• her otobüs yolculuğumda yaptığım eylem. en lüks otobüslerde seyahat edip kemer göremeyen arkadaşlar herhalde lüks artvin veya lüks bingöl'ü kastediyorlar.
  • zorunlu olmadan da yaptığım eylem. neticede o otobüs takla atabilir.

    not: kafa karışıklıkları olmuş. en son seferim 3 hafta önce trabzon-istanbul arası metro turizm ile setra marka otobüste gerçekleşti. yaz başında da trabzon-istanbul seferi yaptım kamil koç firmasının travego markalı otobüsü ile onda da vardı.
  • artan ölümlü otobüs kazalarının ardından üzerine dikkat çekilmesi gereken basit ama etkili önlem.

    bu önlem sayesinde, şarampole yuvarlanmalarda ve kafa kafaya çarpışmalarda genellikle bütünlüğünü koruyan otobüslerde yolcuların araçtan fırlayarak ya da araç içinde sağa sola çarparak ağır yaralanması veya ölmesi önlenebilir.

    şehirler arası otobüs yolculuklarında tüm yolcular için emniyet kemeri takmanın zorunlu olması, en az uçak yolculuklarındaki kadar önemli olmasına rağmen konuyla ilgili mevzuatta henüz bu hususla ilgili bir bilgiye rastlanmaması üzücü.

    birçok otobüste emniyet kemeri bulunmamasının yanı sıra emniyet kemeri bulunsa bile kemerini kullanmayan yolcuların diğer yolcular için tehlike yaratmaya devam etmesi ise bir diğer önemli sorunu teşkil etmekte.

    (bkz: türklerin emniyet kemeri takmaması)

    yıllar sonra gelen edit:
    (bkz: 13 mayıs 2017 marmaris'te otobüs devrilmesi)
  • kardeşim 2006 ağustosunda meydana gelen ve varan 'ın 12 kişinin öldüğü kazasında emniyet kemerini takmıştı. çizik bile olmadı. otobüsten ilk o çıktı ve insanlara yardım etti. çok önemli bir eylem.
  • kesinlikle yapılması gereken ve firmalar tarafından hareket etmeden önce hatırlatılması gereken şey. mutlaka tek tük vardır ama ben kalkıştan önce böyle bir uyarı yapan firmaya rastlamadım. "emniyet kemeri otomobilde takılır." gibi yersiz bir alışkanlık var. insanın çok fazla düşünmeden ezbere yaşadığının kanıtı. sanki otobüs aynı hızda gitmiyor, kaza olduğunda aynı şekilde savurmuyor. bir de rahatına düşkünler var. neymiş efendim, daralıyormuş, uzun yolda sıkıntı veriyormuş kemer. otomobilde de sadece ön koltuktakiler takar, o da uyarı sinyalini susturmak için. arkadakiler allah'a emanet. kemer takmadığı için gurur duyan tipler var bir de. öyle demez ama "tırsma bu kadar yea." iması yüzünden okunur. cesur, korkusuz ayakları. geçen taksiye bindim, yol 5 dakikalık. kemeri taktım. şoför, "takma takma kısacık yol." dedi. adama bak. "ne alakası var abi, uzunu kısası yok, sen de tak kemerini." dedim. "vaden dolduysa yapacak bir şey yok. takmıyorum ben." muhabbeti yaptı en son. bu kafadaki bir insana anlatmak zor. çok fazla böyle düşünen insan var.

    otobüste kemer takmamak gerek olmadığından değil, tamamen alışkanlıktan ve böyle bir toplumsal bilinç oluşmamasından. insanın alışamayacağı bir şey yok. firmasından yolcusuna herkes bunu uygularsa çok da rahat olur. bu konuyu dile getirmek, sağda solda konuşmak lazım. bırak uygulamayı, daha tartışma konusu bile değil şu anda. inşallah toplu taşımaya da bir çözüm bulunur.
  • otobüs denen şey o kadar heybetli olunca sanki tankla yolculuk yapıldığı sanıldığından çoğunlukla uygulanmayan eylem. uygulayanlara ise korkak tavuk gözüyle bakılıyor, önlem almak aşırı evham olarak nitelendiriliyor. sanki hergün sayfa sayfa okuduğumuz kaza haberleri insan dışı varlıkların başına geliyormuş gibi...

    kimisi de rahatsız ediyor falan demiş. yav arkadaş, koltuk bu.. koltuk dediğin şeyden nasıl bir özgürlük bekliyorsun, üzerinde durabileceğin pozisyon zaten belli.

    keşke ek bir önlem olarak hava yastığı zorunluluğu da uygulansa.
  • bir arkadaşım otobüste tek kemer takan olarak ufak sayılabilecek eziklerle büyük bir kazadan kurtulmuştu, anlattığına göre kaza sonrası otobüsün için cehennemden farksızmış, eleman çok daha fazla detay verdi de burada yazmayayım. takın, taktırın.

    tanım: yapılması gerekendir.

    edit: https://youtu.be/lgqmguy2brm?t=383
  • son dönemlerde sık sık otobüsle şehirlerarası yolculuk yapıyorum. sabahları bindiğim otobüs firmasında bir abi var otobüs kalkmadan tek tek bütün koltukları kontrol ediyor ve kemerleri taktırıyor.yani gayet normaldir.zamanla da her firmaya yerleşir herhalde.
  • yıllar önce bir uzun yol seyahatinde otobüsü kullanan şoförün, otobüs hareket halindeyken son derece normal bir şekilde ayağa kalkıp üstünü başını düzeltip tekrar oturduğunu gördüğüm günden beri kemerimi takarım. önlem hayat kurtarır.
  • personel servisinde de takarım, otobüs yolculuğunda da burada benim mantığım çok basit; kendim kadar kimseye güvenmiyorum ve kendi kullandığım araçta takıyorsam başkasının kullandığı araçta neden takmayayım ? hatta bu öyle bir hale geldi ki kemer takmadığım araçta uyuyamıyorum.
hesabın var mı? giriş yap