• bütün şeker fabrikalarının bir savaş durumunda silah üretimi yapabilecek şekilde yapıldığı miti ile çalişen devlet politikasıdır.
    ya hükümet bu olaydan habersiz ya da bu bir uydurma.
    tabi üçüncü bir olasılık daha var ki o da hükümet bu işi bile bile yapıyor da olabilir.
    benden sallaması.
  • 2006 itibariyle özelleştirilme kapsamına alınan, fabrikaların satılmaması için her seferinde şeker iş sendikası, danıştay aracılığıyla ayar versede, yeni bir özelleştirmenin peşin sıra geldiği bir sistem düşünün. seker iş'in haklılığının gerek hukuki, gerekse siyasi her türlü platformda kanıtlanmasına rağmen özelleştirme ısrarı devam ediyor ve sendikanın engellediği her tehdidin ardından bir yenisi ekleniyor. bazı çıkar çevreleri tarafından “türkiye’de şekerin çok pahalı olduğu, türkşeker’in özelleştirilmesi, şeker fabrikası sayısının azaltılması, şeker ithalinin serbest bırakılması gerektiği” gibi haksız ve mesnetsiz iddialarla sektöre yönelik yeni bir saldırıyı görüyoruz. ülkemizi pazar haline getirmek isteyen abd ve ab ülkeleri ile ed&f man gibi uluslar arası şeker kartellerinin, bunların güdümünde hareket eden ve ülkemizdeki özelleştirmeleri dayatan imf ve dünya bankası gibi uluslar arası finans çevrelerinin, ülkemizi nbş cennetine çevirmek isteyen cargill gibi nbş (nişaşta bazlı şeker) firmalarının, ürünlerinde bol miktarda nbş ve yapay tatlandırıcı kullanan gıda ve içerek üreticilerinin oluşturduğu bu çıkar grubunun menfaati sağlansın diye,rant sağlasınlar diye bu fabrikalar özelleştirilmek isteniyor, böyle bir ülkede yaşıyoruz. ancak ne mutlu ki danıştay her seferinde olaya uyanıp,engelliyor.
  • portföy-c olarak adlandırılan kastamonu, kırşehir, turhal, yozgat, çorum ve çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesini cengiz holding ak- can şeker kazanmış durumdadır. muhtemelen şeker iş sendikası satışı danıştay'a götürecektir.
  • 6 tanesi 656 milyon dolara satılmıştır. yahu ihaleye ne gerek var. üstüne para verseydiniz. ötvlerden çıkarırdınız o parayı. tanesi 109 milyon dolar. biraz sıksan her biri boğazda 3 villa parası.
  • izleyen adımı pancar ekimimi iyice azaltmak sonrasında nbş'ye kuçak açmamızı sağlayacak olan özelleştirme. sayelerinde organik pekmeze geri döndüğümüz düzenleme, hayırlı olsun, yakında kuru üzüm kıtlama çay ile zirve yapacağız.
  • tarımı baltalamanın en güzel örneği. şimdi devlet 656 milyon lira kar yaptığını sanıyor ama uzun vadede öyle olmuyor işte. bilmiyorum şeker pancarı üreticilerini hiç düşündüler mi? şimdi bu fabrikayı satın alan şirket "tonunu şu kadardan alırım işinize gelirse" demezse bende adam değilim.
  • tekel kadar etkileyecek özelleştirmedir. hala daha işin ciddiyetinin farkına varmayanlar var.
    baştaki zihniyet önce işsizlikle vatandaşın belini büküyor, sonr fabrikalar iş yapmıyor diye özelleştiriyor, özelleştikten sonra vatandaş iş bulacağız diye seviniyor.
    dalga mı geçiyorsunuz lan? çok geçmeden göreceğiz hepimiz, kaça satılıyor o şeker fabrikaları...
  • hakkında tarım eski bakanı ve has parti genel başkan yardımcısı ve musa demirci'nin uyarılarda bulunduğu hadise:

    "geçmişte süt fabrikaları, yem fabrikaları ile et balık kurumlarının satılmalarından ve kapatılmalarından üreticiler ve hayvancılık büyük zarar gördü. et balık kurumu yıllar sonra yeniden açıldı ise de, illerdeki mal varlıkları yok pahasına satıldı. ankara genel müdürlük binası ve tesisler birilerine adeta peşkeş çekildi. en önemlisi yetişmiş tecrübeli elemanlar dağıtıldı. şimdi, şeker fabrikalarının satılmasıyla da aynı hata yapılmaktadır. bu kurumlar tarımı geliştiren bitkisel ve hayvansal üretimi arttıran "tarimsal sanayiler"dir. tarım sanayii yok edilirse; bundan çiftçiler ve tarımımız büyük zarar görür. geçmişten ders alınmıyor.

    şeker fabrikalarını niçin satıyorsunuz?
    hammadde mi bulamıyorsunuz, şeker fabrikaları zarar mı ediyor?
    cevap; hayır.
    imf'nin 1999 aralık ayında imzalattığı 19. anlaşma ile şeker fabrikalarının satılması tarıma büyük darbe vurdu. şeker fabrikalarının ve tütün fabrikalarının satışlarını o gün görevde olanlar imzaladı. şimdi o imzayı attıranlar süreci adım adım takip ederek önce tütün fabrikalarını, şimdi de şeker fabrikalarını sattırıyor.

    bu satışlardan 500 bin şeker pancarı üreticisi ve 3 milyon insan doğrudan zarar görecek. hayvancılık ve besicilik zarar görecek. işçiler, nakliyeciler zarar görecek. yani 8 milyon insanı etkileyecek. şeker üreten ülke konumundan, şeker ithal eden ülke konumuna düşeceğiz. ülkemiz kaybedecek. milletten yana olmayan, tarımı ve hayvancılığımızı olumsuz yönde etkileyecek olan, çiftçimizin elinden ekmeğini alan, bulunduğu il ve bölgelere ekonomik katkı sağlayan şeker fabrikalarının satışından vazgeçilmelidir. danıştay'ın satışları durdurma kararları uygulanmalı tarıma, çiftçilere ve bölgeye darbe vurulmamalıdır. bakın, avrupa birliği ülkelerinden fransa, almanya ve hollanda da şeker pancarı üretimleri artarak devam ediyor.

    imf, bir oyunla türkiye'mizin elinden şeker pancarı üretimi almakta yerine sıvı şeker üreten çok uluslu şirketlerin menfaatlerini korumaktadır. bölge milletvekilleri hala oynanan oyunu görmüyor musunuz?

    ey hükümet,
    tütün fabrikalarının yok edildiği yöreler deprem görmüş gibi bir manzara arz etmektedir. bu, sizin uyanmanız için yetmiyor mu?
    biz halkın sesi partisi olarak bu yanlış gidişin, bu yok edilişin önlenmesi için ilgilileri ve hükümeti uyarıyoruz. bu kötülüğü millete reva görmeyiniz."
    kaynak
  • sonuna kadar destekliyorum. ben sekeri dünya piyasasından 3 kat pahalıya tüketecem çiftçi de gazinolardan çıkmayacak. ne demek istediğimi yozgat boğazlıyana gelirseniz anlarsınız.
  • cargill'in bizimkilerin cebine üç beş kuruş tıkıştırması neticesinde yeniden gündeme alınan ve onaylanan, bir başka satış olayı.

    o değil de zamanında ne üretmişiz birader... sata sata bitiremediler.
hesabın var mı? giriş yap