• (bkz: ercan fındıkoğlu) ya bu arkadaş gibi yakayı ele verirsiniz.yada (bkz: masak) takibine girersiniz

    düşünün siz asgari ücretle çalışan bir garibansınız ortalama cebinize giren çıkan para belli aşağı yukarı (bkz: masak) sizinle işi olmaz ama durduk yere hesabınıza 5 milyon tl para gelip bu parayı suursuzca harcadiginizda takibe girersiniz ve bu hangi ticarete veya gayrimenkul satımına ait olduğu sorgusuna takilirsiniz bunun cevabını veremediğiniz zaman tebrikler paketsiniz.
  • iyiniyetli zenginleşenin yalnızca elinde kalanı, iyiniyetli olmaksızın elden çıkaran ya da iade etmesi gerektiğini bilmesi gerekenin ise zenginleşmenin tamamını geri vermekle yükümlü olduğu borçlanma durumu.

    talep hakkını öğrenmeden itibaren iki yıl ve her halde 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
  • kurumsal bir firmanın maaşlarınızı fazladan yatırılması durumunda başınıza gelebilecek olay. eğer siz o paranın hakkınız olduğunu iddia ederseniz mahkemeye başvurabilirsiniz. bir sonraki ayın maaşından size bildirmeden kesinti yaparsa yine siz haklı olursunuz. eğer bu durumlardan biri gerçekleşmemişse o parayı tıpış tıpış geri vereceksiniz. bazı firmalar bunun peşine düşmeyebilir ama neredeyse hepsi bunun için başınızda boza pişirecektir ve icra takibi başlatacaktır. maaşınızı eksik yatırdıklarında bu kadar irdelemezler sümük gibi yapışırsanız belki alırsınız paranızı. türkiye'de işler böyle.
  • illa ki siyasi ayağı vardır. küçük bir ihtimal ama sebepsiz zenginleşen şahıs herhangi bir siyasi bağlantıya sahip değilse bile, erk sahiplerinin kendi yandaşlarını zengin etmek için yönettiği sürece hasbelkader dahil olmuş demektir.
  • asla masum olmayan zenginleşme yoludur.
  • zamanaşımına uğramış bir borcun ifasından kaynaklanan zenginleşmeler geri istenemez (tbk m. 78)
  • bir kimsenin mal varlığında, portföyünde haklı ekonomik ve hukuki bir nedene dayanmaksızın meydana gelen artışı ifade eder. zenginleşme lehine olan kişi söz konusu durumu biliyor ve zımnen kabul ediyor ise kötü niyetli zenginleşme fiilini isliyordur.
  • kişinin malvarlığında haklı sebebe dayanmayan bir zenginleşme varsa veya malvarlığından çıkması gereken mal çıkmıyorsa ve bu zenginleşme diğer kişinin aleyhineyse sebepsiz zenginleşme söz konusudur. dolayısıyla burada sebepsiz zenginleşmeden kaynaklı bir borç ilişkisi doğar. zenginleşmenin aleyhine olduğu taraf geri isteme hakkını öğrendiği andan itibaren 2 yıl, herhalde 10 yıl içinde sebepsiz zenginleşme davasını açmalıdır.
    edit: yazım
  • son yıllarda türkiye'de birçok örneği görülen durum.

    adama bakıyorsun hiçbir vasfı yok hiçbir malı mülkü yok 1 ayda altına son model bmw çekiyor ev alıyor.
  • ingilizcesi unjust enrichment olan hukuki terimdir.
hesabın var mı? giriş yap