• istiklal harbi'ne fevkalade bir katkı sağlamış, mehmet akif'in can dostu eşref edib tarafından kurulan mecmua. bu mecmuanın tek bir nüshası dahi anadolu'nun çeşitli yerlerinde çoğaltılarak cephelere gönderilir ve bu sayede mehmetçikler birer mücahit insiyakı ile doldurulur idi. mustafa kemal, istiklal harbi'nin manevi kahramanı olan şair mehmet akif ersoy ile eşref edib'i yanına çağırıp şöyle demiştir:

    “sevr muahedesinin memleket için ne kadar feci bir idam hükmü olduğunu, sebîlürreşâd kadar hiçbir gazete memlekete neşredemedi. manevi cephemizin kuvvetlenmesine sebîlürreşâd’ın büyük hizmeti vardır. her ikinize de teşekkür ederim”.

    kanımca, cemaleddin latiç'in ljlan(zambak) dergisine benzer bir şekilde, zaferimizin en büyük mimarlarından biri olan mehmet akif ersoy'un vaiz kişiliğini ayyuka çıkaran muteber bir mecmua olmuştur sebilürreşad.
  • 1908 sularinda yayinlanmaya baslamis türk islamciliğinin ilk dergilerinden biridir sebilürreşad. önceleri sirat-i müstakim adiyla yayinlanan gazete, volkan ve 31 mart faciasinin hatiralari hala tazeyken balkan savaşı siralarinda sebilürreşad adini alarak islamci milliyetçi sulara kaymiş idi. sonralari ankaraya taceddin dergahi mahfillerine meyledip, eşref edip fergan taraflarindan nurcu, mehmet akif araciliğiyla nakşibendi taraflardan destek bulmuş idi. mahmud esad bozkurt vs. buralarda de yazar idi. hey gidi idi...

    unutmadan, şeyh said sonrasi terakkiperver cum. firkasi vs. ile birlikte takrir-i sükun'la kapatilan dergiler arasindadir sebilürreşad. o ara şimdilerde eşref ve mehmet akif'in atatürk'e yakinliğinndan sözetmeyi ve kendilerini kurtuluşsavaşı kahramanı olarak sunmayi pek sevenlerin unutmayi seçtiği günler yaşanmiş olup eşref edip fergan bey' de kazara tutuklanmış ve yargilanmiştir. sebilürreşad, sonralari 1948'de yeniden yayınlanmaya başlanmış olup, 1960'larin ortalarina kadar mutedil bir çizgide yayinlanirken islamci milliyetçi alemimimizin en sönük ve sönük olduğu için etkili bir yayini olarak adini anmak istedim bu yaz sicağinda, ne zaman öldü yahu bu eşref edip acaba diye ararken... 71'de ölmüş o da. be hey gidi '71 sicağında...
  • mehmet akif'in başyazarlığını ve yöneticiliğini yaptığı dergi. 1925 yılında kapatılmıştır.
  • hakkında yayınlanan müstakil bir eser için buradan buyurun:
    http://www.librakitap.com.tr/content/view/266/219/
  • çin'e kadar uzanmış dergidir. 1912 yılında pekin medresesi'nin (darul ulumil hamidiyye) dergiye abone olduğu duyurulmuştur.
  • sırat-ı müstakim adıyla çıkan ilk 75 sayısı bağcılar belediyesi tarafından transkripsiyonu yapılarak basılmış. şimdilik 3 cilt var. devamı da gelecek gibi.

    ayrıca belediye eseri internetten direk ücretsiz indirilebilir olarak paylaşıma açmış. helal olsun

    (bkz: yerelde oyum belediyeye)

    edit: ben bu entriyi gireli dört ve beşinci ciltler de çıkmış. tü tü tü maşallah.
  • hakkında abdurrahman dilipak'ın biraz saçmaladığı (bkz: #62305471) islamcılık fikriyatını yaymak için 1908 ağustos'unda mehmet âkif ersoy'un desteği ile eşref edip fergan başyazarlığında sırat-ı müstakim adıyla çıkarılmaya başlanan ve milli mücadele yıllarında öncü yol oynayan dergi.
  • bagcilar belediyesinin katkilari ile 8.cildi cikmistir

    ozellikle tal'im ve terbiye kismi sayfa 497 ilginctir.
  • 9. cildi de çıkmış.
  • sebilürreşad /matbûât(basın)(sayfa 239) 8.cilt:

    " bir cuma gunu yegane-i çare avrupalılaşmak imiş diyorlar.köprüler yapalım,kanallar açalım,halkın seviye-i irfanını yükseltelim gibi sözler söyleniyor.fakat bunlar nasıl yapılır? "

    "fatih sultan mehmed'in ordusu istanbul'u kusattigi zaman sehrin icindekiler ne halde bulunmussa bugun de memleket o halde bulunuyor!"

    bu gibi tespitler yapip paylasan muhtesem eserdir.din ile alakaniz olmasa da okumaniz faydaniza olur.
hesabın var mı? giriş yap