• güncel ekonomi ve dolar, enflasyon, fed, faiz arttırımı gibi konularda biraz önce cnbc-e de izledim. bu kadar fazla cümle kurup hiçbir soruda tatmin edici cevaplar vermeyen biri olduğunu farkettim. bilal'e anlatır gibi anlatmak değil bu, hanımefendi bildiğin boş konuşuyor. zaten ekranlara çıkıp ihtimalleri ve sonuçlarını tartışmak yerine, doğrudan ne olacağını öngörerek konuşan kimse olmaz mı yahu?

    - fed faiz arttırımına gider mi?
    - şimdi şöyle...

    - dolar türkiye'de düşüş grafiği gösterir mi?
    - efenim şimdi...

    - erdoğan ve başçı görüşmesinden faiz konusunda nasıl bi' karar çıkar?
    - elbette bu görüşme...

    cümle kuruyor sadece, sonuca ilişkin tek veri ortaya koyamıyor. en son program sunucusu "dünyada merkez bankaları neden bağımsız olmalı?" gibi bi' soru sordu. para piyasaları hükümetlerin mikro ekonomik programlarına güvenmiyor, o yüzden lazım, gibi bişiler dedi.

    sınavlarda ne soruyor, öğrencileri ne cevaplar veriyor bilemiyorum da, analist kafasında yalnızca şöyle olursa böyle olabilir, tribindeki piyasa elemanlarından ayrışması lazım akademisyenlerin, ortaya bi' fark koyması lazım. nerde zamanının gerhard kessler, haydar kazgan gibi hocaları, nerde şimdiki akademik etiketçiler...

    edit: altı yıl önce girdiğim entarideki son kelime, akademik etiketçiydi. biraz önce önüme düştü, blumberg hayat hikayesinin belgeselini yapmış. treylırı izleyince salına salına okulunun merdivenlerinden çıkıyor filan, kasting işini de çözmüş. e haklı, neticede netvörkçülük bunu gerektirir. bağlantılar, lobicilik filan da perdenin arkasında dönen mevzular olduğuna göre vatandaş neyi eşelesin de derdine düşsün?

    öyle yani. akademisyenlik başka, netvörkçülük başka selva.
  • hakkinda daha dogru duzgun entry girilmemesine sasirdigim, turkiye'nin sayili ve kaliteli makroiktisatcilarindan. once kendisini kisaca tanitalim:

    selva demiralp bogazici universitesi ve university of california-davis'te ekonomi alaninda lisans ve doktora egitimini tamamladiktan sonra 2000-2005 yillari arasinda fed'de (amerikan merkez bankasi) calisti. ardindan koc universitesi ekonomi bolumu'nde kariyerine devam etti, su anda docent olarak gorevini surdurmektedir. son 10 yilda fed, avrupa merkez bankasi ve turkiye cumhuriyet merkez bankasi'ndan ikitisatcilarla makroiktisat ve para politikalari ile ilgili ciddi calismalara imza atmistir, calismalari dunyanin saygin akademik dergilerinde yayinlanmistir.

    selva demiralp, ekonomi teorisi ve pratigini cok guzel sentezlemis, piyasanin isleyisini yakindan takip eden bir iktisatci. katildigi televizyon programlarinda, yazdigi kose yazilarinda (milliyet'te yaziyor), kullandigi her kelimeyi dikkatle secen, meslekten olmayan kisilerin anlayabilecegi sekilde ama bilimsellikten uzaklasmadan konusan, cok saygi duyulasi bir akademisyen. bu arada not duselim, koc'ta ders verdigi ogrencileri kendisini o kadar sevmis ki, gectigimiz donem sonu degerlendirmelerinde universitedeki en yuksek notlardan birini almis!

    cahille tartismak cok bos istir tabii, malum memlekette de boylesi cok... yukarida yazilan entry'yi gorunce memleket icin kaygilaniyorum. bilim nedir, bilim insani nasil olunur, dogru durust kafa yormayan insanlar, bir de iktisatci soyle konusmali diye ahkam kesiyor. herkes baskasina isini ogretmeye cok merakli. iktisat bilmeyen adam, iyi iktisatci nasil olur, bildigini saniyor. yil sonu doviz kuru tahmini nedir, hukumet bundan sonra ne yapacak, basbakan ne diyecek vb. muhabbeti dinlemek icin falciya gidiniz. bunlari bir iktisatci tahmin edemez.
  • selva hanım belli ki ders verirken aktarmış konuyu, şimdi duyan gelir. bu arada oldukça etkilendim cv'sinden, bi' titreme geldi, brrr.
    imkanım olsa da ekonomi konuşabilseydik canlı yayında, herkes için dengeli bi' yol olurdu.

    ısmarlama üzerine entari girmeyin gençler, işinize gücünüze bakın, hadi yavrum.
  • değişik bir ses tonu olan kadın. bilgisine, donanımına diyecek lafım yok, ancak o sesi, belki de televizyondan duyduğumdandır, bir dakika sonra başımı ağrıtıyor. böyle değişik bir tını, paralelde bir vınlama sesi var sanki, cırtlak da değil. dinleyemiyorum altan, dinleyemiyorum.

    düzeltme: 27 eylül 2018, 7:30 an itibariyle dinleyebiliyorum; ya hoca sesine ayar verdi veya şu anki programın halet-i ruhiyesi, ya da benim kulağımın tahammülü arttı. hadi bakalım.
    sanki sesini yükseltmek ve hızlı konuşmak yaramıyor ona (en azından benim açımdan), şu anda daha pesten konuşuyor.
  • şu an cnntürk te katılımcıların beynini tokatlayan ama aslında normalde olması gereken şeylerden bahseden koç üniversitesi akademisyeni makro iktisatçı
    edit: düzeltme
  • zekasının güzelliği keşke sesine de yansısaydı. ama yapıcak bişey yok ölene kadar takipçisiyim.
  • gayet de bilale anlatir gibi acikliyor. temel kavramlari acikliyor, tahminde bulunmuyor.

    hersey hakkinda tahmin yuruten, "su soyle olacak" diyebilen ekonomist olamaz ki zaten. tabi duymak istiyoruz, birisi bize hazirdan gelecegi haber versin istiyoruz. faiz artacak mi, dolar dusecek mi, kriz gelecek mi. bu sorulara cevap veren basliklar da bu sebepledir ki cok guzel okuyucu topluyor gibi gibi: dunyanin her yerinde, guya isini bilen kaynaklarda, ama icerikte de goruyoruz ki, 2019 da olur 2020 de 2021 de.. hatta biz acaba 2009 krizinden simdi ciktik mi? kisacasi bu sorulara cevap aramayalim, neden-sonuc iliskisi seklinde dinleyelim, enflasyon artarsa/azalirsa ne olur onu anlayalim. cari acik neden artar, neden faizler bu kadar on planda, onu anlayalim. hah sonra eglenmek istiyorsak, bu yorumlar uzerinden kendi falciligimizi yapalim.
  • uzun bir süre fed de görev almış, koç üniversitesinde para politikası dersi veren aynı zamanda milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan çok değerli bir ekonomisttir kendileri. aldığım ekonomi derslerinin arasında en sevdiğim ve bana en çok şey katan dersin hocasıdır. ara sıra canlı yayınlarını izleyip ekonomi bilgilerimi tazeliyorum sayesinde.
  • sanırım milliyet gazetesine yazdığı köşe yazılarından ve sık çıktığı canlı yayınlardan olsa gerek, konuları iktisat bilmeyen birine de açıklanabilecek bir üslup geliştirmiş. fakat bence asıl etkileyici olan kısım, teknik bir şekilde anlatmaya başladığında da sistematiği koruması ve terimleri berrak aktarması. böylece iktisat dersleri almış, alanda belli bir altyapısı olan kişiler de gayet keyifle anlatımını takip edebiliyor. alanında başarılı iktisatçıların özellikle bilgi birikimini aktarmada sorun yaşadığı düşünülürse (bkz: mehmet yörükoğlu) bu becerisiyle selva hoca çoğu meslektaşından birkaç adım önde kalıyor.
  • bugün ilk defa youtube önerisi ile karşılaştım kendisiyle. çok hoş bir hanımefendiye benziyor. öğrencisi olup dersine girmek isterdim.

    hocam konuşuyor be.
    bu topraklarda aleyna tilki'den sonra gelen ikinci stardır kendisi.
hesabın var mı? giriş yap