda tecrubesiz olanlarin, yemek yerken bunu denememesi onemle rica olunur)

    yani siz siz olun, eger olur da oraya gidecek olursaniz, almancadaki "sch"nin bizim "$" harfimiz gibi telafuz edildigini dusunerek "$eveningen" demeyin. derseniz, "almanci" olarak nitelendirilirsiniz - ki hollanda'da bu sekilde nitelendirilmek gunumuzde bile hala pek hos bir sey degil... (bkz: yasanmistir)

    not: bir hollandaliyla konusurken, scheveningen'i dogru telafuz ederseniz ise, onlarin kankardesi gibi bir seyi oluyorsunuz... (bkz: yasanmistir)
  • den haag yakinlarinda ruzgarli bir sahil beldesi. baharin belli zamanlari ve yaz disinda soguk ve ruzgarli. uzun bir sahile sahip ve kiyi boyunca cesitli kafeler dizilmekte. yazin bu taraflara gelen trenlerde mayolu insanlarla karsilasmak mumkun. tarafimdan yapilan yuzeysel arastirmalara gore isminin bir anlami bulunmamakta.
  • alman casusu sanilmamak icin 'sch'yi 'skhh' olarak telaffuz etmek yeterli olmuyor maalesef, 'v'nin 'f'ye yakin ama tam 'f' degil olmasi, 'ng'nin genizden gelmesi, sondaki 'n'in de yutulmasi lazim.
  • ciplaklar kampi olarak anilan plaj.
  • laheyin deniz kenarinda bir semti. kisin, yaza göre çok soğuk, sessiz ve sakindir. palace promenade denen alışveriş mekanını da barındırır ve bu mekanda bir atari salonu mevcuttur ki, genelde mun için bu kente gelen gençler deliler gibi oyun oynarlar, özellikle de japonyadan gelenler.
    bir de deniz kiyisinda kocaman bir iskele bulundurur, burdaki kuleye çıkılarak denizin ne kadar yeşil olduu seyredilebilir. geceleri kumsali bir deniz feneri ışığı tarayıp geçer.
  • hollanda'nin cadde bostan plaji. ustu kaval alti sishane bir mekan.hava 25 dereceyi gecti mi yurumenin imkansiz oldugu, her yastan her memleketten milletin akin ettigi, ustunuzden ziplayan atlayan kopeklerle guneslenmek, ucurtma konusunda acemi arkadaslarin kurbani olmamak icin tetikte gezmek gereken, etrafta kaslarini patlayana kadar sisirmis, ustu acik son model arabalarla dolasan kirolarin ve artik memeleri pideye donse de hala ustsuz guneslenen 70lik teyzelerin cirit attigi saka gibi bir yer.
  • ikinci dünya savaşı sırasında bu güzel sahil kıyısının ismini telffuz edemeyen almanlar,hollandalılarca öldürülmüştür. kurhaus hotel in çok güzel bir mimarisi vardır ve çok büyük bir hoteldir. cafelerde servis yapanlar sıcaktır. plaj kirli değildir. hollandalılar bizim beğenmediğimiz 24 derecede, deniz kenarında beyaz tenlerini karatmaya çalışırken gayri ihtiyarı gülümsersiniz.
  • gecesi gündüzünden görkemli sahil kıyısı. ışıklarla donanmış, muhteşem bi yer olur çıkar bu kıyı karşınıza.. kışın rüzgardan uzun süreli deniz kenarında kalamasanız da, büyük iskeleye çıkıp kurhaus hotelin ve denizin muhteşem manzarasını görmeniz şiddetle tavsiye edilir. büyük casino'nun gözalıcı binası da unutulmamalı tabi. denizin hemen karşısında yer alan evler mimari olarak da, lüx olması açısından da ve konumu itibariyle kıskandırır, imrendirir, iç çektirir. den haag zengin insanlarıyla ve onların lüx evleri, arabaları ve yaşamlarıyla meşhurdur, bunu fark etmek zaten hiç de zor değildir. bir de yine bu bölgede yer alan ve insanı irrite eden badhotel vardır. onca turistin uğrak yeri olan bi yerde nasıl olur da böyle bi isim tercih edilir anlamadım. gelen her turistin flemenkçe bileceğini düşünmüş olamazlar heralde, böyle bi hata yapmış olamazlar. kısaca ben çok beğendim, çok ıslandım, ama çok beğendim, yağmurda da pek romantik oluyomuş onu da öğrenmiş oldum. tek ilginç yanı, sahilde düzenlenen bi eğlenceleri var, lazerlerle desteklenen ve bi hikayenin anlatıldığı; konusu daha saçma olamazmış heralde.. ve insanların bu derece saçma, basit bi şeyi nasıl olur da eğlenerek ilgi gösterdiklerini halen anlayamamış bulunmaktayım. yetmedi daha diyenler için:
    http://www.scheveningen.nl/
hesabın var mı? giriş yap