• enerji piyasası düzenleme kurulu tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimde bulunması veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması nedeniyle tedarikçisini seçme serbestisine sahip gerçek veya tüzel kişiyi belirten ifade.

    şu an itibariyle bir gerçek veya tüzel kişinin serbest tüketici olarak kabul edilebilmesi için bir yılda 6.000.000 kwh elektrik enerjisi tüketmesi veya tüketmeyi taahhüt etmesi gerekmektedir.

    bu konuma mahzar olmuş bir firma türkiye sınırları içerisinde dilediği bir elektrik üreticisinden dilediği şekilde pazarlık yaparak, ikili anlaşma dahilinde uzlaşılan bir koşulla elektrik enerjisini tedarik edebilir. ancak bu sınırın altında kalan işletmeler, hane halkları
    elektriğini tedaş tan ve onun belirlediği sabit ve pazarlıksız fiyattan almaya mecburdurlar.

    serbestleşme aşamasında bulunan elektrik piyasasının değişen ihtiyacına göre bu limit sürekli olarak değiştirilmekte, serbest tüketici olma imkanı kolaylaştırılmaya çalışılmaktadır. böylelikle bu anlamda çok güçsüz kalan haneler de ileride mahalle, sokak, site vb. olarak organize olup talep birleştirme suretiyle daha ucuza enerji tüketebileceklerdir***
  • 2009 şubat ayı itibarıyla epdk tarafından serbest tüketici olabilme eşiği 480 bin kwh'e düşürülmüştür. böylece çok daha fazla sayıda elektrik tüketicisi kendi elektrik tedarikçisini daha uygun fiyata seçebilecektir.

    serbest tüketici tipi adı üzerinde enerji piyasasında liberalizasyonu sağlayarak rekabeti sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.
  • sadece elektrik piyasasında değil, aynı zamanda doğal gaz piyasasında da var olan terimdir. doğal gaz piyasasında serbest tüketici olabilmek için yıllık 1 milyon m³ üzerinde doğal gaz tüketiyor olmak gerekmektedir. serbest tüketiciler kendi tedarikçilerini seçebilirler. ülkemizde tüm piyasada serbest tüketicilerin oranı yaklaşık %80'dir.
  • elektrik piyasasında yılda 100.000 kwh ve üzeri elektrik tüketicilerinin de eklenmesi ile toplamda %63'lük bir potansiyele ulaşan tüketici sınıfıdır...
  • sınırı 30.000 kwh/yıl seviyesine çekilmiştir böylece, 4 kişilik bir ailenin yıllık elektrik asgari tüketim miktarı olan 2760 kwh x 11 hane birleşerek istediği toptan elektrik satıcısından elektriğini alabilecektir. devletten elektrik satın alma döneminin sonuna gelinmiştir, isteyen istediğinden elektriğini satın alabilecektir, kullanılan elektriğin kalitesinin herhangi bir fark yaratmayacağı için tüketici kim ucuza satıyorsa elektriğini ondan alacaktır (bu da elektriğin üretim ayağında maliyetlerin azaltılmasını gerektirecektir.)
  • son yapılan düzenlemelerle sanayi kuruluşlarının (sanayi tarifesi abonelerinin) özel üretim yapan firmalardan, serbest tüketici sıfatıyla elektrik tedarik etmesi olanaksız hale gelmiş ve mecburen bağlı bulunduğu elektrik dağıtım şirketinden (ilgili tedaş) enerjisini alması zorunlu hale gelmiştir. oluşan bu durumda üretici firmaların iş hacmi bir hayli azaldığı için, serbest tüketici limiti düşürülerek hacimsel büyüme amaçlanmıştır.
  • tarifeye bağlı olarak değişse de aylık ortalama en az 800-900 tl'lik fatura ödeyen abonelerin kazandıkları tanım.

    bu tanıma dahil olanların lisanslı elektrik toptancılarından aldıkları indirim birim kwh başına %25-30 olmakla birlikte, sabit giderlerle beraber hesap edildiğinde fatura bazında ancak %13-%20 aralığında gerçekleşebilmektedir.

    tecrübe ile sabittir (bkz: http://www.elektrikindirim.com/)
  • epdk'nın son aldığı kararla yıllık 30 bin kilovatsaat olan serbest tüketici limitini 2012 yılı için 25 bin kilovatsaate düşmüştür.

    yeni kararla aylık 560 liranın üzerinde elektrik faturası ödeyen sanayici, 620 liranın üzerinde ödeme yapan mesken ve 665 liranın üzerinde ödeme yapan ticarethane aboneleri serbest tüketici olarak tedarikçisini seçebilecektir.
  • 2015'te elektrik piyasasında serbest tüketici limitinin 0'a indirilmesi ve tamamen serbest bir piyasanın oluşması bekleniyor.
    bu noktada dağıtımcı tekelinin aşılması ile ciddi bir rekabet oluşacak, pazarlama/satış operasyonu ciddi önem kazanacak.
hesabın var mı? giriş yap