• iletişim yayınlarından çıkan bir alman’ın hikayesi adlı otobiyografik romanın yazarı olur kendileri.
  • 1907-1999 tarihleri arası yaşamış yani neredeyse bütün bir 20. yüzyıl kadar yaşamış alman gazeteci ve yazar. sebastian haffner de gerçek ismi değil takma ismiymiş, onu da içinde yaşadığımız faşizan dönemin hediyesi olan yasaklı wikipedia'a vpn ile girip öğreniyoruz ki nereden baksan epey acıklı bir durum.

    hele hele kendisinin iletişim'den çıkan bir alman'ın hikayesi isimli kitabına gelirsek daha da acıklı bir hale geliyoruz. buyrun kitaptan çarpıcı örneklerden birkaç tanesi.
    sayfa 80: "düzenli aralıklarla aşağı yukarı her altı ayda bir yeni bir kanun hükmünde kararname yayınlanıyor"
    sayfa 78: "tuhaftır ki bugün hitler kalabalıklara sadece bir arabanın içinde otururken görünüyor, tepeden tırnağa silahlı ss'lerle dolu on-on iki araba eşliğinde hızla geçip gidiyor"
    sayfa 115: "hemen seçimlerden önce 4 mart'ta gerçekleştirilen muazzam bir zafer kutlamasıyla "milli uyanış günü" ile başladı bu törenler"
    ...

    hayırlı olsun.
  • yazmış olduğu bir alman'ın hikayesi adlı kitabı, az önce bitirdim. almanya'da, nazilerin iktidar olduğu dönemde, yaşanan tüm despotluklara, katliamlara ve hukuksuz uygulamalara; nazi olmayan, yani normal (sağlıklı düşünebilen) bireylerin, nasıl tepkisiz kaldıklarını ve hatta yaşananlara ortak olmak zorunda bırakıldıklarını merak ediyorsanız, bu kitabı okumalısınız derim.
  • nazi almanya'sına farklı bir gözle bakmamıza imkan veren, birbirinden değerli iki esere sahip yazar. öncelikle tarih kitaplarının okuyuculara aksettiremediği gündelik hayattaki insanların nazi iktidarıyla birlikte değişen yaşamlarını, ülkede vücut bulan nazi düzenini son derece açık ve samimi bir şekilde yansıtma becerisine sahip bir yazar olduğunu söylemeliyim. her iki eserin çevirmeni olan hulki demirel de oldukça başarılı.
  • istese nazi almanyasında yüksek bir mevki edinebilecekken onların görüşlerine katılmadığı ve iğrenç bulduğu için yurtdışına kaçmış, londra'da mülteci olmayı yeğlemiş bir insandır kendisi.
  • bir alman'ın hikayesi kitabını okudukça günümüz türkiye'si ile o kadar çok aynı şeyleri gördüm ki inanılmaz gerçekten. faşizm kılık değiştirse de yıllar geçse de üstünden yine hep aynı şekilde tezahür ediyor. faşizmin dinamiklerini aha!! diyerek tespit etmenizi sağlayacak bir otobiyografik özellikli kitap.
hesabın var mı? giriş yap