• bize imam nikahı yapmak için gelen imama eşimin ( o zaman nişanlıydık), merhaba diye cevap vermesiyle, imamla eşim arasında ciddi gerilime neden olan durum. hoca kızmıştı ama çıkıp gitmemişti. babam ve nikah şahidimiz olan apartman yöneticisi ortamı düzeltelim diye çaba sarf etmişlerdi.
  • daha çok büyük şehirlerde yaşanabilecek bir durum.. diyelim ki dinsel hiç bir temasınız yok, size de hitap etmiyor bu durum.. anadolu'ya tatile veya iş seyahatine gittiğinizde ister istemez oraların havasından nasibini aldığınız için bir bilemedin iki gün sonra siz de "aleyküüm selaaam" diye uzatarak karşılık verebilirsiniz.. çünkü dinsel bir selam çeşidi olmakla yetinmeyip artık coğrafyanın büyük bir çoğunluğunda bir selamlaşma ritüeli, gelenek haline gelmiştir..

    şu da var.. büyük şehirde dahi olsanız ve dinle pek alakası olmayan insanlar da olsanız bir esnaf dükkanına girdiğinizde atmosferin etkisiyle söyler veya böyle bir mekanda iken veya böyle bir mekan sahibi iseniz yine size böyle selam veren biri içeri girdiği zaman karşılık verirsiniz.. yaşadığınız ortamla alakalıdır aslında bu.. kimse gidip de nişantaşı'nda böyle bir ortam doğacağını iddia edemez.. ama doğarsa da sırıtma ihtimalini ben iddia edemem.. bana göre samimidir.. ben severim, karşılık da veririm.. sen vermezsin.. o da senin tercihin..
  • normalde böyle ufak sıkıntıları siklemem. selam veren/alan bir adam değilimdir genelde.

    yalnız, bundan 1-2 hafta önce doktorun birinden randevu aldım. "merhaba, iyi günler" diye daldım odasına, "adam doktor abi" hesaabı. dayı yapıştırdı "aleykümselam"ı.

    dedim tamam, ses etmeyeyim. tamam, at hırsızıyla beni aynı odada nezarette bekletseler; memur "suçsuz olan kesin bu diğeridir amk" deyip at hırsızını serbest bırakır. ona eyvallah...

    peki; "al şu tahlili yaptır, cuma namazından sonra gel bakalım" demek nedir yarraam? ondan sonra neden sinirlendin, vay efendim islam hoşgörü dini. tahlil kağıdını götüme sok demekle aynı şey anasını satayım. hayır, ayıptır söylemesi 500 liralık saat takıyorum; siktiğimin aleti normal insan saati gösteriyor. lanet olsun atom fiziğine arkadaş!

    ha, şimdi böyle söylüyorum diye şey olmasın. vay dinci kardeşime saldırı var, vay ağlaklık filan... olm çişin sonucunu cuma namazından sonra getir de ne demek? ben bağıntı adamıyım arkadaş. sakalsa bende de var, nedir?
  • normal karşılanmalıdır. herkes istediği gibi cevap verme/vermeme özgürlüğüne sahip sonuçta ama selamın aleyküm diyen bir insana da aleyküm selam dediğinizde diliniz kopmuyor, büyütmeyin lan.

    not: müslüman değilim.
  • fazı terketmektir.
  • müslüman olmayan biri için sorun teşkil etmez. ama müslüman biri için selam vermek sünnet, almak ise farzdır. selam almayan müslüman günaha girmiş olur.

    hem ne demiş barış manço abimiz: " yaz dostum, güzel sevmeyene adam denir mi ? / yaz dostum, selam almayana yiğit denir mi ? "

    sonuç: müslümansan almak zorundasın. değilsen sıkıntı yok. tabii selam almaktan nefret derecesinden kaçış, müslümanlardan nefret ettiğinin bir göstergesi olabilir. dolayısıyla içindeki nefretten arın ve müslüman olmasan bile sana esenlik dileyen insanlara yanıt ver. yoksa iyi bir insan olduğun iddiası boş. gerçi öyle bir iddian yoksa sorun yok ?
  • libidik bir ilişki söz konusu olabilir.
  • vacibi terketmektir.

    bu kadar.

    yoksa bir yerlerde adam selamı almadı diye cehennemde yanacak falan denmiyor.
  • selamun aleyküme, merhaba şeklinde de cevap verilir, arnavutça ''tungjatjeta'' da denilebilir. selamun aleyküm'ün temeli selam vermektir ve hangi dilde olursa olsun, karşılık buluyorsa sorun yoktur. selam verdiğim adam, isterse kızılderili olsun ve gülümseyerek duman yollasın gökyüzüne; ben selamımın karşılığını almış olurum. selamun aleyküm deyip de türkçe karşılık alınca, sülalesine küfredilmiş hissine kapılan adam, birisi de gelip, sana ''aleykumselam ve rahmetullah ve berekatuhu'' dedikten sonra, üzerine bir de arapça soru sorsa, karşılık verebilecek misin? işte bu kafa yapısıyla başlıyor; tekbir getirip allah için adam kesmek... hoşgörülü olun. içinde sevgi ve samimiyet olan, ''merhaba''ya bu kadar olumsuz anlam katamaz.
  • kingdom of heaven filmindeki selahaddin eyyubi kadar karizmatik demiyorsa vermediğim hededir.

    ayrıca:

    selamın değil selamun.
hesabın var mı? giriş yap