• kahramanmaras'li kuvva-i milliyeci... kurtulus savasi sirasinda cephede bizzat bulunmus kahraman bir kadindir...
  • maraş'ın fransızlar tarafından işgal edilmesi ve hemen arkasından maraşlılarla birlikte yaşayan ermenilerin de fransızlarla birlikte hareket ederek taşkınlıklar yapmaya başlaması üzerine halk kuva-i-milliye anlayışı ile mahalle örgütlenmesine başlamıştır. bu örgütlenme sürecinde, senem ayşe'nin kocası ramazan da kendisine bağlı aşiret mensupları ile kümbet ve kayabaşı mahallerinde çete örgütlenmesi yapmıştır.

    harbin beşinci günü kümbet cephesinde senem ayşenin kocası ramazan şehit düşmüştür. senem ayşe kocası ramazan'ın şehit olduğunu duyunca, göz yaşlarıyla şehit kocasının baş ucuna gelerek, kanını alnına sürmüş ve onun çete kıyafetlerini giyerek silahlı mücadeleye bıraktığı yerden devam etmiştir.
    kocası ramazan'ın liderliğini yaptığı haveydi aşîretinden oluşan elli kadar çeteyi tekrar toparlayarak başına geçmiştir. liderliğini yaptığı çetesinin cephanesi bitince mercimek tepe civarında konuşlanmış olan kılıç ali paşanın huzuruna çıkarak cephane talebinde bulunmuştur. kılıç ali paşanın bir kadın'ın silah kuşandığına şaşırdığını görünce de, elindeki silahıyla belirtilen hedefe tam isabet atış yaparak paşayı ikna etmiş ve çetesi için gereken cephanenin verilmesini sağlamıştır. ayrıca, evinin yakınındaki düşman cephaneliğini imha etmek için kendi evini yakarak düşman cephaneliğini havaya uçurmuştur.

    mahallesine ve sokağına hâkim olan kahraman senem ayşe kümbet mezarlığının batısında bulunan hemhane kilisesi’ni kuşatır. kiliseden maraşlılara top ve makineli tüfekle ateş açılıyor ve korumasız halk kahpece şehit ediliyordu.
    kiliseyi kuşatan senem ayşe’nin çetesi, mezarlığın en yüksek konumuna tırmanır. oradan ateş etmeye başlarlar. bu çatışma’da dikkatleri dağılan ermeniler ve fransızlar bir süre direnirler ve karşılarında büyük bir güç olduğunu düşünmeye başlarlar. o sırada bir avuç iman dolu çete timi senem ayşe liderliğinde kilise bahçesine iner. zorlu bir çatışmadan sonra kiliseyi teslim alırlar.

    maraşlı, yer yer kadın-erkek çetelerle sabırla ve iman dolu mücadele örneklerini çoğaltarak (bkz: 12 şubat 1920)de fransız ve ermenilere mağlubiyetlerini kabul ettirir.
hesabın var mı? giriş yap