• bestecinin tamamladigi son senfonisi. aslinda uzun bir aradan sonra tamamladigi tek senfonisi.

    bir istisna haric senfoni kariyerine hizli bir baslangic yapan besteci 16-21 yaslari arasinda 6 yilda (1813-1818) 6 tane klasik senfoni besteler. son donem haydn - mozart ve ilk ve orta donem beethoven senfonilerinin muziklerini ve orkestralamalarini model aldigi, klasik kaliplara oldukca bagli kaldigi, arada kimi hosluklara imza attigi [1. senfoni 1. bolum (acilisin rekaputilasyondan once tekrari), 2. senfoni 2. bolum (hos cesitleme dizisi), 4. senfoni (yapitin tumune yaygin ifade), 5. senfoni (orkestralama ve muzik) ] bu yapitlardan sonra el attigi (sarki haric diyebilirim sanirim) tum yapit turlerinde (piyano sonati, opera, yaylilar dortlusu vs.) oldugu gibi senfonide de ardarda tamamlamadigi yapitlar yazmaya (bitirmemeye) baslar.

    bu bocalama \ yeni yollar arayisi evresinde yarim biraktigi 4 tane senfoni denemesinden sonra (ki bunlardan sonuncusu meshur bitmemiş senfonidir *) bu senfoniyi tamamlayarak bir dostuna bir mektubunda bahsettigi 'bir buyuk senfoni' besteleme amacina ulasir.

    bu senfoniden sonra da (bu sefer vefati nedeniyle) tamamlamadigi bir yapiti olacaktir. (no. 10)

    9. senfoni, operalari disinda belki bir iki istisna haric (kimi korolu yapitlar, bale ve sahne muzikleri *) orkestrali yapitlari icerisinde en genis caplisidir. benim bildiklerim icerisinde en genis caplisidir. senfonilerinin en buyugudur. icindeki tum tekrarlar gozetilerek seslendirilirse her bolumu ceyrek saat kadar surer ve toplamda bir saati yoklar. tekrarlar cikarildiginda ve 2. bolum gercekten bir andante gibi calinirsa 45 dakikayi biraz gecer.

    do major tonundadir, 4 bolumludur, klasik yapilara bagli bir dizayni vardir. vefatindan 3 sene evvel 1825'te 28 yasindayken kaleme alinmistir.

    orkestralamasi 3 adet trombon iceren standart klasik cag orkestrasidir.

    yapitin deutsch katalog numarasi 944'tur.

    yapit turu sira no.'su biraz karisik. burada da 9 diye adlandiriyoruz. neden? zira iste ilk 6 senfoni var + numara verilmeden gecilemeyecek kadar uzun bir senfoni taslagi var (no. 7) + tum zamanlarin en unlu senfonilerinden olan bitmemis senfoni var (no. 8) + bu yapit (etti [no.] 9).

    6 ila 9. senfoniler arasinda yarim birakilmis diger taslaklar numara verilmeye degmeyecek kadar ilkel asamalarda birakilmis.

    ara not : gerci bunlar ve dahasi sonrasinda tamamlanip kaydedilmistir bu calismada, dikkatinizi cekerim, bitmemis senfoni bile turlu katakullilerle bitirilmistir ! (bkz: #22048577)

    lakin yukarda no. 7 olarak andigim taslagi goz ardi edip bitmemis senfoniye 7 ve bu senfoniye 8 diyenler de vardir. sasirmayasiniz. daha eskiden bitmemis senfoni'yi schubert vefati nedeniyle bitiremedi sanildigindan, tamamlanmis 7 senfoniye 1'den 7'ye kadar numaralar verilip bitmemis'e de dogal olarak '8.' deniyordu. sonradan bitmemis senfoniyi bitirmediginde daha yasayacak bir 6 senesi oldugu kesfedilince numaralar degistirildi.

    bu senfoninin bir de adi vardir : buyuk. aslinda 'buyuk do major' zira schubert'in 6. senfonisi de do major tonunda kaleme alinmisti, senfoni numarasi kullanmadan bunu ondan ayirabilmek icin buna 'buyuk do major' demek gelenek olmus bir aralar.
  • 1. bolum :

    acilis
    serim
    serimin tekrari
    gelisme
    serimin turevi
    kapanis

    (bu yorumda ve tekrar gozetilerek) 16 dakika suren devasa bir bolum. bu capta senfoni bolumu o devirde cok ender rastlanacak bir sey ama bu kadar genis capli bolumun gelismesi kapanisindan daha kisa suruyor, bir oran sorunu var. ayrica gelismede, bolum basinda sunulan materyal daha yogun bir islemeye tabi tutulabilirdi belki.

    trombonlar ayni bitmemis senfonide oldugu gibi beethoven'a tas cikaracak sekilde on planda, bayag bayag tematik materyali tasiyor, sunuyor vs. bir efekt yahut eslikten cok daha fazlasini yapiyorlar.

    muzikal materyal guzel ancak belki biraz basit, yahut belki biraz basit ama guzel \ zevkli.
  • 2. bolum yapitin dramatik merkezi. a - b - a' - b - kapanis formunda.

    bu bolum schubert gibi melankolik bir sarki bestecisinden beklenecek tum melodi zerafetini ihtiva ediyor. bolumun bence en onemli noktalari bu a ve b'ler arasindaki gecisler. oralarda muzik oldukca sadelesiyor ve asili kaliyor, bu noktalarin altini hassasiyetle cizen kayitlar icin wilhelm furtwangler'inkileri dinleyiniz. *

    a' adindan anlasilacagi uzere a'nin gelistirilmisi. o devre kadar bestelenmis pek az senfoninin yavas bolumunde denk gelinecek gucte bir dorugu (aklima beethoven 3. senfoni 2. bolum disinda birsey gelmiyor ama o zaten apayri bir delilik urunu) var ve iyi bir yorumla carpici sonuclar elde edilmesi isten degil zira muzikal materyal cok saglam. doruktan sonraki dramatik sus ve o susun icinden cikip gelen pizzicatolar ve akabindeki viyolonsel - uflemeliler diyalogu cok guzel yazilmis.

    kapanis gene a kisminin bir turevi ve cok manali islenmis, gercek bir kapanis bir son bir nihayete eris. schubert bu senfonide cok tekrar kullanmasi ile elestirilmistir. sadece yapisal tekrarlar degil (ornegin serim - serimin tekrari) ayni cumlenin ardarda tekrar edilmesi gibi, biktirici sabitlikte eslikler vs. (daha cok 3. ve 4. bolumde) ama bu kapanista ornegin klarnetin ardarda caldigi sonradan obua ve flutte gezinip tekrar klarnete donen 1. tema parcasi... kapanisin dorugundan inildiginde bizi karsilayan obua ve flut... aslinda hep tekrardan ibaretler ama cok guzel tekrar edilmisler.
  • 3. bolum standart scherzo.

    a
    a
    b
    b

    trio, bu harbi cennetten dusme bir muziktir :

    c
    c
    d
    d

    scherzo tekrar

    a
    b

    cap olarak ancak beethoven'in 9. senfonisinin scherzo'su ile kiyaslanabilecek bir bolum. o kadar iddiali olmasa da ....
  • 4. bolum bekelenecegi uzere coskun bir finaldir ve gene sonat formundadir. *

    serim
    serimin tekrari var ama bu kayitta alinmamis nedense...
    gelisme
    serim turev
    kapanis
  • hep merak etmişimdir şu senfonileri numaralarıyla bilebilen insanları. bence sizler bu müzik türüyle profesyonelce ilgilenen bir küçük grup olmalısınız.
    diğer bir grup ise , bilmese de bilmiş gibi hava atanlar.
    ben dinlerim arkadaş, romantikmiş, barokmuş.

    ben bach dinlerim brandenburg bilmem kaç bana ezeberlenmesi uzak gelen bir isim.

    bu yorumun yeri belki burası değil, ama muhataplarının bir kısmı burada biliyorum.
  • franz schubert'in en nevi şahsına münhasır eserlerinden biridir.

    ortalamaya gore daha atilgan yorumlarindan hoslaniyorum.

    dorduncu bolum (final): https://youtu.be/-obm5_eww7o?t=9m24s (10:16 ve sonrasina dikkat, yaylilari calanlar arasinda bulunmak isterdim.)
hesabın var mı? giriş yap