• freud'un 1911 de vaka incelemesi..almanyalı bir aristokrat, başyargıç , hukukçu, paranoya hastası, doktor babanın çocuğu, anasını kimsenin merak etmediği kadersiz in adıyla mahsus hayatı üzerinden ahkam kesme olgu tartışması. muhtemelen freud tarafından yanlış anlaşılmış olduğu ve insanlığın kümülatif metninde yanlış anlaşılmış vaka takdimi olarak kalma bahtsızlığına dayanamadığı için, freudun kendi üzerine yazdığı makalenin ilk yayınlanmasından birkaç ay sonra yaşam arzusundan vazgeçerek ebediyete irtihal eden psikanalizm maduru. seri katil psikanalizmin ilk kurbanlarından biri.

    ama "freud schreberi açıklarken kendini mi açıklar, yoksa bir hasta olarak metninden yaklaştığı schreber i mi pek belli değil der" dorothy bloch.doğrudur. bazen "ejderle çarpışan ejdere döner ve hatta belki de ejder aslında kendisidir" gibi counter transference lar siz aramadan sizi buluyor nitekim.
  • türk versiyonu için;
    (bkz: adnan oktar)
  • schreber olgusu ilk defa analize yüce ve ulu insan sigmund freud tarafından alınmıştır, ulaşılan sonuçlarda schreber isimli bi yargıcın paranoyası incelenmiş ve eşcinsellikle paranoyanın çok yakın ilişkili olduu görülmüştür, kimsenin dinine bişi demeyelim ama dinlerin çıkış noktalarına da çok güzel değinmeler gösterilmiştir, zira bu paranoyak ark ımız tanrı dan hamile kalma (ki kendisi erkektir) ve douracaı yeni bi mesih ile üstün insan ırkını dünyaya yayacaını düşünüp mastürbasyon yapmaktaydı ayrıca bu şahıs kendi kitabını yayınlamıştır isteyenler bir paranoyağın kendi düşünceleri isimli kitabı bulup okuyabilirler, bakarsınız müridi filan olursunuz :) gerçi adam öleli bayya oldu ama olsun
  • narsizm ve shreber vakası* kitabında freudun konuyla ilgili yazdığı makaleye ulaşılabilir.
  • freud'un olgu öyküleri içindeki tek psikoz vakası olarak bilinir.
  • büyük bir freud hayranı olarak incelediği tek psikoz vakasını tabii ki ben de merakla araştıracaktım.

    hala soru işaretleri ile dolu olan bir vaka. günümüzde bile psikoz tanısıyla altta yatan sebepleri tam olarak bulamadığımız nice vaka tedavi ediyoruz.

    yargıç olarak atanan kahramanımızın emiri altında çalışan insanların kendisinden yaşça çok büyük olmasının getirdiği ağır yükle beraber bilinçaltında var olan bi kaç travmanın açığa çıkması ile olaylar başlıyor. doktor olan babasının çocukluk çağındaki katı tavırlarının yarattığı etki ile kendine dış dünyada bir baba figürü yaratıp kendini de kadın rolünde düşünerek babasının hoşuna gidebileceğini düşünüyor. baba çok erken yaşta ölmüş tabii. ortada var olan bir baba yok ama hala arasını düzeltme çabası var. önce doktoru, sonra güneş, sonra tanrı..

    garip olan tanrının kendisinden şehvani tavırlar beklediği için kendisini bir kadın olarak görmeye başlıyor. oluşan soru işareti ise benim gözümde; zaten eşcinsel eğilimi var mıydı yoksa sanrıları ve bilinçaltının yarattığı etkilerle mi sonradan oluştuğudur. ikinci savı destekleyen başka çalışmalar da varmış. ebeveynlerinden şiddet ve taciz gören 2kız ve 2 erkek çocukta korunma içgüdüsü ile karşı cinse dönüşme eğilimi gözlenmiş. bu da beynimizin bizi nasıl yönlendirdiği üzerine ekstra düşündürüyor.

    garip olan bir başka durum ise freud'un şu sözleri; benim kuramımda itiraf edebileceğimden daha fazla sanrı mı bulunduğu yoksa schreberin sanrısında diğer insanların henüz inanmaya hazır olmadıkları kadar gerçeklik mi bulunduğunu zaman gösterecek.
    freudun da babası ile olan ilişkisinde pürüzler olduğunu biliyoruz. bunun etkisiyle mi yoksa başka bir sebeple mi her ayrıntıyı dile getirmiyor veya öğrenmek istemiyor ayrı bir soru işareti olarak kalıyor. kayıtlar bir sır gibi saklanıyormuş.

    sanırım 1950lerde tekrar araştırılınca kayıtlara ulaşılıyor. ama ben o kayıtlara ulaşamadım:) çok ilginç bir vaka araştırmalarım devam edecek:)
  • elias canetti'nin 512 sayfalık/ 30 yıllık eseri (bkz: kitle ve iktidar) kitabının son bölümünde ayrıntılı olarak ( schreber davası 1 ve 2) irdelediği ilginç vaka.

    (bayram değil seyran değil, nerden esti derseniz bahsettiğim kitapla/ baş yapıtla altı ay boğuştuktan sonra dün akşam bitirdim ve bu ilginç yargıç hakkında epey bir şey öğrendim)
  • freud'un psikozdan anlamadığının kanıtıdır.
hesabın var mı? giriş yap