• 2003 e kadar olan versiyonları kullanışsız ve hassastır. çok iyi alışkanlık gerektirir minimum 1 ay kullanmayan sürücüler tehlike teşkil edebilir.çünkü kavramayı gaz pedalına basma oranına göre ayarlayan bir işleyişi vardır.gaz pedalına ne kadar çok dokunursanız okadar hızlı bir kavrama gerçekleşir.alışıldıktan sonra ancak keyif alınabilir. ekranda zırt pırt ışık yakması pek boşuna sayılmaz yanan ışık selespeed yağının az olduğunu işaret eder yağı eksik bırakılmayan ve özenli kullanılan bir robot arıza lambası yakmaz kafasına göre.kullanımında dikkat edilicek hususlar geriye takmadan önce boş vitese almak.araç seyir halindeyken manuel seçimden city'e cityden manuel e geçirmemeye özen göstermek gerekir. örneğin city tuşu basılıyken 2 den 3 e geçmek üzere olan vitesi manuel konumuna alırsanız vites seçme sensörü sapıtp arıza ışığı yakar.bakımlı ve özenli kullanılan bir robot hiçbir sıkıntıya mahal vermez. kullanışsızlığı için yapılabilicek tek şey alışma döneminde dikkat etmek ve bir an evel alışıp bu zorluğuda atlatmaktır.ben bunlarla uğraşamam diyorsanızda ne yazıkki paraya kıyıp 2003 üstü bir versiyonla robotunuzu değiştirmeniz icap etmektedir. selespeed yağı denilen yağ buzdolabı tamircileri klimacılar vb. sogutmacılardan ekovat yağı olarak temin ediebilen ucuz bir yağ çeşididir.
  • otomatik vites kullanmak istemeyen ama aynı zamanda dur kalk trafiğinde sol bacağa kramp girmesini istemeyen bünyeme ilaç gibi gelmiş sistemdir.

    mekanik olarak manuel şanzıman kullanmaktaqdır bu yüzden yokuşta kaydırmama gibi bir özelliği bulunmaz. debriyaj belirli bir devrin üzerinde kavrama yapar (yaklaşık 1000 gibi) bundan dolayı çok düşük hızlarda kullanmak fazla konforlu değildir.

    hem direksiyondan hem de vites kolundan vites arttırılıp azaltılabilir. tabi iki tane aynı komutu veren kol/düğme olduğu için vites kolu daha önceliklidir. vites kolundan vaerilen komutlar arabaya zarar vermeyecekse yerine getirilir, özellike 2'de giderken yavaşladığınız zaman direksiyodan (-)'ye basıp 1'e geçmeme durumunda vites kolu itaat eder size.
    vitesi boşa almak ve geri vitese geçmek ize sadece vites kolundan yapılabilir. kolu sağa çektiğiniz zaman bites boşa geçer, sağa çekili konumdayken geriye çekersrniz de geri vitese. gördüğünüz gibi geri vitese geçmek için öncelikle boşa geçmek zorunlu. ha tabi bir de frene basıyor olmanız lazım. bu durum arabayı çalıştırırken de geçerli marja basarken fren pedalının basılı olması gerekmektedir, diğer türlü çalışmaz.
    motor devri 5500ün üzerine çıktığı zaman vites değiştirme daha hızlı olur.

    iki aynı modu bulunur, normal ve city
    normal modda vites değiştirme genelde sizin kontrolünüzdedir. bunun haricinde yavaşlamalarda kendi otomatik olarak vites küçültür, yalnız vitesin bire inmesi için durmanız gerekir. vitesi elle küçültürken arabanın hızı ve geçmek istediğiniz vites motorun aşırı devirlenmesini gerektirecekse o vitese geçmez. bu modda vites arttırmanın otomatik olduğu tek an ise devir göstergesinin dibe dayanmasıdır. motor devir koruma moduna girdiği anda vitesi arttırır.
    city modunda ise otomatik vites gibi çalışır. vites küçültme normal moddaki gibidir. vites arttırma ise notor devri ve gaza ne kadar bastığınızla ilişkilidir. normal kullanımda yani gaz pedalına hafif dokunduğunuz şehir içi kullanımda 3000 gibi bir devirde vites atarken, biraz daha sportif kullanımda daha fazla gaz pedalına bastığınız zaman 5000 gibi bir devirde vites atabilir. ayrıca normal seyir halindeyken gaz pedalına yüklendiğiniz anda vites küçültüp istediğiniz ivmelenmeyi sağlar.

    bu saydığım özelliklerin çoğu otomatik şanzımanlarda da olabilir tecrübe etmedim, bunlar benim tecrübelerim.

    gelelim negatif yanlarına biraz bakım gerektirir yağına filan dikkat etmek gerekir. yağ pompası sorunluysa vites değiştirmek zor olur. şanzıman probleminden araba yolda kalırsa rezil olursunuz. boş vitese atıp itme gibi bir şansınız bile yok, marş basmazsa arabayı vurdurmayı da unutun.
  • birkaç kez beni 100 ile giderken birden vitesi boşa alıp öldürmeye çalışmış şanzımandır ki yine de çok ama çok keyiflidir. öncelikle aracım 2006 model bir alfa gt yani 'yeni' olan robota sahip. bu bahsettiğim kafasına göre boşa alma sorunu ise inanılmayacak kadar basit bir sorundan kaynaklanıyor. tek yapmanız gereken kaput altındaki şanzıman soketini açıp soketin içine kontak spreyi sıkmak. bu sayede zamanla oluşmuş oksitlenmeyi engelliyorsunuz. aklınızda bulunsun. ayrıca birisini sollamak için dipgaz yapılınca mümkünse 2 vites birden düşünmesi çok keyiflidir.
  • alfa romeo'nun tüm modellerinde kullanmaya başladığı şanzıman...
  • (bkz: velespit)
  • geri viteste tekleyen, yokuşta kaydıran, araba tam durmadan bire düşürmediğinden ikinci viteste kalkışa zorlayan,kafasına esince konsolda ışık yakan başarısız tiptronic.
    manuel bir şanzımana entegre edilmiş elektronik bir debriyaj sistemiyle italyan uyanıklığını yansıtıyor. inşallah yeni modellerde düzeltmişlerdir.
  • 1999-2002 modellerinde problemler bulunan vites teknolojisi. robot yeni versiyonla değiştirilince genelde problem kalmıyor.
  • 2003 yılından sonraki modellerinde vites değiştirme düğmeleri direksiyonun gerisine alınmıştır.
  • alfa romeo 156 modellerinde tam ve yarım otomatik çalışabilen ve vites artırma/düşürme işlemlerinin direksiyondaki düğmelerle de yapılabileceği sistem. f1 ferrarilerde de benzeri bir sistem bulunur fakat düğmeler direksiyonun gerisindedir, oysa selespeed'de direksiyonun ön yüzünde yer alırlar.

    (bkz: tiptronic) (bkz: selespeed)
hesabın var mı? giriş yap