• 1960'ların korgenerali. veysi sarısözen, teyzesinin kocasının abisi de olan selahattin paşa hakkında -15 temmuz darbesiyle de ilgisi kurarak- şöyle bir “ darbe hikayesi” anlatmış:

    "günkut paşa, 1963 talat aydemir darbesi sırasında maltepe zırhlı tugay komutanıydı. trt’yi ele geçiren (sanırım aydemir’in damadı bir tankçı üstteğmendi) darbeciler “türk silahlı kuvvetlerinin idareye el koyduğunu” açıklamışlardı. yapılan açıklama darbenin “emir komuta zinciri” içinde gerçekleştiği izlenimini veriyordu. nitekim o sıralarda var olan “cuntalar” doğrudan genel kurmay başkanı sunay’la da bağlıydı. o günlerde herkes zaten bir darbe “beklentisi” içindeydi.

    günkut paşa, bu açıklamanın ardından tugay’ı kışladan çıkarmış, tank müfrezesi yola koyulmuştu.

    ama bir “aksilik” oldu.

    ankara’da trt binasının önünden geçen bir subay, “içeride neler oluyor?” merakıyla, “darbecilerin” lakayt tutumundan da yararlanarak darbe çağrısı yapılan stüdyoya giriyor, silahını çekip, darbecileri enterne ettikten sonra, mikrofon başına geçerek, “bu darbe emekli albay talat aydemir ve üç buçuk sergerdesinin işidir, darbeye katılmayın” çağrısını yapıyor. darbeciler iş işten geçtikten sonra bu subayı der dest edip, harp okulu’na gönderse de darbe o anda çöküyor.

    kim bu subay?

    ali elverdi. yani denizlerin celladı…

    işte selahattin günkut bu açıklamayı duyar duymaz, birliklerini derhal geri çeviriyor ve tugay’a çekiliyor.

    pek çok general de aynı tutumu alıyor.

    darbe bastırılmış oluyor."
hesabın var mı? giriş yap