• 1948 santiago* doğumlu şilili politikacı, ekonomist, yatırımcı ve eski senatör. orta sağı temsil eden ve değişim için koalisyon hareketine mensup ulusal yenilenme partisi'nin* (rn) üyesi.

    17 ocak 2009'da yapılan genel seçimlerin ikinci turunu kazanarak şili devlet başkanlığı görevine seçildi. başkanlık makamını 11 mart 2010'da devralması bekleniyor.

    augusto pinochet yönetiminde çalışma bakanı olan babasının brüksel'deki büyükelçilik görevi nedeniyle bir yaşında belçika'ya gitti. babası daha sonra birleşmiş milletler büyükelçisi olunca new york'a taşındı. 1955'te şili'ye dönüşünde colegio del verbo divino* okuluna başladı ve 1967'de mezun oldu.

    şili'nin en eski üniversitelerinden pontificia universidad católica de chile'den ekonomi lisans derecesini 1971'de aldı. üniversitenin tarihinde en yüksek not ortalamalarından* biriyle mezun olurken aynı zamanda her neslin en başarılı öğrencisine verilen raúl iver oxley ödülüne de hak kazandı.

    piñera fullbright bursuyla ekonomi alanında lisansüstü eğitim için harvard'a devam etti. harvard'daki öğrenciliği sırasında bir sınıf arkadaşıyla* birlikte yazdığı "the old south's stake in the inter-regional movement of slaves" adlı, geçmişte kölelerin bölgeler arasında ticaretinde abd'nin güney eyaletlerinin rolünü ele alan makalesi journal of economic history'de yayınlandı. aynı zamanda asistan olarak ders de verdiği harvard'daki üç yılının ardından lisansüstü ve doktora derecelerini eşzamanlı olarak, gelişen ülkelerde eğitim ekonomisi* konulu teziyle aldı. 1976'da ülkesini döndü ve 1988'e kadar süren akademik kariyerine başladı.

    piñera'nın malvarlığı, ulusal kapsamda yayın yapan chilevisión televizyon kanalı (hisselerin %100'ü), lan havayolları'nın %27 hissesi, colo-colo futbol takımının %13 hissesi ile birlikte quiñenco, enersis ve soquimich gibi şirketlerde önemli miktarda hisseyi içermektedir.

    forbes dergisi, servetini kendi kuran piñera'nın mart 2009 itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynağı olduğunu açıkladı. 1970'lerin sonunda şili'ye kredi kartlarını getirmesi bu servete ilk ivmeyi kattı. bunun ardından, özellikle hava ulaşımı sektöründeki yatırımlarıyla büyüdü.

    1982'de hakkında tutuklama kararı çıktı. talca bankası'nın genel müdürlüğünü üstlendiği dönemde bankacılık kanunlarını ihlal etmekle suçlandı. avukatları kararın temyizi için çalışırken 24 gün boyunca saklandı. bu hukuki süreçten aklanarak çıktı.

    2006 yılında lan havayolları'nın hisselerinin alım satımında imtiyazlı şirket bilgisiyle* hareket ettiği gerekçesiyle temmuz 2007'de şili menkul kıymetler denetleme kurulu tarafından piñera'ya 680 bin dolarlık ceza kesildi. piñera cezaya konu olan suçu inkar etti ve konuyu siyasi çalışmalarını baltalamak üzere tasarlanmış bir saldırı olarak değerlendirdi.* ancak, mahkeme sürecinin uzun sürebileceği ve nihayetinde 2009 sonbaharında başkanlık adaylığına köstek olabileceği gerekçesiyle itiraz etmeden cezayı ödedi. aynı ay içinde, lan ve quintec şirketlerindeki murahhas görevlerinden istifa etti.

    piñera, augusto pinochet'e karşı 1988 tarihli referandumda hayır oyu kullandığını belirtti. 1989'da pinochet hükümetinin eski maliye bakanı hernán büchi'nin başkan adaylığı seçim kampanyasına önderlik etti. aynı seçim sürecinde, piñera doğu santiago çevresinden senatör (1990–1998) seçildi. hemen ardından rn'ye katıldı. senatörlüğü sırasında senatonun finans komisyonunda görev aldı.

    piñera'nın 1992'de bir yıl sonraki başkanlık seçimlerinde partisinin adayı olma çabası piñeragate olarak anılan skandalla sona erdi. kendisiyle bir arkadaşının arasında geçen bir sohbetin gizlice kaydedilerek, katıldığı bir televizyon programında ifşa edilmesiyle patlak veren bu skandalda, olayın meydana geldiği televizyon kanalının sahibi ricardo claro tarafından açıklandığına göre, piñera'nın, partideki rakibi evelyn matthei'yi köşeye sıkıştırmak üzere kendisine yakın bir gazeteciyi kullanarak komplo düzenlediği anlaşıldı. daha sonra, ses kayıtlarının bir ordu mensubu tarafından yasadışı olarak tutulduğu, matthei'ye verildiği ve ondan da claro'ya iletildiği açıklandı. piñera ile birlikte matthei de bu seçimlerde adaylıktan çekildi.*

    piñera 2001 ile 2004 arasında partisinin başkanlığını üstlendi. 2001'de senatörlük için aday oldu ancak partisinin de mensubu bulunduğu sağcı birlik cephesinin başkanlık adayı olan udi'* üyesi joaquín lavín'in piñera'nın partisinden çıkacak adayları desteklemeyeceğini duyurması ve onun yerine emekli amiral jorge arancibia'yı destekleme ısrarı üzerine adaylığını geri çekti.*

    üyesi olduğu rn partisi, lavín'in udi partisi'ni desteklemesi gerektiği halde, 14 mayıs 2005 günü piñera beklenmedik bir siyasi manevrayla 2005 başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. siyasi görüşünü dayandırdığı felsefeyi de hristiyan hümanizmi olarak tanımladı. seçimin 11 aralık 2009'daki ilk turunda oyların %25.4'ünü alarak sandıktan ikinci sırada çıktı. hiçbir aday mutlak çoğunluğu elde edemediği için piñera ile mevcut koalisyon hükümetinin adayı michelle bachelet ile ikinci turda tekrar yarıştı. bachelet başkanlığı %53'ün üzerinde oy oranıyla kazandı.

    piñera 2009-2010 başkanlık seçimlerinde de aday oldu. ağustos 2009'dan itibaren kamuoyu yoklamalarında hepsi sol seçmenleri temsil eden* rakipleri eduardo frei ruiz-tagle, marco enríquez-ominami ve jorge arrate'nin önünde göründü. 13 aralık 2009'daki seçimde oyların %44.05'ini alarak ilk sıraya yerleşirken en yakın rakibi frei resmi sonuçlara göre %29.6'lık oy oranında kaldı. hiçbir adayın oyların yarısından fazlasını alamaması nedeniyle, şilililer nihai karar için 17 ocak 2010'da tekrar sandık başına gittiler. piñera'nın zaferiyle birlikte, yirmi yıla yakın orta-sol yönetimin ardından şili siyasetinin orta-sağa doğru kayması bekleniyor.

    piñera'nın seçim kampanyasındaki vaadleri arasında eğitim düzeyini artırmak ve komşu ülke peru ile ilişkileri iyileştirmek öne çıktı. kullandığı taktikler arasında da bir kampanya marşı, "teşekkür" afişleri, üzerinde "aylaklar, eğlenceniz bitti" ve "küçük işletmeler, büyük fırsatlar" gibi mesajlarla piñera'nın fotoğraflarından oluşan billboard'lar dikkati çekti.

    17 ocak 2010 günü yerel saatle 21.00'de şili içişleri bakanlığı müsteşarı seçimin ilk sonuçlarını açıkladı. buna göre piñera oyların %51.87'sini, rakibi frei ise %48.12'sini aldı.

    son olarak, nejat yavaşoğulları'ndan geliyor: ...yıl 1973. ve 11 eylül persembe. saat 13'te trt'de...
  • sahibi olduğu medya kuruluşları ve futbol takımından dolayı şili’nin berlusconi’si olarak anılıyor. geçen yıl forbes’in dünyanın en zenginleri listesinde 701. sırada yer aldı.
  • başkan olduktan hemen sonra önce deprem sonra da maden faciası ile başetmek zorunda kalmış, ancak her iki olaydan da başarılı ve puan kazanarak ayrılmıştır. bu nedenle de sık sık ekraanlarımızın ve gazetelerimizin konuğu olmuştur.
  • şili'deki madenci mucizesi ve madencilerin yukariya cikarilmasi sirasindaki samimiyetine inandigim... simdiye kadar kendi gozlerimle gorduklerim arasinda samimiyetini inandigim tek politikaci...
    yeniden secilmesi sasirtmayacaktir.
  • samimiyetine inanıyor ve mutluluğunu paylaşıyoruz.

    lakin acaiptir, madencileri krutarma çalışmaları arasında yaptığı konuşmada, devlet bahçeliden alıntı yapmıştır: "13 10 10 , topla 33 yapar. bu rakam unutulmayacak gibi birşeyler dedi.
  • ölmek madencilerin kaderinde var diye bir söz sarf etmemiş bir yöneticidir.
  • maden kazasındaki başarılı idaresi ile popülerliğinin %70'leri gördüğü ortaya çıkmıştır...
  • şu dünyada samimiyetine inanılan tek siyasetçi.
  • yer altından kurtarılan her madenciye öyle içten, öyle sevinçli, öyle babacan bir tavırla sarılıyor ki, kıskanmamak elde değil. bizde olsa, başbakan ya da cumhurbaşkanının tavrı* böyle mi olurdu, hiç sanmıyorum. arada mutlaka "evet, ben büyüğüm, hem de devlet büyüğü, ve aramızda bir mesafe var bunu asla unutma halktan kişi" sinyali, hali oluşur, ona göre bir karşılama gerçekleşirdi. ya da her bir kişi için karşılamada o kadar tepede biri olur muydu, bunda bile şüphe ediyorum yazık ki.
  • meşhur videodaki mimikleri ve konuşma tarzı ile aşırı derecede christoph waltz'a benzemektedir.
hesabın var mı? giriş yap