• şehirlerin kurulmasında, düzenlenmesinde, güzelleştirilmesinde kullanılacak, uygulanacak yöntemleri, şehirlerle ilgili toplumsal, ekonomik vb. sorunları konu edinen bilim dalı. (tdk tanımı)

    şehirleri kuran, düzenleyen ve güzelleştirenlerin bu bilim dalından ne anladıklarına gelince, buna da şehircilik anlayışı diyoruz. aşağıdadır, okuyalım bakalım:

    türkiye’deki şehircilik anlayışını önceliklerle anlatırsak bizim önceliklerimiz şöyledir.
    1. şehir merkezinde bina yapmaya elverişli alanlara bina kur(buna bir itiraz yok, yeter ki alt yapısı planlanmış olsun).
    2. şehir merkezinde mevcut binaları yık, yerine daha fazla kapalı alana sahip yani daha yüksek binalar kur. böylece o alandan daha fazla gelir elde et(mevcut binaların ekonomik değerini çöpe at, büyüyen binalarla beraber artan altyapı ihtiyacını gözardı et).
    3. park, otopark, alışveriş yeri yapmaya uygun ve hatta bu tür yerleri yapmak için ayrılmış yerlere bina kur(çünkü şehircilik demek merkezde olabildiğince çok ve yüksek bina demektir, alt yapı sonradan nasıl olsa halledilebilir).
    4. binaların sayılarının ve cesametlerinin artması ile birlikte yoğunlaşan trafiği ve park yeri sorununu çözmek için 3. maddeye geri dön(bu sefer yol yapmak için).
    5. bu arada alım gücü artan şirket ve aileler için tekrar 2. maddeye dön.
    6. artan nüfus ve göçle birlikte şehrin dışında oluşan yapılaşma için bir plan geliştirme ve hiçbir denetleme yapma(çünkü orası şehir dışı).
    7. çoğalan nüfus, genişleyen şehir ve artan satınalma gücünün artırdığı taşıt sayısı, yol ve park yeri ihtiyacını artırır. 4. maddeye geri dön.
    8. şehirlilerin artan talepleriyle birlikte sayısı kendiliğinden artan okul ve hastane gibi binaların ulaşım sorunlarını çözmek için 4. maddeye geri dön.
    9. şehir merkezinin büyümesi ile şehir merkezine katılan 6. maddede belirtilen alanlar için tekrar 2. maddeye geri dön.
    10. 5. ve 6. maddeye geri dön.
    11. boş arazi kalmayınca park, otopark, mezarlık, semt pazarı, artık ne bulduysan üstüne yol yap, bina yap.
    12. içme suyu havzalarına dadan. ormanlık alanları ihmal etme.
    13. 9. maddeye geri dön.
    14. denizi doldur.
    15. arada sırada 5. ve 6. maddeye geri dön.
    16. şehir içinden geçen akarsuların üzerini kapat ve yol yap(böylece kanalizasyon sorununu da aynı anda çözmüş ol).
    17. tarihi eserleri yak, yık, yerlerine bina yap, yol yap.
    18. arada sırada 9. maddeye geri dön.
    19. sanayi sitelerini şehir dışına çıkarmayı akıl et(çok geç).
    20. şehir dışına, içinde her türlü sosyal tesis bulunan, alt yapısı uygun konut siteleri yapımını destekle, yapı kooperatiflerini denetle(çok geç).
    21. metro yap(çok geç).
    22. şehir içinde olmasına gerek olmayan(aslında bazılarının varlığına hiçbir yerde gerek olmayan) resmi binaları şehir dışına taşı(çok geç, eğer bir gün yapılsa bile).
    23. bir şehircilik uzmanının benden daha iyi listeleyebileceği diğer mantıklı çözümleri gündeme getir.(çok çok geç)

    not: bu liste şahsi ve politik çıkarların rol almadığı senaryodur. yani yapılan bu listede yer alan yanlışlıklar sadece kendimizin ve seçilmiş/atanmış yöneticilerimizin cehaletinin(işinin ehli olmamak, ileriyi görememek, teknolojiyi reddetmek, tembellik, bağnazlık, yalakalık, kendini ve halkını daha iyi bir yaşama layık bulmamak, aslında daha iyi bir yaşamın ne olduğunu bilmemek, görgüsüzlük, zevk sahibi olmamak, kültürel değerleri önemsememek, sanata uzak kalmak, mimarlık ve mühendislikten anlamamak, anlayanları dinlememek,…)sonucudur. mevcut durumu tarif için, bu senaryoya kendimizin ve yöneticilerimizin şahsi ve politik çıkarlarının etkilerini de eklememiz gerekir. tabi ki ortaya çıkacak gerçek senaryo, yukarıda anlatılandan çok daha vahimdir ve maalesef mevcut durumun resmidir.
    aslında, bu anlatılanlar türkiye’ye özgü değildir, dünyanın hemen hemen her şehrinde benzer durumlar yaşanmıştır(tamam tamam… istanbul’da biraz daha fazla yaşanmış olabilir).
  • mimarlığın şehir düzeni ile uğraşan kolu.
  • cumhuriyetin ilk yıllarında urbanizm olarak kullanılırdı.

    örneğin: celal esad arseven'in 1937 basımı "$ehircilik" kitabının bir diğer ismi bu $ekildedir.
    http://img200.imageshack.us/…cilikurbanizmcelal.jpg
  • türkiye'nin (tek parti donemindeki planci anlayisindan olsa gerek) ilk yillarini dikkate almazsak tamamen basarisiz oldugu gelismislik olcutu. bu ulkenin gelismis ulkeler ile karsilastirildiginda daha geride konumlandigi bir konu yoktur herhalde. belki buz hokeyi... yok lan sehircilik daha geri.
  • daha adından başlayarak kavram kargaşasının yaşandığı alan. urban karşılığı şehirsel denemeyip kentsel denmeye başladığından bu yana kent plancısı mı şehir plancısı mı oldukları anlaşılamayan akademisyenler her iki kavramı da birbirinin yerine kullanarak, araya nüans kattıklarında ise uzlaşma sağlayamayarak günümüze ulaşmışlardır.
  • primum non nocere prensibinin uygulanması gereken başka bir bilim dalı.
  • türkiye'de sağlıksız ve kimliksiz yapılar olmak üzere iki temel üzerine oturan bilim dalı.
  • birkaç maddede tanımlama yapmaya çalışanlar olmuş, fakat birkaç maddeye sığmayacak kadar geniş kapsamlı bir bilim dalı. ülkemizde şehirciliğe bu işin eğitimini alanlardan ziyade, işverenler (belediye başkanları, bakanlığa bağlı çalışan genel müdür ve daire başkanları) ve kapital yön verir (malesef). bu durumun 5 yıl öncesine göre daha iyi olduğunu söylemek mümkün.

    (bkz: şehir ve bölge planlama)
hesabın var mı? giriş yap