• kolay gibi görünen ama aslında büyük dertli iştir.
    öyle iki header düzenleyip iki de tag ile olacak iş değil. öyle yattığın yerden içerikleri bold yapıp etiketlemekle falan filan.. ıı ıhh.
  • r10.net üyesidir.

    seo analiz sitelerinde çalışacağı site için tarama yapar sürekli tarama yapar ve biraz daha tarama yapar. ardından <head> tagları arasına anasının kızlık soy adına kadar yer verir</head> google webmaster tools ve google analytics e de siteyi ekledikten sonra gelsin trafik, gitsin trafik.

    ayrıca bunun için para isterler.
  • olm ben anlamıyorum lan, bu nasıl meslek. benim bildiğim google falan arama algoritmalarını otlarını boklarını yayınlamıyor. yani algoritma inceleyip optimizasyon yapmak falan yok. bu seocu denen adamlar napıyor olm o zaman? 1000 farklı site kurup hepsindeki değişikliklerin arama motorlarındaki sonuçlar falan etkisine bakmalı ters mühendislikli kontrollü deneyli işler yapmıyolarsa; ki hiç sanmıyorum çoğunun öyle işler yaptıklarını, en nihayetinde r10 forumlarında neyim takılan insanlar çoğu, bu adamlar bildiğin adam sikme işiyle meşgul.

    olayı yanlış anladıysam da aydınlatsın biri.
  • vizyonları "şu şu siteden içerik indirip türkçe'ye çevireceğiz. her gün bu bu saatlerde birer paylaşım yapacağız."dan ileri gitmeyen insanlar topluluğu. daha doğrusu şu ana kadar maruz kaldığım seo uzmanları böyle deyip bir meslek grubunun tümünü yakmayayım.

    eğer siz de bu üstteki düşünceye sahip bir seo uzmanıysanız, gelin size vizyon, tasarım ve orijinal içerik üretme konularında eğitim vereyim de interneti çöplüğe dönüştürme hobinizi bir nebze gerilere iteleyin.
  • uzman sıfatı neye göre alınır/verilir bilemem. ama bu alanda son yıllarda ciddi işler yapan biri için (bkz: yiğit konur)
  • açılın, ben bu işin okuluna gittim!

    şaka bir yana yüksek lisans programımda haftada bir saat seo dersi de vardı (tabii ki bu yüksek lisans programı türkiye'de değildi). şimdi efendim öyle bahsedildiği gibi boş beleş bir iş değil, ki burada da ayrı bir parantez açalım, türkiye'de de eski çalıştığım yerde birkaç seo firmasıyla çalışıyorduk, hakikaten yaptıkları işler genelde "şu saatte paylaşım yapalım, başlıklarda şu kelimeleri kullanalım" v.s tavsiyeler verip kendi paravan sitelerinden backlink v.s bir takım olaylarla bizim sitenin rankini artırıp bir dünya para istiyorlardı. bu parantezi kapalıp her konuda olduğu gibi bu konuda da gelişmekte olan türkiyemizi bir kenara bırakalım...

    efendim yurt dışında bu işler nasıl oluyor konusuna gelecek olursak, çok ilgimi çeken bir ders olmamasına rağmen dinlediğim kadarıyla "şu saatte şunu paylaşın, başlıkta şu kelimeyi kullanın" dan çok daha derin bir mesele var.

    "madem rank artırıyolar, kursunlar bi oyun sitesi parayı kırsınlar eaamuha" çizgisini de bir kenara bırakmak gerekiyor. seo web'in ayrılmaz bir parçası, sitelerin trafiklerinin büyük kısmının google'dan geldiğini varsayarsak seo bu işin olmazsa olmazı oluyor.

    efendim, öncelikle buradaki adamlar bir siteyi alıyorlar, öncelikle teknik olarak iyice bir tarıyorlar, sonra bununla ilgili müşteriye bir rapor sunuyorlar ve bütün teknik altyapıyı google dostu bir hale getiriyorlar. bunun sonrasında anahtar kelime ve hedef kitle analizleri başlıyor. bu noktada iki grup anahtar kelime üretiliyor, ana ve yan grup olmak üzere, yan grup ana gruptaki kelimelerin türetilmiş halleri. sonrasında bu kelimeler site altyapısına işleniyor.

    şimdi bu noktada diyeceksiniz ki google arama algoritmasını açıklamıyor ki neye göre yapıyorsunuz? yine derste öğrendiğime göre (hocanın yalancısıyım) google tabi ki algoritmayı tam olarak açıklamıyor ama belli kriterleri açıklıyor, yaklaşık 20 tane kriter vardı böyle. bu kriterlere uygun olarak alan adından, sayfa isimlerine, başlıklara etiketlere kadar her şey düzenleniyor. daha sonrasında tekrar trafik analizi v.s yapılıyor, buraya kadar olanlar ücretsizdi.

    bunun sonrasında bir de ücretli kısım için daha detaylı analizler yapılıp anahtar kelime satın alımları yapılıyor. ve bunlarla trafiğin belli bir noktaya çekilmesi hesaplanıyor. (hatta sevgili hocamız derslerinden birinde "araba kiralama" diye aratıp ilk çıkan sponsorlu linklere tıkladığımızda şirketlerin tık başına 3-4euro ya kadar para ödediklerini, rakip şirketlerin arada piçlik olsun diye bu linklere tıkladıklarından filan bahsetmişti, yine yalansa günahı boynuna) satın alınan anahtar kelimelerle trafik bir noktaya çekildikten sonra da organik ziyaretçilerin de bu noktadan aşağı düşürmemesi bekleniyor, zaten başarılırsa seo şirketinin yaptığı iş amacına ulaşmış oluyor ve ciddi bir miktar parayı hak ediyor.

    e tabi bunların hepsinin başında site içeriğinin antin kuntin değil gerçekten biricik olması şartı koşuluyor, eğer herhangi bir çalma çırpma varsa zaten google da anında skertiyor ranki.

    bunlar benim hiç ilgim olmayan bir derste yarım yamalak dinlediklerimden aklımda kalanlar. bazı arkadaşlar hakikaten bu sektörde yoğunlaşmak istiyordu ve hayvan gibi kafa patlatıyorlardı mevzuya. demem odur ki bu seo işi ciddiyetle yapıldığında hiç de dandirik bir iş değil.
  • - ya adam selocuymuş.
    * nasıl ya, hdp'ye mi oy veriyor.
    - yok ya bu internette gugılda çıkıyorsun ya.
    * ha seo.
    - evet selo.
  • erişilmeyen ciğere mundar deme hastalığına yakalanmış arkadaşların toplandığı başlık. bu iş malı pazara götürüp satmaktan ziyade, pazarı müşteri ile beraber ayağınıza getirip satma işidir.
  • -oğlumuz ne iş yapıyor?
    +seo uzmanı
    -o ne ola ki?
    +arama motoru optimizasyonu uzmanı
    -ha motor ustası, ok. oğlan motor ustasıymış hanım, buna kız verilmez.
  • ülkemizde çok çok nadir bulunan bir uzmanlık alanıdır.

    ülkemizde hakkı ile bu mesleği yapanların sayısının bu işi yaptığını iddia edenler ile oranı yaklaşık 1/1000 falandır. bu da iyimser tahminim.
hesabın var mı? giriş yap