• fransız naif ressam seraphine louis ya da senlis li seraphine ( seraphine de senlis ) in yaşam öyküsünü anlatan biyografik ve çok güzel bir film. belçikalı aktris yolande moreau başrolde...
  • iki saat suren bu film sonunda calan muzikleriyle iyice uzmustur beni. ortacag muziklerini andiran yaylilar ayni zamanda serpahine'in (kilise vitraylarina benzeyen) desenlerine atifta bulunmakta adeta.

    filmden sonra bu ressam hakkinda biraz okudum ve mistik ve hayranlik uyandirici yetenegi beni uzun zamandir hakkinda dusunmedigim degerlere bir kez daha inanmaya ikna etti. seraphine'in inanci, nereden geldigi belli olmayan teknigi, yetenegi, desenleri, bunlari yaparken kendi urettigi boyalarin gizemli tariflerini nerden edindigi, tum bu surec icinde de butun camasir yikayan, yer silen, kimselerin pek de ciddiye almadigi bir temizlikci kadin oldugu gercegi...

    birkac tane de fotografi var bu kadinin, gulumser ve huzurlu bir yuzle kameraya degil, yukariya bakiyor. bazilari deli diyor, bazilari dahi.. ilham dedikleri seyin askla, biraz delilikle ve caliskanlikla, iyi bir teknikle beslendiginde ortaya ne resimler cikartabileceginin hikayesi..
  • fransız ressam senlis'li seraphine'in biyografik öyküsünü anlatan enfes film.

    seraphine rolünü oynayan yolande moreau öyle gerçekçi bir performans ortaya koymuş ki, filmin cesar ödülünü alması da bunu kanıtlıyor.

    filmin müzikleri ise insanın ruhuna işlyor:
    http://youtu.be/7r2p0hrsgvg
  • film; bir ressamın kelimelerle anlatılması zor yolculuğunu anlatıyor...

    seraphine,
    hayatın, doğanın, aşkın, dostluğun, inancın, umutsuzluğun bir insanın içine nasıl girdiğinin ve renklerle nasıl canlanıp yürüdüğünün, nefes kesen öyküsü.
  • yönetmenliğini martin provost in yaptıgı, fransız ressam seraphine louis in gercek yasam oykusunu anlatan, 2008 yapım fransız filmi..
  • filmin final müziği muhteşemdir. bestecisi michael galasso'dur. aynı zamanda (bkz: in the mood for love) filminin müziklerini de yapmıştır.

    (bkz: michael galasso)

    http://www.youtube.com/watch?v=figu9anpb9k
  • kadın ressam seraphine louis'in hayatını anlatan, masal tadında bir biyografik film... o dönemlerde yaşamış ve dünya sanatına damga vurmuş birçok sanatçının yaşadığı aşırı sanatsal kaygı seraphine'de yoktur... dönemin birçok sanatçısında görülen kendini bu kaygıya kaptırdıkça zamanla delirme durumu da seraphine'de yoktur... o yola sondan başlamıştır, bu yola yarı deli olarak çıkmıştır... hatta bu yüzden yaptığı şeyin sanat olduğunun farkında bile değildir... kendini keşfetmemiş, keşfedilmiştir...

    gözleri dolmadan izleyebilenin bu dünyaya ait sanatsal bir kaygısı yoktur... michael galasso'ya ait, muhteşem müzikleri bile gözlerin dolmasına yeter...

    https://www.youtube.com/watch?v=7r2p0hrsgvg
  • doğa tutkunu, dahi bir deli.
  • her ne olursa olsun sanatçının 'durmayan bir şey' olduğunu anlatan naif ve duru akan bir film.
    seraphine'in sanatı hakkında daha önce bir bilgim yoktu.
    ama bu film sayesinde ürettiği eserlerden çok, yaşadığı dünya ile resme döktüğü satıh arasındaki ilginç ilişki etkiledi beni.
    zorlukla, kıtlıkla, kiliseden mum çalarak, hayvan kanını mürekkep yaparak ve yaşlanmaya başladığında etrafındakiler yardımlarıyla karnını doyduğu zorlu savaş yıllarından sonra, wilhelm uhde sayesinde tam nefesleniyor ki, malum büyük global kriz patlıyor bu defa.
    acıklı yaşamış, acıklı ölmüş ama rengarenk, kendine ait koca bir dünya boyamış.
    etkileyici hikaye.

    sinema adına konuşmak gerekirse, evet, imdb puanını karşılıyor.
  • zor yaşam koşullarına rağmen, durmaksızın hislerini tablolara döken, bunun yollarını yaratan, doğa aşığı ressam seraphine'in hikayesini anlatan film. ağaca sarılıp konuştuğu, nehirde şarkı söyleyip yıkandığı sahneler çok hoştu. maalesef hak ettiği hayatı yaşayamamış seraphine'in sonu da, birçok kadın sanatçı gibi akıl hastanesi olmuş. tablolarında genellikle çok fazla renk ve çiçek kullanmış olsa da, karmaşa ve kaos hissi vermekteler. böcekleri, can çekişen, et yiyen çiçekleri akla getirmekte. yolande moreau bu rol için biçilmiş kaftan imiş.
hesabın var mı? giriş yap