• "abi resmen şehrin silüetini bozdular yahu" şeklinde gelişen iğrenç, üzerinde bir saniye düşünülmemiş, süper basınımızın "canımızın içi istanbulcuğumuz" ekinin ikinci sayfasında okunanların beyinden hiç filtrelenmeden geçirilerek dökülen repliğin konusudur.

    kentin mevcut bir silüeti varken, yeni herhangi bir yapı yapmak silüeti değiştirir bozar. yok eğer stil olarak bozulmaktan bahsediyorsak, osmanlı geleneğinde bir yerleşim ve mimari politika sürdürmenin idiyotik olacağı sanırım aşikardır.

    modern sonrası dünyanın hiç bir getirisini içselleştirememiş, metropol kavramı hakkında en ufak bir fikri olmayan insanların sadece nostalji savunuculuğundan ibaret çırpınışlarıdır silüet dostluğu. bahsettikleri silüetin ne olduğunu da bilmezler zaten, tek bildikleri arada uzun bir bina yükseliyorsa, bu kötüdür.

    türkiyede özüne uygun bir gökdelenin daha tamamlanmadığı bir gerçek. gökdelen denen olgu şehir merkezinde, sık dip dibe yerleşen bir tipolojidir. kule nasıl yerden soyutlarsa kendini, kaidesi o kadar yerle iç içe olmalıdır. istanbuldaki tüm gökdelenler şehircilik açısından başarısızdırlar. hele gökkafes taaa 1930 prost planından beri gelen bir aptallığın son noktası olmuştur. ancak bunu "gökdelen kötüdür. en iyi şehir alçak şehir" gibi uçlara götürmenin de alemi yoktur.

    (bkz: uğur tanyeli)
    (bkz: metropol)
    (bkz: gökdelen)
    (bkz: süper modern toplum)
  • tarihi şehirlerde yapılan modern bir yapının şehrin uzaktan görünüşünü bozduğu düşüncesine kapılan insanların sarf edebileceği cümle.
  • siluet, genel anlamda degistirilmesi ya da ekleme yapilmasiyla degil, uygunsuz ve uyumsuz eklemeler yapilmasiyla bozulmus sayilir. her juri ve kurulda elbette silueti kizlik zari mantigiyla korumaya calisan -kendi deyisleriyle- "tradisyonal" yetkililer bulunur. ama asil onemli nokta, binanin plani, yerlesimi vs'si disinda ayrica siluete giren kontur ve dokusuyla da tasarima dahil edilmesi gereginin unutulmamasidir. mimari kritik her ne kadar kisiden kisiye degisebilen analizler nedeniyle kesinlikler iceremeyecek bir olgu gibi gorunse de, rahatlikla soylenebilir ki, ornegin hilton oteli silueti bozmak bir yana, ona arti puanlar kazandirmisken, gokkafes dedigimiz aynali beton kutle, her ne kadar cok buyuk bir ustad sanilan (ismi lazim degil, arayan bulur) bir zat tarafindan tasarlanmis olsa da, siluetin resmen icine etmistir.

    bu konu, juri hazirligindaki ogrenciyi telaslandirdiginin bin kati telaslandirir aslinda en olgun mimarlari bile...
hesabın var mı? giriş yap