• asıl adı, ahmet ali'dir. 1841-1907 yılları arasında yaşamıştır. tıbbiye ve harbiye'de eğitim gördükten sonra paris'e mekteb-i osmani'ye gitmiş, orada gustave boulanger ve gerome'un öğrencisi olmuştur. aslında beceriksiz bir ressamdır fakat orman adlı tablosu başta john berger olmak üzere çok sayıda kişiyi kendine hayran bırakmıştır. zaten hayran olunası tarafı da resimlerindeki garipliktir zat-ı muhteremin.
    john berger orman tablosu hakkında şunları yazmıştır misal:
    "daha bakar bakmaz beni ilgilendirmeye ve aklımı kurcalamaya başladı bu resim. aslında bilmediğim bir ressamı tanımama yol açması değil, resmin kendisiydi bu ilginin kaynağı.resmin perspektifinde, oduncu ve katırıyla resmin sağ üst köşesindeki ormanın sınır çizgisi arasında var olan ilişkide kendini hissettiren oldukça belirgin ve ince bir özellik bu. sınır çizgisinin hem ormanın en uzak köşesi olduğunu, hem de uzaktaki ağacın (bir kayın ağacı belki) resimde bize en yakın görünen nesne olduğunu görüyorsunuz. aynı zamanda bizden uzaklaşan ve bize yaklaşan bir ağaç bu.bir kere, yüz-yüzelli metre uzakta olması gereken kayın ağacının gövdesinin adama göre büyüklüğü var. kayının yaprakları bize en yakın ağacın yapraklarıyla aynı büyüklükte. kayının gövdesine vuran ışık onu bize yaklaştırıyor. oysa koyu renkli öbür iki ağaç öteye doğru yaslanıyormuş görünümünde. hepsinden önemlisi-çünkü her inandırıcı resim kendine göre bir mekan düzeni yaratır-köprünün beri yanından başlayıp ormanın ucuna doğru uzanan fundalığın sınırını belirleyen o garip diyagonal çizgi var. bu çizgi, bu kenar hem resme üçüncü boyutu veren mekanla örtüşüyor, hem de resmin yüzeyinde kalıyor. böylece bir mekan belirsizliği yaratıyor… bu saydığım şeylerin her biri, akademik açıdan yanlıştır… bu türden tutarsızlıklar bir sanat eserinde genellikle etkileyici bir özellik sayılmaz. hele bilinçsizce yapılmışsa. şeker ahmet paşa’nın resmindeki öbür öğeler ise, kendisinin olağanüstü uyanık bir ressam olduğu izlenimini vermekle birlikte, paris’te büyük bir çabayla öğrendiği görsel dille bilinçli bir hesaplaşmaya girişebileceği duygusunu uyandırmıyor."
    not: bu alıntı, john berger, “şeker ahmet paşa ve orman”,çev. cevat çapan, p dünya sanatı dergisi, s.34, yaz 2004, s.124-127'den tümüyle değil, bazı bölümleri seçilerek alınmıştır.
  • çağdaş türk resminin kurucuları arasında olan zat. osmanlı'da batılı resim tarzına olan ilginin başlangıç noktası olarak fatih dönemi bilinir. ancak o dönemde başlayan ilgi osmanlı'nın yenileşme hareketine girdiği 18. yüzyıla değin bir durağanlık göstermiştir. ikinci mahmut dönemi ile birlikte askeri okullarda resim eğitimi verilmeye başlanmış, ahmet paşa da bu yeniliğin en somut sonuçları arasında yer bulmuştur. kendisinin paris yılları sanatçı kişiliğine önemli etki etmiştir.
    "şeker" lakabı tahmin edileceği üzere naif bir adam olmasından ileri gelmiştir. ancak şöyle de ilginç bir rivayet bulunmaktadır:
    ahmet paşa'nın sultan abdülaziz'in yaveri olduğu yıllarda bir gün sultan, "yaver ahmet'i çağırın" şeklinde seslenir. emri alan zat bir anlık tereddüt geçirir. o sırada olaya dahil olan yusuf izzettin efendi, "şeker ahmet" şeklinde ahmet paşa'yı belirtince padişah basar kahkahayı. böylelikle padişahın da diline düşmesiyle bu lakap yapışır üzerine.*
  • 1831 yılında doğmuş, 1907 yılında ölmüş; osmanlı ressamı, asker ve bürokrattır. asıl adı ahmet ali'dir. türk tarihinde, kendi adına resim sergisi açmış olan ilk ressamdır, natürmort ve manzara resimleri ile ünlüdür.

    harbiyede devam eden tıbbiye yıllarında sultan abdülaziz'in dikkatini çekmiş ve paris'e, resim eğitimi almaya gönderilmiştir. boulanger ve gerome atölyelerinde çalıştığı zaman diliminde, corot , coubert ve daubigny gibi ünlü ressamlardan etkilenmiş, 1869 yılında, paris'te açtığı ve yağlı boya çalışmalarının yanı sıra abdülaziz'in kara kalem bir portresini de içeren sergi ile birlikte mezun olmuştur.

    1873 yılında, resim öğretmeni olarak çalıştığı beyazıt zeyrek kaptan-ı ibrahim paşa mektebindeki öğrencileri ve çalışma arkadaşları ile birlikte osmanlıdaki ilk resim sergisini açtı.
    o döneme kadar osmanlı'da dinsel motiflerden öteye gitmemiş olan resim sanatının ilk batılılaşma örneklerinden birisi olan bu sergi ile birlikte modern resim sanatı ve akımları da osmanlı'da başlamış oldu.

    resimlerinde doğa manzaraları, hayvan portreleri gibi konuları işlemiş, insan figürlerinden ise uzakta durmuştur. asıl ustalığını gerçekleştirdiği alan olarak ise natürmort gösterilmektedir. resimlerinin önemli bir bölümü istanbul ve ankara resim heykel müzeleri ile, sakıp sabancı müzesi ve bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. 1886 manzara
  • bugün 113. ölüm yıl dönümü olan ressam.
  • türkiye'ye resimde (bkz: ekspresyonizm)'i getiren ilk ressamdır.
    kadın ressamların katıldığı ilk sergiyi açan ve düzenlediği karma sergide ilk defa çıplak kadın tablosuna (nü) yer veren ressamdır.
    paris güzel sanatlar akademisi'ni birincilikle bitirmiş ve resimin nobel'i sayılan (bkz: frix de rene ödülü)'nü kazanmıştır. ayrıca fransa devleti tarafından rönesans dönemi sanatçılarını incelemek üzere roma'ya gönderilmiştir.
  • türkiye’ye resimde ekspresyonizmi getiren ilk ressam olup aynı zamanda kadın ressamların katıldığı ilk sergiyi açan ve düzenlediği bir karma sergide nü’ ye yer veren ressamdır.

    paris güzel sanatlar akademisi’ni birincilikle bitiren ressam resmin nobel’i sayılan prix de rene ödülü’nü kazanmış ve fransa devleti tarafından rönesans dönemi sanatçılarının eserlerini incelemek üzere roma’ya gönderilmiştir.

    osmanlı sarayının başressamlığını yapan ressam ‘uzaktaki bir resmin yakına gelmesi’ kuramını keşfeden ve bunu resimde ilk kez uygulayan sanatçıdır.john berger ‘şiirin sanatı’ adlı kitabında kendisinin bu konuda dünyanın en büyük ve tek ressamı olduğunu vurgular.

    şeker ahmet paşa ‘karaca’ adlı tablosunu yapabilmek için yakalattığı bir karacayı atölyesine getirmiş ve yeşil dalların arasına model olarak yerleştirmiştir.

    şeker ahmet paşa bilimle de ilgilendiğimden yunanistan’ın kolonya körfezi’ne karaya oturan bir gemiyi yüzdürme görevini başarıyla yerine getirir.halk arasında o denli sevilir ki fotoğrafları sergilerde satılmaya başlanır.resimlerinin çoğu ne yazık ki çırağan sarayı’nın yanması sıradında kül olmuştur.

    louvre müzesi’ne yapıtı kabul edilen ressamımızdır.
  • geç osmanlı döneminden en sempatik bulduğum, en sevdiğim iki kişiden biridir... diğeri de osman hamdi bey'dir...

    haa, bir de bana istemsizce hep şunu çağrıştırır... --->>> (bkz: şeker adamın laneti)
  • cemal süreya'nın "tabanca" isimli şiirinin son dörtlüğü

    tutalim yanilip ates ettiniz
    seker ahmet pasa'nin resimlerini
    eski hececilerin siirlerini bir de
    ben cok seviyorum siz de seviniz
  • eseri louvre muzesinde yer alan ilk turk.
  • osmanlı imparatorluğu zamanında yaşamış en ünlü hattat.
hesabın var mı? giriş yap